Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci koji proizvode poljoprivredne proizvode dobili 81 tisuću eura potpore

Ministarstvo nije dogovorilo samo sa sobom niti s DHMZ – om da li ćemo koristiti rakete ili ne, rekao je Kolar na dodjeli ugovora poljoprivrednicima


Na OPG – u Ljubić u Velikoj Horvatskoj u općini Desinić danas su dodijeljeni 81.000 eura vrijedni ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na županijske potpore kroz Natječaj za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanje na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na području Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini.

Kako je ovom prilikom istaknula županijska pročelnica Sanja Mihovilić, ovogodišnji natječaj bio je otvoren mjesec dana, a za njega je bilo osigurano 60.000 eura.

– Primili smo 25 zahtjeva, 4 nisu prošla administrativnu provjeru, dok su ostali bili bodovani i nastavno na interes koji je iskazan i potrebu za ulaganjem, župan je donio odluku kojom su se povećala sredstva, tako da je ove godine potporu ostvarilo 19 korisnika koji su ostvarili minimalno 35 bodova za 50 posto ukupno prihvatljivih aktivnosti projekata. Za njih je osigurano 81.796 eura – rekla je Mihovilić.

Okupljene je pozdravio načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin, koji je Županiji zahvalio na potporama koje daje poljoprivrednicima. - Poljoprivreda je bit Hrvatskog zagorja, uz turizam, to su dvije grane koje su nositelj gospodarstva i opstanka Zagorja – rekao je Škreblin te pohvalio domaćine, obitelj Ljubić, istaknuvši da su vrijedna obitelj koja marljivo radi i ima odlične proizvode.

Vladimir Ljubić, domaćin, zahvalio je u ime svih koji su participirali na natječaju. OPG Ljubić bavi se uzgojem krava te proizvodnjom mlijeka i sira. – Ovo su pomoći male vrijednosti koje su nam vrlo važne u svakodnevnom poslovanju, jer je to novac koji je relativno jednostavno, bez velike papirologije, moguće ostvariti. Mi smo korisnici ove potpore u kontinuitetu dugi niz godina. Nekada su nam ta sredstva bila neki jezičac na vagi, koji je znao prevagnuti da uopće opstanemo – naglasio je Ljubić.


Župan Željko Kolar čestitao je svima na prijavama i zahvalio što ulažu u povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i stavljanje proizvoda na tržište. - Drago mi je da je bio tako veliki interes da smo morali povećati sredstva kako bi svi mogli ostvariti potporu. Bitan je kontinuitet, na ovu mjeru možete računati i 2024. i 2025., jer smo predvidjeli da sve mjere traju do 2025. godine, tako da možete planirati investicije osnosno odreiti si dinamiku investiranja – rekao je župan.

Dodao je da mu je drago što vidi neka nova lica koja do sada nisu ostvarivala potpore, kao i ona koja se u kontinuitetu, godinama pojavlju na natječajima. - To znači da kod njih postoji kontinuirani napredak i povećanje proizvodnje, a s druge strane i da imamo nove ljude koji se javljaju i bave poljoprivrednom proizvodnjom. Pozivam vas da nastavite dalje, mi smo svjesni da je to najteža moguća proizvodnja, imati tvornicu na otvorenom i kada napraviš sve po pravilima, dođe nevrijeme, i ode sve kvragu, a to je sve češće. Nemamo još uvijek riješen sustav kako ćemo braniti naše poljoprivredne proizvode od tuče, još se Ministarstvo nije dogovorilo samo sa sobom niti s DHMZ – om da li ćemo koristiti rakete ili ne. Mi smo novac sa svoje strane osigurali, a volio bih da bude nacionalna kampanja, ako se neće braniti s raketama, da onda idemo snažno sa subvencioniranjem osigurannja samih proizvoda, zaštitnim mrežama za poljoprivredne proizvode gdje je to moguće – istaknuo je župan.

A jedno od spomenutih ‘novih lica’ je i Ivanka Panjkrc, vlasnica OPG – a u Starom Golubovcu, u Loboru. - Bavim se proizvodnjom bučinih koštica i buča za jelo, uzgajam ljekovito bilje, a prijavila sam se da kupim sušaru za ljekovito bilje- Zadovoljna sam natječajem, sve je išlo brzo – zadovoljna je Ivanka.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook