Prethodni članak
Sljedeći članak

Za projekt 'Novi početak' dobiveno 11.6 mil. kuna. Sigurna kuća za žrtve nasilja u obitelji imat će veći kapacitet i bolje uvjete

Iz Europskog socijalnog fonda Krapinsko - zagorskoj i partnerima odobren je iznos od 11.626.000 kuna


Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju projekta Novi početak. Riječ je o Domu za žrtve obiteljskog nasilja koji je počeo s radom na području naše županije prošle godine, koji će s dobivenim sredstvima urediti proširiti, opremiti i ojačati u pravnom i psihološkom smislu.

Tzv. Sigurna kuća ima smještaj za 8 korisnika, no za kvalitetniji smještaj potrebno je osigurati veće kapacitete I opremljeniji prostor. Stoga se Krapinsko – županija prijavila na natječaj i ostvarila gotovo maksimalna sredstva , 11.626.000 kuna. Projekt se financira u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Kako je rekla zamjenica župana Jasna Petek, uvjet za prijavu na natječaj bila je nekretnina u vlasništvu, stoga je KZŽ prošle godine kupila nekretninu za 430.000 kuna – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.


Dodala je da su ciljevi projekta rekonstrukcija i adaptacija prostora kojim će se osigurati smještaj za veći broj korisnika, od 12 do 15, a osim usluge smještaja u posebno osiguranim uvjetima tu su i aktivnosti vezane za sustav podrške, savjetovanja i pomoći žrtvama dok borave u kući, ali i u pronalasku alternativnog smještaja nakon izlaska iz kuće. Trajanje projekta je 30 mjeseci.


- Nasilje je jedan od najtežih oblika zadiranja u integritet svakog čovjeka, posebno kada dolazi iz obitelji gdje očekujete podršku I sigurnost - istaknula je Petek te podsjetila da KZŽ od 2012. ima i SOS telefon. Krapinsko – zagorsloj županiji partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Krapina, podršku imaju id od CESI-ija I Duge, a bezrezervnu podršku u pripremii I praćenju projekta od Zagorske razvojne agencije.

Osim tih aktivnosti, provest će se I jačanje kapaciteta stručnjaka koji će raditi sa žrtvama, zatim edukacije, okrugli stolovi, brošure itd. kKako bi djelovali na svijest šire javnosti da je nasilje u obitelji nulta kategorija u našoj zajednici da smo svi društveno odgovorni nasilje prijaviti. Petek je poručila da žrtve nasilja imaju mjesto gdje se mogu skloniti dobiti psihološku I pravnu pomoć I šansu za novi početak.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug rekla je da, dok je trajalo razmatranje i priprema projektne prijave, potrebe za smještajem su postojale i njihovo zadovoljenje nije se moglo odgađati, pa se paralelno s pripremom projekta krenulo i s uspostavom privremenog skloništa za žrtve nasilja u bitelji. - KZŽ u tu je svrhu osnovala Ustanovu Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, koji je s radom počeo 7. prosinca 2020. godine. Nekoliko dana nakon službenog početka rada, dom je zaprimio svoje prve korinike, a puni kapacitet bio je popunjen točno tri mjeseca nakon početka rada. Kapacitet privremenog smještaja je 8 korisnika, smještavaju se djeca i odrasli, i žene i muškarci. Što se tiče realizacije smješataj u dom, on se realizira na temelju preporuke Centra za socijalnu skrb, ili ukoliko se radi o hitnoj intervenciji, on se može realizirati i na temelju zahtjeva policije. Smještaj korisnika u domu traje 6 mjeseci do godinu dana, ovisno o potrebama konkretnih korisnika, odnosno do trenutka kada se uspostave uvjeti za njihov samostalni život i za novi početak izvan jedne ovakve ustanove. Smještaj je za korisnike u potpunosti besplatan, dakle uspostavu skloništa, financiranje svih aktivnosti koje su bile potrebne od uređenja objekata, postizanja sigurnostih mjera koje su bile nužne, opremanja financirala je Krapinsko – zagorska županija sredstvima iz svog proračuna u vrijednosti od 400 tisuća kuna. Rad doma u ovom trenutku u potpunosti financira KZŽ – rekla je pročelnica.

-Sve one koji su žrtve nasilja u obitelji, koji samo i promišljaju o ideji da prekinu taj začarani krug nasilja i iz njega izađu, pozivamo da se obrate za početak samo za razgovor i eventualnu mogućnost smještaja svom najbližem Centru za socijalnu skrb ili direktno Domu za žrtve nasilja Novi početak. Broj telefona na koji se mogu javiti je 521 – 001, tu su web stranice doma www.novipocetak.kzz.hr, a imamo mogućnost i komunikacije elektronskim putem [email protected] Odgovornost svih nas kao pojedinaca, kao institucija, je da svaki slučaj i sumnju na obiteljsko nasilje prijavimo, bilo Centru za socijalnu skrb bilo najbližoj policijskoj postaji – istaknula je Gregurović Šanjug.


Župan Željko Kolar rekao je da projekt Novi početak nije običan projekt. – Tu nije samo bitno što smo iz Europskog socijalnog fonda samo izvukli 11,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, to je puno više. KZŽ je županija s nultom stopom tolerancije prema bilo kojoj vrsti nasilja, pa tako i obiteljskog, a naša je obaveza kao društva da stvorimo uvjete za smještaj onih koji na žalost trpe nasilje u obitelji i kojima je potrebno da se sklone iz takve sredine nemoguće za život i da im omogućimo novi početak. Hvala zamjenici Jasni Petek, pročelnici Martini Gregurović Šanjug i njezinom timu i direktorici Heleni Matuši i njenom timu, koji su opet pokazali da izrada projekata koji su vrlo zahtjevni, a koji su vezani za povačenje sredstava iz EU fondova za nas su postali svakodnevica, nema projekta na koji se ne možemo postaviti i kojeg ne možemo realizirati. Mi za ovaj projekt imamo idejno rješenje, morali smo napraviti troškovnik, sada kada smo dobili odluku krećemo u izradu projektne dokumentacije, izdavanje građevinske dozvole, raspisivanje javnog natječaja i vjerujem da ćemo do kraja godine imati izvođača radova i da ćemo puno prije nego što je ovaj rok za provedbu projekta od 30 mjeseci završiti s radovima i preseliti sigurnu kuću na trajnu novu lokaciju s većim kapacitetima i boljim uvjetima nego što je danas – naglasio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 na 265+700 km između čvora BABINA GREDA i čvora ŽUPANJA u smjeru Lipovca. Promet se vodi po dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali (DC8) ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program