Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorcu sud odredio veliku novčanu kaznu. Nije ju platio pa ju je sud poništio


Fotografija je ilustrativnog karaktera!

Općinski Sud u Zlataru, odnosno, njegova Stalna služba u Zaboku, ovog je tjedna donijela rješenje kojim se jednom vozaču iz okolice Krapinskih Toplica obustavlja postupak naplate novčane kazne za prometni prekršaj, a koju je zaradio još 2019. godine kad je bez vozačke dozvole, koja mu je privremeno oduzeta, oduzeo prednost dugom vozilu u trenutku kad se sa sporedne ceste uključivao na glavnu.

Sud u svom obrazloženju ne navodi detalje samog događaja, budući da su oni bili predmet sudskog postupka koji se protiv Topličana vodio 2019. godine na sudu u Klanjcu i koji mu je za ta dva prekršaja odredio novčanu kaznu. Ne znamo tako ni je li svojim prekršajima izazvao i prometnu nesreću, niti je li u toj eventualnoj prometnoj nesreći netko ozlijeđen. Ni iznos novčane kazne ne spominje se u ovotjednom rješenju „zabočkog Suda“, već se samo spominje činjenica da je sudska odluka o prekršaju i novčanoj kazni donesena u srpnju 2019. te da je postala pravomoćna u rujnu 2019. godine. No, sudeći po težini prekršaja, kazna je sigurno bila poveća, budući je u to vrijeme samo kazna za vožnju bez vozačke bila od 5 do 15 tisuća kuna.

„Odredbom članka 14. stavka 1. Prekršajnog zakona propisano je da zastara izvršenja kazni i drugih prekršajnopravnih sankcija nastupa u svakom slučaju kada proteknu tri godine od dana pravomoćnosti odluke kojom je izrečena kazna ili druga prekršajnopravna sankcija. Budući da je od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju proteklo više od tri godine nastupila je zastara izvršenja prekršajnopravnih sankcija, zbog čega je postupak izvršenja obustavljen.“, navodi se u obrazloženju ovog tjedna donesenog rješenja suda u Zaboku.

Kako je samo rješenje i obrazloženje vrlo šturo, možemo samo nagađati kako se dogodilo da tri godine kazna nije naplaćena. Budući da znamo kako država olako ne prašta kazne, najvjerojatnije se radi o tome da su Topličanu računi čitavo vrijeme bili u blokadi, stoga mu je ovrha zbog neplaćene kazne bila na listi čekanja sve do listopada ove godine, kad je otišla u zastaru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook