Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec odlučio kupiti auto iz Njemačke. Grdno je požalio


Foto: Ilustracija/Reddit

Jedan je Zagorec odlučio kupiti auto iz Njemačke i to putem Interneta. Kako doznajemo, našao je auto koji mu se sviđa, a kojeg je na popularnom njemačkom oglasniku prodavala, navodno, neka tvrtka.

Dogovorio je cijenu i u dva navrata uplatio više od 20 tisuća eura.

No, tada su mu se prestali javljati, a oglas za taj auto je nestao s internetskog oglasnika.

O svemu tome danas su se oglasili iz PU krapinsko - zagorske, koji su opisali događaj i ponovo dali savjete građanima kako se zaštititi od prevara.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Jučer, 6. lipnja 2024. godine, prijavio je 34-godišnji hrvatski državljanin kako je krajem prošlog mjeseca preko nepoznate osobe putem Internet oglasnika dogovorio kupnju osobnog vozila.

34-godišnjak je telefonski ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja se predstavila kao djelatnica poduzeća koje prodaje osobna vozila te dogovorio kupnju i uplatio novac na bankovni račun poduzeća.

Nepoznati počinitelj koji se predstavio kako vlasnik poduzeća, osobno vozilo nije isporučio niti je više dostupan, čime je 34-godišnji hrvatski državljanin oštećen je za materijalnu štetu od nekoliko desetaka tisuća eura.   

Savjeti građanima
 
- budite oprezni prilikom kupovine određenih predmeta, alata, strojeva i sl., a koji su znatno jeftiniji jer se vjerojatno radi o nekom obliku prijevare, te možda ti predmeti uopće ne postoje, dok počinitelji žele da im uplatite dio novca koji onda žele zadržati za sebe i sl.

- budite oprezni kada kupujete na raznim stranicama preko interneta, budući da ima puno lažnih stranica kojima je cilj prikupiti podatke s vaših bankovnih kartica i time doći do vaših novaca na računu.

- pripazite, ukoliko netko uplaćuje novac na vaš račun, njemu treba samo vaš IBAN broj, ne trebaju mu drugi podaci, jer ukoliko traži i druge podatke postoji mogućnost da se radi o prijevari.

- kupujte samo preko provjerenih Internet stranica koje imaju zaštitu prilikom kupovine i nakon što ste se uvjerili da ta Internet stranica stvarno pripada toj trgovini.

- buditi oprezi prilikom kupovina kriptovaluta jer ima puno lažnih stranica, a na kojima mislite da kupujete kriptovalute i sl., a u stvari samo uplaćujete novac prevarantima,(ima jako puno takvih oglasa na internetu koji izgledaju primamljivo i vi možete pomisliti da će te lako zaraditi novac, a ustvari ostanete i bez tog novca kojeg ste imali).

- prije kupovine, možete se savjetovati s djelatnikom banke koji je vaš osobni bankar.

- postoji istinita izreka: „Ako je predobro da bi bilo istinito, sigurno nije istinito“.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti možete pronaći na internetskim stranicama policije, Web Heroj i na YouTube kanalu MUP-a."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook