Prethodni članak
Sljedeći članak

Za projekt 'Novi početak' dobiveno 11.6 mil. kuna. Sigurna kuća za žrtve nasilja u obitelji imat će veći kapacitet i bolje uvjete

Iz Europskog socijalnog fonda Krapinsko - zagorskoj i partnerima odobren je iznos od 11.626.000 kuna


Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju projekta Novi početak. Riječ je o Domu za žrtve obiteljskog nasilja koji je počeo s radom na području naše županije prošle godine, koji će s dobivenim sredstvima urediti proširiti, opremiti i ojačati u pravnom i psihološkom smislu.

Tzv. Sigurna kuća ima smještaj za 8 korisnika, no za kvalitetniji smještaj potrebno je osigurati veće kapacitete I opremljeniji prostor. Stoga se Krapinsko – županija prijavila na natječaj i ostvarila gotovo maksimalna sredstva , 11.626.000 kuna. Projekt se financira u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Kako je rekla zamjenica župana Jasna Petek, uvjet za prijavu na natječaj bila je nekretnina u vlasništvu, stoga je KZŽ prošle godine kupila nekretninu za 430.000 kuna – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.


Dodala je da su ciljevi projekta rekonstrukcija i adaptacija prostora kojim će se osigurati smještaj za veći broj korisnika, od 12 do 15, a osim usluge smještaja u posebno osiguranim uvjetima tu su i aktivnosti vezane za sustav podrške, savjetovanja i pomoći žrtvama dok borave u kući, ali i u pronalasku alternativnog smještaja nakon izlaska iz kuće. Trajanje projekta je 30 mjeseci.


- Nasilje je jedan od najtežih oblika zadiranja u integritet svakog čovjeka, posebno kada dolazi iz obitelji gdje očekujete podršku I sigurnost - istaknula je Petek te podsjetila da KZŽ od 2012. ima i SOS telefon. Krapinsko – zagorsloj županiji partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Krapina, podršku imaju id od CESI-ija I Duge, a bezrezervnu podršku u pripremii I praćenju projekta od Zagorske razvojne agencije.

Osim tih aktivnosti, provest će se I jačanje kapaciteta stručnjaka koji će raditi sa žrtvama, zatim edukacije, okrugli stolovi, brošure itd. kKako bi djelovali na svijest šire javnosti da je nasilje u obitelji nulta kategorija u našoj zajednici da smo svi društveno odgovorni nasilje prijaviti. Petek je poručila da žrtve nasilja imaju mjesto gdje se mogu skloniti dobiti psihološku I pravnu pomoć I šansu za novi početak.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug rekla je da, dok je trajalo razmatranje i priprema projektne prijave, potrebe za smještajem su postojale i njihovo zadovoljenje nije se moglo odgađati, pa se paralelno s pripremom projekta krenulo i s uspostavom privremenog skloništa za žrtve nasilja u bitelji. - KZŽ u tu je svrhu osnovala Ustanovu Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, koji je s radom počeo 7. prosinca 2020. godine. Nekoliko dana nakon službenog početka rada, dom je zaprimio svoje prve korinike, a puni kapacitet bio je popunjen točno tri mjeseca nakon početka rada. Kapacitet privremenog smještaja je 8 korisnika, smještavaju se djeca i odrasli, i žene i muškarci. Što se tiče realizacije smješataj u dom, on se realizira na temelju preporuke Centra za socijalnu skrb, ili ukoliko se radi o hitnoj intervenciji, on se može realizirati i na temelju zahtjeva policije. Smještaj korisnika u domu traje 6 mjeseci do godinu dana, ovisno o potrebama konkretnih korisnika, odnosno do trenutka kada se uspostave uvjeti za njihov samostalni život i za novi početak izvan jedne ovakve ustanove. Smještaj je za korisnike u potpunosti besplatan, dakle uspostavu skloništa, financiranje svih aktivnosti koje su bile potrebne od uređenja objekata, postizanja sigurnostih mjera koje su bile nužne, opremanja financirala je Krapinsko – zagorska županija sredstvima iz svog proračuna u vrijednosti od 400 tisuća kuna. Rad doma u ovom trenutku u potpunosti financira KZŽ – rekla je pročelnica.

-Sve one koji su žrtve nasilja u obitelji, koji samo i promišljaju o ideji da prekinu taj začarani krug nasilja i iz njega izađu, pozivamo da se obrate za početak samo za razgovor i eventualnu mogućnost smještaja svom najbližem Centru za socijalnu skrb ili direktno Domu za žrtve nasilja Novi početak. Broj telefona na koji se mogu javiti je 521 – 001, tu su web stranice doma www.novipocetak.kzz.hr, a imamo mogućnost i komunikacije elektronskim putem [email protected]. Odgovornost svih nas kao pojedinaca, kao institucija, je da svaki slučaj i sumnju na obiteljsko nasilje prijavimo, bilo Centru za socijalnu skrb bilo najbližoj policijskoj postaji – istaknula je Gregurović Šanjug.


Župan Željko Kolar rekao je da projekt Novi početak nije običan projekt. – Tu nije samo bitno što smo iz Europskog socijalnog fonda samo izvukli 11,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, to je puno više. KZŽ je županija s nultom stopom tolerancije prema bilo kojoj vrsti nasilja, pa tako i obiteljskog, a naša je obaveza kao društva da stvorimo uvjete za smještaj onih koji na žalost trpe nasilje u obitelji i kojima je potrebno da se sklone iz takve sredine nemoguće za život i da im omogućimo novi početak. Hvala zamjenici Jasni Petek, pročelnici Martini Gregurović Šanjug i njezinom timu i direktorici Heleni Matuši i njenom timu, koji su opet pokazali da izrada projekata koji su vrlo zahtjevni, a koji su vezani za povačenje sredstava iz EU fondova za nas su postali svakodnevica, nema projekta na koji se ne možemo postaviti i kojeg ne možemo realizirati. Mi za ovaj projekt imamo idejno rješenje, morali smo napraviti troškovnik, sada kada smo dobili odluku krećemo u izradu projektne dokumentacije, izdavanje građevinske dozvole, raspisivanje javnog natječaja i vjerujem da ćemo do kraja godine imati izvođača radova i da ćemo puno prije nego što je ovaj rok za provedbu projekta od 30 mjeseci završiti s radovima i preseliti sigurnu kuću na trajnu novu lokaciju s većim kapacitetima i boljim uvjetima nego što je danas – naglasio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook