Prethodni članak
Sljedeći članak

Za ovu Stubičanku jesen je najčarobnije godišnje doba, jer joj uvijek daje pune ruke posla

Jadranka je na nedavno održanoj Gupčevoj kestenijadi izložila stol s jesenskim plodovima, vrganjima, gljivama i raznim kreacijama za koje je inspirira priroda


Za mnoge je jesen zasigurno najčarobnije doba godine, uz brojne poslove koje treba obaviti prije zime, ali i šarenilo boja koje nam pruža to godišnje doba. No, kako istinski uživati u svim čarima jeseni, zna Stubičanka Jadranka Blagec, čiji je čaroban jesenski stol s izložbom gljiva i jesenskih plodova zadivio mnoge posjetitelje na nedavno održanoj kestenijadi pod Gupčevom lipom.

Priroda kao inspiracija

-Jesen je vrijeme kada priroda nudi bezbroj svojih plodova, ali, nažalost, današnji čovjek se dosta otuđio od prirode. Puno mladih ljudi niti ne zna za blagodati koje mogu uživati sa naših livada i šuma – priča nam Jadranka, koja mnogo vremena provodi u šumama, koje su zahvaljujući roditeljima odrastanje postale dio nje same. Uz kestene, sakuplja lišće, češere, komadiće drva i materijale koje koristi za izradu slika koje samostalno izlaže. No, najviše ipak uživa u sakupljanju vrganja i gljiva, koje je izložila i na Gupčevoj kestenijadi.

Njezin je stol predstavljao ono najbolje od jeseni, a osim mnoštva gljiva, poglede su mamili simpatični veliki ježevi koje je izradila od čahura kestena. – Potrudila sam se pokazati ljudima doista ono najbolje što mogu vidjeti od jeseni; od brojnih plodova pa do simpatičnih ježeva koji su nastali od čahura kestena. Često kad prolazim šumom, inspirirana prirodom dolazim do mnogih kreativnih ideja. Priroda mi donosi fizičko, a i društveno zadovoljstvo koje nam je svima u ovo teško vrijeme i te kako potrebno – ispričala nam je.

Nove ideje

Jadranka je strastveni sakupljač gljiva koje skuplja od malena. – S gljivama uvijek treba oprezno. Njihova boja može varirati po suncu i kiši, što nas može lako zavarati. Volim proučavati sve o gljivama, među kojima je kralj dakako vrganj. Pripremam ih na sve načine, a najradije u štrudli – kaže Jadranka, dodavši kako njena generacija malo zna o gljivama, pa svoje znanje i iskustvo rado prenosi na mnoge, ponajprije mlade ljude, što čini već nekoliko godina i na kestenijadi.

Uza sve svoje svakodnevne obaveze, svaki slobodan trenutak koristi za boravak u prirodi. Jesen joj, kaže, osobito daje pune ruke posla. Uz gljive, ima tu i ljekovitih biljaka od kojih pravi čajeve, divljih kupina, šipka, trnina i dreneka za pekmez, od prirodnih materijala izrađuje umjetnička djela, a i u pečenju raznih slastica je prava majstorica. Uza sve to ova Stubičanka kaže kako je puna novih ideja s kojima bi voljela ispuniti svoje slobodno vrijeme, stoga se uskoro možemo nadati nekoj novoj, kreativnoj i unikatnoj izložbi.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook