Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKI SDP: 'Jesu li škole mjesto odgoja i obrazovanja ili mjesto čuvanje djece?

SDP-a Krapinsko - zagorske županije poslao je priopćenje za medije Koordinacije za obrazovanje SDP-a Krapinsko -zagorske županije na temu aktualne problematike obrazovanja. Donosimo ga u cijelosti


SDP-a Krapinsko - zagorske županije poslao je priopćenje za medije Koordinacije za obrazovanje SDP-a Krapinsko -zagorske županije na temu aktualne problematike obrazovanja. Donosimo ga u cijelosti.

'' Cijela Hrvatska pogođena je epidemijom koronavirusa. U ovim teškim trenucima koji su pogodili roditelje i učenike nužno je osigurati najbolje mogućnosti obrazovanja za razvoj djece, a u skladu s Konvencijom o pravima djeteta na obrazovanje.

U školskoj godini 2019./2020. učenici osnovnih i srednjih škola zbog opravdanog štrajka zaposlenika u odgojno obrazovnim ustanovama tijekom listopada, studenog i prosinca 2019. godine izgubili su ukupno 16 radnih dana nastave. Zbog trenutno proglašene epidemije koronavirusa učenici već gotovo dva mjeseca nisu u mogućnosti redovno pohađati nastavu već se nastava provodi na alternativne načine putem „Škole na trećem“ za učenike nižih razreda osnovnih škola te tzv. online nastava za učenike viših razreda osnovnih i učenike srednjih škola.

Smatramo da nastavna godina mora završiti što prije bez povratka učenika u škole. Škole nemaju sigurnosne uvjete niti mogu provoditi mjere Stožera (Nacionalnog stožera civilne zaštite).

Odluka o otvaranju škola neodgovorna je i ishitrena. Teret odgovornosti za povratak djece u vrtiće i učenika od 1. do 4. razreda u škole Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Nacionalni stožer, prebacili su na roditelje. Ako postoje javnozdravstveni uvjeti da učenici idu u školu, onda trebaju ići svi, ako ne postoje, onda treba nastaviti nastavu na daljinu. Epidemiološke mjere propisane kroz Upute HZZJZ i Preporuke MZO vrlo su dvojbene, neke apsurdne i teško izvedive, a konačnu odluku hoće li ili neće dijete ići u školu prebačena je na roditelje. Mnogi od njih su u nemogućoj situaciji, brinu za osobnu egzistenciju i rade s djecom u nastavi kod kuće. Dio tereta odgovornosti je i na odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima koji ulaže velike napore da bi djeci pružili obrazovanje kakvo zaslužuju. Mjera povratka djece u vrtiće i nižih razreda u škole je nepromišljena i osmišljena kao mjera čuvanja djece uz djelomično obrazovanje za djecu roditelja koji rade.

Zašto je tako i ne nazovemo?

Sama činjenica da su neka predviđanja Ministarstva, na kojima se i temeljilo donošenje ove odluke, da će u školu oko 20-30% učenika, a kod nas u županiji je to svega 0,72%, a u susjednim županijama najviše 2 ili 3%, govori u prilog tezi da je odluka nepromišljena i ishitrena. U škole i vrtiće idu svi ili svi ostaju kod kuće. Povratak u normalan način rada vrtića i škola treba donijeti Vlada i resorno Ministarstvo kad se za to steknu uvjeti, ali onda se odluka donosi za sve.

Kako osigurati povratak učenika uz osiguravanje epidemioloških, higijenskih i sigurnosnih standarda u našim školama? Neke su škole matične ili područne oštećene potresom, a ostale vape za tehničkim osobljem. Spremačice u školama trebaju održavati čistoću da bi se postigao higijenski standard, a već sada čiste kvadraturu veću nego je predviđena pedagoškim standardom. MZO ne dozvoljava zapošljavanje tehničkog osoblja u školama koje već sad radi preko norme.

Provođenjem Škole za život na daljinu poraslo je opterećenje i obim poslova učitelja i nastavnika. Oni su bitni jer je bitno znati kako prenijeti znanje i usvojiti vještine za budući rad. U uvjetima rada na daljinu vidljivo je koliko učenicima nedostaje direktan kontakt s učiteljima koji su najvažnija karika u prenošenju znanja i vještina.

Također, Ministrica je još jednom pokazala da joj djeca s teškoćama u razvoju nisu u fokusu i ne razumije problematiku ovog specifičnog područja.

Upute koje se svakodnevno gomilaju na mrežnoj stranici Škole za život nisu ni djelomično zahvatile specifičan sustav školovanja učenika s teškoćama čija se dobrobit direktno ugrožava ovako nepromišljenim i ishitrenim odlukama prebacujući odgovornost na roditelje, osnivače i uprave škola.

Maturanti su u posebno nepovoljnom položaju, bez obzira radi li se o gimnazijama, strukovnim ili umjetničkim školama. Nedostatak relevantnih informacije o načinu održavanja državne mature, čini polaganje ispita državne mature još stresnijom i neizvjesnijom. Još uvijek je nejasno kako će izgledati ovogodišnja matura, a u nezavidnom su položaju i učenici strukovnih i umjetničkih škola koji polažu završne ispite.

Što će biti i kada će biti upisi na fakultete? Imaju li svi učenici jednake uvjete za učenje? Koliko obitelji ima samo jedno računalo, a više učenika? S koliko interneta raspolažu?

Obrazovni sustav nikad nije imao više nepoznanica nego u ovom trenutku. Djeci treba olakšati završetak ove školske godine, završiti ga što prije. Ako se već radi na promijeni Zakona, a stalno nešto mijenjamo, što će se dogoditi da ova školska godina ima iznimno 160, a ne 175 nastavnih dana? Iduća školska godine ionako će se trebati drugačije planirati, a ne znam što nam donosi sutra. Ministarstvo mora osigurati sigurnost, stabilnost i otkloniti bilo kakvu neizvjesnost. Nije u redu eksperimentirati s djecom. Znanje i obrazovanje se može nadoknaditi, ali zdravlje ne.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti Rijeka-Draga (DC404) od čvora Vežica prema čvoru Draga vozi se usporeno. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program