Prethodni članak
Sljedeći članak

Pedijatrica OB Zabok upozorava na visok kolesterol kod djece: ‘Promijenite životne navike na vrijeme’

  • Navike djece

    foto: Pixsell, ilustracija


U tijeku su testiranja, pregledi i upisi učenika u prvi razred osnovne škole. Kroz Nacionalni informacijski sustav upisa u osnovne škole podneseno je 1184 zahtjeva za upis u prvi razred, no koliko će djece biti upisano u prvi razred, znat će se nakon što se obave pregledi i upisi u svim školama Krapinsko – zagorske županije.

Uz testiranja spremnosti, koje provode školski timovi psihologa i pedagoga tu je i pregled liječnika školske medicine, koji uključuje sistematski pregled djeteta, ali i procjenu razvoja grafomotorike, percepcije i psihičkog razvoja te razvoja govora. Na pregled roditelji trebaju donijeti medicinsku dokumentaciju o dosadašnjim bolestima, zubnu putovnicu, cjepnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu te nalaz krvi.

Od lani se po prvi puta pri pregledu za upis u prvi razred kontrolira ukupna razina kolesterola. – Do sada smo, a još svi pregledi nisu obavljeni, izdali oko 122 uputnice pedijatru u OB Zabok, radi obrade zbog povećanog ukupnog kolesterola. Lani je to bila brojka od oko 150 uputnica – kaže dr. Husen Ramadani, voditelj Odjela školske medicine u Krapini, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

Dodaje kako je ovaj pregled izuzetno važan. – Daljnjom obradom sprječava se razvoj kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti kako u mlađoj dobi tako i kasnije, kao I kod roditelja, koji nisu ni znali da imaju povišene vrijednosti kolesterola, a time i povećani rizik od oboljenja, a to sada doznaju, obzirom da i oni moraju raditi nalaze, odnosno da se radi obrada kod užih članova obitelji – dodaje dr. Ramadani.

Prošlogodišnji pilot-projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola pri obveznom pregledu djece za upis u prvi razred, pokazao je da čak 10% prvašića ima povišeni kolesterol. Liječnici su složni da je to izravna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti.

Daljnju obradu malih pacijenata, kojima Školska medicina izdaje uputnicu za sekundarnu obradu po pitanju ukupnog povišenog kolesterola, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana odrađuje dr. Lidija Srkoč Majčica. – Imali smo lani oko stotinjak obrađene djece. Obavljamo pregled djeteta, zatim uzimamo anamnezu od djeteta, kao i detaljnu obiteljsku anamnezu do drugog koljena, da se vidi je li bilo hiperkolesterolemije. Zatim smo radili lipidogram djeteta te šiti laboratorijske pretrage, gdje se gleda ukupni kolesterol, ali i onaj loš, LDL kolesterol, hormoni ptitnjače, šećer, jetrene i bubrežne funkcije. Lipidogram trebaju napraviti i roditelji, odnosno braća djeteta – pojašnjava dr. Srkoč Majčica.

Ako je LDL kolesterol veći od 3.5 radi se procjena prema Simon Broome kalkulatoru u koji se unose svi potrebni parametri, prema čemu se procjenjuje postoje li vjerojatnosti za porodičnu hiperkolesterolemiju. – Ukoliko vjerojatnost postoji ili ako je LDL kolesterol veći od 10, šaljemo na daljnju obradu u KBC Rebro. No, takvih smo pacijenata imali svega nekoliko – dodaje liječnica.

Ističe kako je ova pretraga za kolesterol, koja je lani uvedena pri upisu u prvi razred, i te kako važna, kako za djecu, tako i za roditelje. – To je dobra preventiva za djecu, u smislu da se spriječe neke kadriovaskularne, šećerne i druge bolesti u budućnosti, ali i za roditelje, od kojih mnogi za svoj problem s kolesterolom saznaju tek kad rade lipidogram prilikom ove obrade svog djeteta – ističe dr. Srkoč Majčica. Naglasila je kako trend modernog života, kako kod prehrane, tako kod neaktivnosti djece, imaju najveći utjecaj na povišeni kolesterol. – Važna je igra i fizička aktivnosti kod djece, kao i zdrava prehrana. To je ono što savjetujemo: promjena životnih navika. Dajemo i preporuke za zdraviju prehranu, odnosno namirnice koje snižavaju kolesterol. Jer, lakše je sad u ranijoj dobi mijenjati navike, nego kasnije – dodaje liječnica.

No, ono što je pozitivno, jest da slika po tom pitanju, kao i po pitanju pretilosti djece u toj dobi, u Krapinsko – zagorskoj županiji, nije tako loša. – Što se tiče kolesterola, svega nekoliko djece uputili smo na daljnju obradu, drugi su samo dobili preporuke za prehranu i uputnicu za kontrolu. Također, važno je napomenuti i da povišeni kolesterol nije nužno vezan na debljinu, odnosno na pretilost djece, ali može biti vezan uz anoreksiju, obzirom da je to poremećaj u prehrani. Moram napomenuti i da u toj dobi u našoj županiji nema puno pretile djece, što je jako dobro – zaključuje dr. Srkoč Majčica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook