Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPANI SZ HRVATSKE O POVRATKU UČENIKA U ŠKOLE: 'Odluka se mora promijeniti'

Pet župana smatra da je prebacivanje odgovornosti na roditelje neozbiljno te da zbog malog odaziva učenika koji bi krenuli u školu Ministarstvo treba povući Odluku


Župani sjeverozapadne Hrvatske održali su danas u Varaždinu konferenciju za medije na temu povratka učenika u školske klupe, koji je predviđen za 11. svibnja.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić rekao je u uvodnom dijelu konferencije za medije da je riječ o poruci svih pet župana središnje i sjeverne Hrvatske, uključujući i župana Koprivničko - križevačke županije Darka Korena.

- Nažalost, moj stav je takav, a i stav svih roditelja, da ponovo svjedočimo potpunom nesnalaženju naše Vlade, od početka mandata je tako, ali u kritičnim situacijama svaki put ponovno potvrđujemo taj dojam činjenicama. Imali smo tu situaciju sa štrajkom prosvjetara jer ovoj zdravstvenoj krizi prethodila je jednako velika, trajna i štetna kriza obustave nastave za vrijeme štrajka. Ni tada ni danas ministrica Divjak ni na koji način nije odgovorila zadatku - rekao je župan Čačić te dodao da je prebacivanje odgovornosti na učenike i njihove roditelje u ovom trenutku u najmanju ruku neozbiljno, istaknuvši da 99 posto roditelja ne želi slati svoju djecu u školu.

Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar naglasio je kako može shvatiti da je ta mjera rađena u dobroj vjeri, međutim odaziv roditelja, stav nastavnika unutar osnovnih škola je da treba poništiti tu odluku.

- U KZŽ od 33 škole, od kojih je 30 osnivač Županija, a dvije Grad Krapina i jedna Općina Stubičke Toplice, na 4.705 učenika bi 26 učenika trebalo ići u školu, što je 0,55 posto. Hoćemo li stvarno organizirati nastavu za nekoliko učenika, dignuti nastavnika, tetu kuharicu, čistačicu, organizirati prijevoz za to dijete? Koliko ćemo potrošiti resursa da bi osigurali nastavu od 2,5 sata za nekoliko učenica i učenika? Online nastava postignula je bolje rezultate od očekivanog, djeca i roditelji su se privikli, a s obzirom na koronavirus ne znamo kada se može ponovo aktivirati, a epidemiološka situacija pogoršati. S obzirom da ne postoje nikakve garancije, s obzirom na takav odaziv roditelja i na stav struke, najmanje što Ministarstvo može napraviti i najmanje što mi očekujemo je da nakon ovakvog odaziva Vlada i Ministarstvo povuku ovakvu odluku. Sve ostalo bi bilo silovanje sustava koje nikome ne bi donijelo ništa dobro, pogotovo ne djeci. Ako će se inzistirati na tome da se provode odluke koje su loše, mi ćemo kao osnivači napraviti apsolutno sve iz sigurnosnih i drugih uvjeta da se djeca u školama osjećaju ugodno i da se nastava pruži koliko je to moguće - rekao je župan Kolar.

Župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs naglasio je kako je cijela ova školska godina bila problematična.

- Ova nova mjera vraćanja u škole nije naišla na odobravanje ni kod roditelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Od 20-ak škola, u 15 neće krenuti ni jedan učenik. U preostalih 6 krenulo bi od jednog na više. Po nama, trebalo bi završiti školsku godinu kako je do sada i održana nastava, dakle nastava na daljinu, omogućiti djeci da krenu u novu školsku godinu 2020./2021. na jedan normalan način i ne ispitivati granice virusa, da li će ući u škole ili neće - rekao je župan Bajs te dodao kako se nada da će Vlada donijeti drugačiju odluku.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je kako i djelatnici škola i roditelji upozoravaju na svrhovitost, nedosljednost i nelogičnost određenih mjera. Temeljem upitnika u Međimurskoj županiji od 4687 učenika njih 178 je prihvatilo da u ponedjeljak krene na nastavu, odnosno 3,8 posto.

- Jedinstvenog smo stava, i veći dio Hrvatske, kad imate od 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u škole, da se trenutna odluka mora promijeniti. Što se tiče predškolskih ustanova u Međimurskoj županiji, svega 20 posto djece će ići u vrtiće od ponedjeljka. I kad škole nije bilo, kad su vrata bila zatvorena, kad su učenici bili doma, mnogi naši ljudi koji se bave poljoprivredom imali su proljetnu sjetvu. Tada ih nitko nije pitao što će s djecom. A govorimo da je to mjera za spas gospodarstva. Tri školska sata ne olakšava roditeljima jer i oni se, osim ta dva i pol sunčana sata, moraju pobrinuti za svoju djecu - rekao je župan Posavec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru, a tuča mjestimice usporava promet u zaleđu Dalmacije. Mogući su odroni, a ponegdje ima i magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program