Prethodni članak
Sljedeći članak

Za ovu sezonu naručili smo veći broj doza cjepiva protiv gripe

U skladu s upozorenjima stručnjaka da bi sezona gripe mogla značajno zakomplicirati situaciju s pandemijom Covida-19.


Hrvatska je za ovogodišnju sezonu gripe naručila 460.000 doza cjepiva protiv gripe, oko 20% više nego prošle godine.To je u skladu s upozorenjima stručnjaka da bi sezona gripe mogla značajno zakomplicirati situaciju s pandemijom Covida-19. No, također je u skladu s višegodišnjim trendom rasta interesa građana za cijepljenje protiv gripe, piše index.hr
Prema podacima koje su dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), naručeno je četverovalentno cjepivo, kao i prošle godine. Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu. No, za sada se još ne zna točno kada će cijepljenje početi.


'Početak cijepljenja protiv gripe ovisi o tome kada će cjepivo biti isporučeno. Dosadašnjih godina s cijepljenjem protiv gripe obično se počinjalo u listopadu ili studenom', tumače za Index.hr u Zavodu.
Budući da cjepivu protiv gripe treba 15-ak dana da potakne razvoj imuniteta, važno je cijepiti se na vrijeme.
Cjepivo protiv gripe ne štiti od Covida-19, no ono je usred pandemije ipak izuzetno važno, vjerojatno važnije nego ikad prije. Jedna od ključnih funkcija cijepljenja ove godine trebala bi biti sprječavanje preopterećivanja zdravstvenog sustava.


"Ove sezone cijepljenje protiv gripe jako je važno, ne samo da bi se smanjio rizik od gripe i razvoja respiratorne bolesti, već kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav koji je dodatno opterećen zbog skrbi o pacijentima oboljelima od covida-19", poručuju iz HZJZ-a.
Drugim riječima, ono bi trebalo pomoći, kao i epidemiološke mjere, da se ublaži krivulja broja oboljelih kojima treba medicinska skrb. Naime, kod gripe i kod Covida-19 mogu se razviti komplikacije. Njihov razvoj može se spriječiti ako se na vrijeme reagira pa se bolest može preboljeti na kućnoj njezi.
Stručnjaci za javno zdravstvo smatraju da je to jedan od razloga zbog kojih su ljudi u Italiji u prvom valu epidemije Covida-19 umirali kod kuće – ne toliko zbog težine kliničke slike same bolesti, koliko zbog nedostatka pravovremene intervencije sustava koji je bio preopterećen. Cijepljenje je važno da se izbjegne infekcija s dva virus. Jedan od važnih razloga za cijepljenje protiv gripe također je izbjegavanje moguće zaraze s oba virusa – virusom gripe i virusom SARS-CoV-2,prenosi index.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook