Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska policija ovaj se vikend bori s "četiri glavne ubojice"...

Iz policije apeliraju na građane da poštuju sve...


U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama i održavanja povoljnog stanja sigurnosti na prometnicama policija će i ovog vikenda kontinuirano poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prvenstveno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U tom pogledu, obavještavaju sve sudionike u prometu da će tijekom nadolazećeg vikenda, od jučer 26. kolovoza do nedjelje 28. kolovoza 2021. godine, na području Policijske uprave krapinsko-zagorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Policija će pojačano nadzirati prekršaje ne korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima, nepropisne brzine kretanja vozila, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilima, ali i sve ostale prometne prekršaje.

S ciljem spriječavanja kršenja prometnih propisa te prometnih nesreća policijski službenici će posebno nadzirati poštivanje prometnih propisa od strane vozača motocikala, mopeda, bicikala i četverocikala.
 

  • Apeliraju na sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.


Tijekom kolovoza ove godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske zabilježeno je 45 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama, deset prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 33 prometne nesreće s materijalnom štetom.
U prometnim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško su ozlijeđene također dvije osobe, dok je lakše ozlijeđeno 11 osoba.
Vozači pod utjecajem alkohola počinili su šest prometnih nesreća (jedna s ozlijeđenima u kojoj su tri osobe zadobile lakše tjelesne ozljede i pet s materijalnom štetom), a mladi vozači tri prometne nesreće (jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede i dvije nesreće u kojima je nastala materijalna šteta). 

Podsjećaju vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:
 

  • ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
  • pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • koristiti zaštitnu kacigu,
  • brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
  • poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),
  • poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,
  • prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje,
  • na autocesti ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,
  • prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,
  • prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,
  • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
  • ne koristiti mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga se koristi isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku te se  
  • pridržavati naredbi policijskih službenika. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook