Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočki vijećnici jednoglasno: 'Otkazujemo Advent i Doček na trgu!'

Sinoć je održana 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka


Zbog i dalje ozbiljne epidemiološke situacije, Grad Zabok ove godine neće organizirati Advent, niti tradicionalni Doček Nove godine na trgu. Odluka je to koju su na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća zajednički i jednoglasno donijeli svi gradski vijećnici i vijećnice.

Naime, kod posljednje točke dnevnog reda, 'Vijećnička pitanja i prijedlozi', gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, prije samih pitanja, obratio se vijećnicima zamolivši ih da iznesu svoje stavove i da donesu zajedničku odluku oko organizacije Adventa i Dočeka, izrazivši pri tom svoju zabrinutost zbog epidemije koja ne jenjava. – Koliko vidimo, neki gradovi i općine odlučili su se organizirati Advent i doček, a neki su zbog epidemije odustali. Pročitali ste i danas u Zagorskom listu da je naša Opća bolnica Zabok pred kolapsom jer je više od pola kapaciteta bolnice pretvoreno u Covid odjel. I to nisu moje riječi, nego riječi vodstva bolnice. Mnogi naši sugrađani zbog toga neće moći obaviti preglede koje bi trebali. Mislim da je u ovom trenutku preveliki rizik i prevelika odgovornost organizirati velika javna okupljanja, koja bi mogla doprinjeti širenju epidemije i tako dodatno ugroziti naše građane. Isto tako, znate da su u organizaciji Adventa vrlo bitni i naši ugostitelji. Neki do njih, s kojima sam razgovarao, također su zabrinuti jer kažu da, ukoliko im se samo jedan djelatnik razboli, našli bi se u velikom problemu. S druge strane, vi znate da smo već dogovorili i nastup Nene Belana i Fiumensa, no oni su pokazali razumijevanje te su prihvatili mogućnost da će, ukoliko zbog epidemije tako odlučimo, njihov nastup biti otkazan – rekao je Hanžek okupljenim vijećnicima, na što se nadovezao i predsjednik Gradskog vijeća, Dragutun Črnjević, koji je rekao kako smatra da prijedlog o organiziranju ili otkazivanju Adventa i dočeka ne bi trebao biti prijedlog jednog vijećnika ili stranke, već da bi se svi zajedno trebali dogovoriti i donijeti odluku.

Vijećnik Alen Gerek složio se s gradonačelnikom da je preveliki rizik u ovoj situaciji organizirati takva javna okupljanja. Nadodao je kako je svjestan da je velik broj građana itekako željan takvih događanja nakon gotovo dvije godine pandemije i raznih ograničenja, ali da smatra da je u ovoj situaciji razumnije i odgovornije otkazati Advent i Doček na trgu, a da se građanima to na neki način može 'nadoknaditi' organiziranjem koncerata i drugih kulturno-zabavnih programa u svibnju. Na koncu, svih 12 prisutnih gradskih vijećnika donijelo je jednoglasni zaključak i odluku da se Advent i Doček na zabočkom trgu ove godine ipak ne organiziraju.

Među ostalim zanimljivijim odlukama koje su na sinoćnjoj sjednici Vijeća donijeli zabočki gradski vijećnici, sigurno je i Odluka o isplati božićnice umirovljenicima. Na prijedlog Matice umirovljenika Grada Zaboka, promijenjena je dosadašnja praksa da se božićnice isplaćuju umirovljenicima s mirovinom do 2.000 tisuće kuna i taj je limit sinoć podignut na 2.500 kuna. Tako će svi umirovljenici koji imaju mirovinu između 2 i 2,5 tisuća kuna jednokratno dobiti po 200 kuna, a takvih je na području grada Zaboka 610. Mirovinu između 1.000 i 2.000 kuna u Zaboku prima 436 umirovljenika i oni će, temeljem sinoćnje odluke, za božićnicu dobiti po 300 kuna. Nažalost, na području Zaboka čak 46 umirovljenika prima mirovinu manju od 1 tisuću kuna pa su vijećnici odlučuli da se njima podijele božićnice u iznosu od po 400 kuna. Sveukupno, dakle, Grad će za božićnice umirovljenicima ove godine izdvojiti 289.600 kuna.

Također, vijećnici su svojom odlukom sinoć dali suglasnost za izgradnju 1200 četvornih metara biciklističkog poligona, takozvane Pump track staze, koja u posljednje vrijeme u Hrvatskoj, ali polako i u Zagorju, postaje sve atraktivnija „rekreacijska investicija“, a koja bi se u Zaboku izgradila uz postojeći Skate Park. Tako su vijećnici sinoć dali suglasnost da Grad Zabok projekt „Pump track staza – Zabok“, vrijedan 891 tisuću kuna, prijavi na natječaj LAG-a 'Zagorje Sutla', za kojeg se očekuje da će biti raspisan u prvoj polovici iduće godine.

Spomenimo na kraju i da su sinoćnjoj sjednici, nakon što su Valentina Đurek i Vladimir Pleško svoje vijećničke mandate stavili u mirovanje, po prvi puta prisutvovale njihove zamjene, odnosno, novi zabočki gradski vjećnici, Štefanija Kolar i Robert Lež.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook