Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKI POLJOPRIVREDNICI: 'Ne pamtimo ovako lošu godinu, grah, mahune i krastavci od suše su zgoreli'

Cijena na placu je porasla grahu, krastavcima i mahunama, kojih gotovo da uopće nema. Ostalog povrća ima u ponudi, i to samo zahvaljujući plastenicima i navodnjavanju


Sa sušom i njenim posljedicama ove se godine bore mnoga domaćinstva koja povrće uzgajaju za vlastite potrebe, pa tako i poljoprivredna gospodarstva koja od toga žive. Sunce je doslovce spržilo sve što su vrijedne domaćice posadile, vremenski uvjeti bez vode nisu dozvolili mladim biljkama da daju plodove, osim ako nemate plastenike ili navodnjavanje. Zbog toga su i oni koji obrađuju doma vrt sezonsko povrće primorani kupovati u trgovinama ili na tržnicama. Ako uopće imaju što, jer su se zbog suše svi našli u istim problemima, pa smo provjerili kakva je ponuda na tri zagorske zelene tržnice.

Ništa bez navodnjavanja

Anica iz Vidovca na placu u Krapini četvrtkom prodaje svoje proizvode već više od deset godina. U ponudi ima raznoliko povrće, tikvice, krastavce za salatu, krumpir, patliđane, paradajz i papriku, mrkvu, peršin, celer, poriluk. Iako kaže da se kupci još ne pripremaju za zimnicu, obzirom da je tek sredina ljeta, nada se da će imati graha, koji je ove godine problematičan u svim vrtovima.

Bistrički plac ponudu ima petkom. Na štandu domaćeg OPG – a Tomurad pronaći možete začine (peršin, celer, timjan, mentu, ružmarin i bosiljak), chilli papričice, od voća kruške, a od sezonskog povrća papriku i paradajz, na čemu se OPG i bazira.

Vlasnik Hrvoje kaže kako suša nije utjecala na urod ove godine, zbog toga što se sve uzgaja pod kontroliranim uvjetima. – Papriku imamo po 12 kn, a paradajz po 12 i 15 kuna, ovisno o vrsti. Cijene su uvijek takve. Uzgajamo u plastenicima i imamo navodnjavanje kap po kap. S urodom smo zadovoljni, a i naši kupci – rekao nam je Hrvoje, čije proizvode, osim na bistričkom placu, kupiti možete i na placu u Krapini, svakodnevno na kućnom pragu, a štand ima i u Zagrebu.

Njegova susjeda na placu iz Domitrovca ima drugačiju priču i kaže kako je ova godina jako loša, zbog čega je i ponuda slaba. – Krastavci, mahune i bažulj ove godine su katastrofa. Trebala bi brati dnevno 200 kilograma krastavaca, ako naberem 40, to je super. Graha imam možda 20 posto od uroda kakav bi trebal biti, zgorel je jednostavno, kak i mahune, cvjetovi im otpadaju – ispričala nam je vlasnica, dodavši kako su izrazito loše ove godine i zeljarice, odnosno kelj i zelje, tako da će ponuda za samu zimnicu biti jako loša.

Cijene su samim time porasle grahu (20 kn/kg neočišćenoga) i krastavcima za kiseljenje (20 kn/kg), a mahuna gotovo da uopće nema, dok u ponudi ima još i krumpir, buče, luk, češnjak, mrkvu i peršin.

Izgubili urode

Na oroslavskom placu subotom ujutro gužva. Moguće je kupiti suhomesnate proizvode, sir, jaja, bučino ulje i svježe povrće. No, ponuđači su se složili kako je ova godine izrazito loša, kakvu do sada ne pamte. Iz OPG – a Šantek iz Zaboka rekli su nam kako su zbog suše ove godine u potpunosti izgubili urod graha, krumpira i kukuruza. – Imamo navodnjavanje, ali to jer dvosjekli mač, onda se pak borimo s travom koja stalno niče i s miševima koji nam izgrizaju cijevi za navodnjavanje. Pitanje da li budemo ove godine uopće izvukli pozitivnu nulu – rekao nam je vlasnik.

Dodao je i kako poljoprivrednike, osim vremenskih uvjeta na koje se ne može utjecati, uništava i Ministarstvo poljoprivrede svojim odredbama. – Zabranili su sva sredstva za zaštitu koja su bila efikasna, a sad nam prodaju čistu vodu. To je pljačka, jer nam uzimaju novac, a za uzvrat ne dobivamo ništa, jer nemaju učinka. To je sramota, a iza svega stoji vlast i uvozni lobi, koji hoće uništiti i ovo malo domaće proizvodnje kaj imamo, tak kaj bumo sami odustali – ispričao nam je ogorčeni vlasnik. Dok su neke kulture dale uroda, za neke je ove godine suša bila presudna, složili su se poljoprivrednici. Izgleda da će se ove zime primjerice grah u puno manjim količinama naći na našim jelovnicima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook