Prethodni članak
Sljedeći članak

U Dječjem vrtiću Mačići: 'Svi se osjećamo kao jedna mala obitelj, a to i želimo da bude vrtić, mali dom'

Zaposleno je 11 djelatnika, a vrtić je primio 52 djece u 3 skupine – mješovita jaslička Pčelice, zatim Leptirići koje čine mališani od 3 do 4,5 godine te Žabice s djecom od 4,5 do 7 godina


Iako je najveseliji i jedan od najznačajnijih projekata u Maču, novi Dječji vrtić 'Mačići' zbog epidemiološke situacije nije imao svečano otvorenje. No, zato smo s načelnicom Općine Mače Mladenkom Mikulec Šimunec zavirili u 'Mačiće', da se upoznamo s radom vrtića, tri mjeseca nakon njegovog otvorenja. Osim krasnog zdanja, vesele atmosfere i dječje graje, pažnju odmah privuku oslikani zidovi vrtića. A oslikala ih je – sama načelnica. –Prirodan mi je poriv da svakom projektu dam i malo svog duha, jer me to jako veseli, a kako sam se prije sam se time bavila, oslikavala zidove, slikanje mi je bio sporedni posao, jako mi je drago da mogu doprinijeti svim građevinama koje smo ili obnavljali ili gradili, dati poseban štih da bi atmosfera za djecu bila čim toplija – pojasnila je načelnica, dodajući da je za ovu aktivnost izdvojila nekoliko popodnevnih i noćnih smjena kojih tjedan dana prije otvorenja.

'Jedan od najljepših i najboljih vrtića u Zagorju'
Vrtić je otvoren 6. rujna, a zaposleno je 11 djelatnika te je primio 52 djece u 3 skupine – mješovita jaslička, Pčelice, Leptiriće koje čine mališani od 3 do 4,5 godine te Žabice s djecom od 4,5 do 7 godina. - Što se tiče same građevine, koštala je 10 milijuna kuna, ukupni trošak na izgradnju i popratne obaveze je oko 10,5 miljuna kuna, od toga je odobreno EU sredstava 7 milijuna i 90 tisuća kuna. Ostalo su naša sredstva odnosno kreditno zaduženje Općine. Zgrada je jedna od najljepših u Zagorju, s prekrasnim dvorištem, a sigurno su 'Mačići' i jedan od najboljih novootvorenih vrtića, jer se cijeli kolektiv odlično snašao, svi su odgojitelji s iskustvom, ravnateljica ima preko 20 godina radnog iskustva. Od samog otvorenja do danas nije bilo nikakvih većih problema, sve teče stvarno kao da postojimo 100 godina – zadovoljana je i puna riječi hvale načelnica Mikulec Šimunec. Dodala je da je na listi čekanja još 10 mališana. Najveći je interes za jasličku skupinu, svaka 3 mjeseca revidira se bodovanje i gleda se da se lista čekanja što prije smanji. Načelnica ističe da je čuvaonica 'Mačiči', bez obzira što je napravljen vrtić, opstala i dalje, pa se također brine za mališane koji nisu smješteni u vrtić. – Također, za djecu koja polaze neke druge vrtiće ili čuvaonicu, sufinanciramo roditeljima, kao i do sada, smještaj – ističe načelnica.


Brojne aktivnosti i projekti
Ravnateljica Jelena Tuškan ističe da se trude na uspostavljanju partnerskog odnosa s roditeljima i sredinom. - Kroz ova tri mjeseca koja radimo, započeli smo nekoliko projekata. U 10. mjesecu smo obilježili Dan jabuka, zatim Dane kruha, za Svjetski dan štednje uspostavili smo suradnju sa Zagrebačkom bankom gdje su djeca sudjelovala u jednom projektiću, a naša skupina Žabice aktivna je u tri projekta. Suradnju smo ostvarili s maslačkom iz Krapinskih Toplica, u projektu 'Legendom po Hrvatskoj', tu je i Svemir, gdje su smo se prijavili su se na projekt Moja svemirska letjelica u organizaciji Parka znanosti iz Oroslavja, a provodimo i projekt 'Zasadi drvo, ne budi panj' – ispričala je ravnateljica vrtića o brojnim aktivnostima.

U vrtiću je gostovalo i kazalište s Dječja čarobna scena, a pred mališanima je i zanimljiv prosinac. – Imat ćemo psojet Svetog Nikole, darivanje djece, posjet Domu za starije u Maču i lokalnoj župnoj crkvi. U vrtiću ćemo imati i 'Božić kod Mačića', štand pod nazivom 'Mi darjemo vas, vi darujete nas', ali to je iznenađenje koje je još prerano otkrivati – kaže ravnateljica Jelena, koja zahvaljuje svim donatorima na brojnim donacijama i pomoći u realizaciji projekata i opremanju vrtića. - Izuzetno sam sretna i ponosna na prekrasan tim koji pridonosi kvaliteti, vrijedan, angažiran, svi se osjećamo kao jedna mala obitelj i to i želimo da bude vrtić, mali dom – zaključuje ravnateljica, dodajući da se vode oim što piše u Deklaraciji o pravima djeteta – Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati, a najbolje im možemo dati tek tada kada svi zajedno udružimo snage i svatko od nas pruži najbolje od sebe.


Mala škola, igraonica, engleski jezik
U sklopu samog vrtića nalazi se još jedna dodana prostorija koja je dio cjeline, međutim prostor ima svoj poseban ulaz i u njemu je smješteno Društvo Naša djeca. Taj prostor odlično je poslužio za program održavanja Male škole i igraonice za djecu koja nisu polaznici vrtića. Provodi se i kraći program Engleskog jezika u suradnji s Udrugom Naučimo puno.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook