Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabilježeni novi slučajevi opasne bolesti: 'Imamo uvjete za širenje epidemije'


Ospice su se ponovno pojavile u Dubrovniku, nakon što je u Europi zabilježeno više od 6 tisuća slučajeva ove visokokontagiozne bolesti. Od početka mjeseca u Dubrovniku su potvrđena tri slučaja ospica, a još jedan se sumnja. Svi oboljeli zarazili su se u Bosni i Hercegovini.

- Svi kontakti oboljelih su obrađeni. Za sada još trenutno nemamo širenja unutar naše županije - komentirao je dr. Zoran Barušić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za HRT#mce_temp_url#. Na parkiralištu dubrovačke bolnice postavljen je kontejner za testiranje u slučaju epidemije.

- OB Dubrovnik je sukladno možebitnoj pojavi epidemije ospica poduzela određene mjere među kojima je i dopremanje kontejnera na kojem bi se trebalo u slučaju većeg broja zaraženih osoba raditi testiranje, rekao je prim. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB-a Dubrovnik.

Inače, Barušić upozorava kako su ospice visokozarazna bolest i postoji velika potencijalna opasnost od širenja, posebno među neprocijepljenima. Simptomi uključuju visoku temperaturu, respiratorne probleme i osip, a komplikacije mogu zahvatiti dišni, živčani i kardiovaskularni sustav.

Gotovo iskorijenjena zaraza opet aktivna u susjedstvu, poziva se na mjere. HZJZ: Rizik kod nas postoji

Procijepljenost protiv ospica u Hrvatskoj iznosi 77%, dok bi trebala biti iznad 95%. Dr. Barušić naglašava da je cjepivo sigurno te da nuspojave, ako se pojave, obično budu blage.

- Imamo uvjete za širenje epidemije u nekim dijelovima županije, u nekim dijelovima Grada i pitanje je samo sreće hoće li doći u kontakt netko iz takve jedne mikrosredine s nekim tko je obolio od ospica, a još to naravno ne zna, rekao je dr. med. Mato Lakić, ravnatelj, ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook