Prethodni članak
Sljedeći članak

Prema dosadašnjem trendu i Krapinsko – zagorska županija mogla bi imati više novorođenih nego lani


Ministarstvo pravosuđa i uprave objedinilo je podatke Matice rođenih, a brojke pokazuju da je od 1. travnja do kraja rujna rođeno 18.266 beba. U prva tri mjeseca rođeno je 9.041 beba, kako je već ranije objavljeno, odnosno ukupno u devet mjeseci 27.307 beba, piše portal župan.hr.

Prema podacima Matice rođenih, a koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave u svojem novom statističkom pregledu, od 1. travnja do 30. rujna  u svim županijama rođeno je 18.266 beba u tih šest mjeseci. Podsjetimo se, u tri ovogodišnja mjeseca rođena je 9.041 beba, odnosno ukupno u prvih devet mjeseci 27.307 beba. Ako se nastavi trend do kraja godine, s oko 9 tisuća beba u tri mjeseca, ukupno će biti preko 36 tisuća beba u ovoj godini, što ne bi trebalo biti odstupanje u odnosu na lani kada je rođeno 36.257 beba, odnosno, prema sadašnjoj računici i više.

Prema dosadašnjem trendu rođenih beba u ovoj godini, a u odnosu na lani, porast broja rođenih bi i ove godine mogla imati Krapinsko – zagorska županija. Naime, prema Matici rođenih, U Krapinsko-zagorskoj županiji u devet ovogodišnjih mjeseci rođeno je 696 beba, lani ih je u 12 mjeseci rođeno 860, pa ako se takav trend nastavi do kraja godine u našoj županiji bi ove godine moglo biti više rođenih.

Prema Matici, tako su ove godine rođena 354 Zagorca i 342 Zagorke.

Inače, prema službenim podacima DZS-a, lani je Krapinsko – zagorska županija imala 14 rođenih beba više nego 2019. godine.

Porast bi mogle imati i Osječko-baranjska županija, Varaždinska, Primorsko-goranska, Istarska, Virovitičko-podravska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Lani je devet županija bilo u plusu po broju rođenih, donosi portal župan.hr.

Najčešća muška imena rođenih beba u prethodnih šest mjeseci bili su Luka, David,  Jakov, Ivan, Roko, Petar, Matej, Mateo, Mihael, Niko…, a ženska Mia, Rita, Nika, Lucija, Ema, Marta, Mila, Ana, Sara, Petra…

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook