Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrh turističkog poduzetništva i međunarodne politike na konferenciji Turizam 365 u Termama Tuhelj


 U Termama Tuhelj danas se održava međunarodna konferencija o cjelogodišnjem turizmu Turizam 365, koja je jedno od najznačajnijih godišnjih okupljanja turističkih profesionalaca u Hrvatskoj. Konferencija sadrži tri dijela koja povezuju turizam s politikom, businessom te životom.

Konferencija okuplja iznimne stručnjake koji će podijeliti svoje iskustvo poslovanja tijekom Covid pandemije te viđenje budućnosti turizma. U prvom dijelu konferencije u Ministarskom forumu održana je rasprava pet EU ministara turizma (Italija, Slovenija, Mađarska, Španjolska i Hrvatska) koji će predstavit strategije razvoja turizma svojih zemalja u post Covid razdoblju, prezentirati svoje viđenje budućnost europskog turizma i pokazati kako se bore s izazovima visoke sezonalnosti i održivog poslovanja.

Konferencija Turizam 365 autorski je projekt Ivane Kolar, direktorice tvrtke Julius Rose. -Konferencija se odvija 5. puta, a cilj je afirmacija cjelogodišnjeg turizma, proširenje sezone, poticanje razvoja turističkih destinacija na kontinentalnom dijelu Hrvatske i razmjena znanja odnosno poticanje zajedništva. Ova konferencija okuplja vrh međunarodne turističke politike, velikog i ozbiljnog turističkog biznisa i malih poduzetnika, koji su svojim zanimljivim i uspješnim mikropričama žive turizam svaki dan na terenu. Svi oni potrebni su u jednoj destinaciji da bi se mogla razvijati i širiti poslovanje na duži period godine. Posebno smo ponosni da smo danas okupili niz eminentnih stručnjaka i predstavnika međunarodne politike kako bi razgovarali upravo o međusobnoj suradnji i njezinoj važnosti u postpandemijskom razdoblju, kako bi razgovarali  o razmjeni znanje i iskustava jer to je ono što nam treba. Zajedno jedino možemo biti jači i razvijati se brže, a ne biti konkurenti. Ova epidemija pokazala nam je koliko krhka može biti naša turistička priča i koliko je važno stalno i kontinuirano razvijati kvalitetu i prilagođavati se potrebama gostiju i tržišta koji se vrlo lako mogu promijeniti – rekla je u ime organizatora Ivana Kolar.

Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac istaknula je da je zadovoljna s konceptom kontinentalnog turizma. - To je jedini način kako možemo imati održiv turizam, cilj je da se ne okrećemo brojanju dolazaka turista, već da imamo raspoređen broj turista tijekom cijele godine što je više moguće. Zdravstveni turizam, sportski turizam, sve su to segmenti koje ćemo nastaviti razvijati, na kontinentu kroz termalne rivijere, kroz ovakav koncept kao što su Terme Tuhelj, Sv. Martin na Muri. To su pozitivni primjeri kako živi cijela lokalna zajednica i svi se uključuju, od OPG – ova, zdravstvenih proizvoda, a na obali kroz talasoterapije – rekla je ministrica. Osvrnula se i na problem radne snage.

-Održali smo Savjet za razvoj i oporavak turističke godine, i to je bila glavna tema. Način kako Ministarstvo već sada može sudjelovati je stipendiranjem. Radimo na tome da potičemo što veći broj gospodarstvenika da se uključe u tripartitne ugovore, jer to je u njihovom interesu, a Ministarstvo već za iduću godinu planira puno veća sredstva za stipendije, da mladim ljudima se osiguraju sredstva da se što više uključe. A za udruge koje dobivaju dodatna sredstva, jedan od kriterija će biti promocija turističkih zanimanja – rekla je ministrica.

Ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek pohvalio je već tradicionalnu konferenciju Turizam 365. - Turizam će poslije covid krize biti drugačiji nego danas i moramo puno napraviti da bude otporniji na krize te da služimo goste koji će biti više individualno orijentirani, puno više pažnje će biti posvećeno zdravstvenom dijelu – istaknuo je Počivalšek.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je u našoj županiji 365 dana turizma u godini svakodnevica već godinama te da bi ova iskustva trebalo prenijeti i na Jadran. - Kad se bavite kontinentalnim  turizmom onda vam treba više truda volje, želje, energije, dodatne ponude da bi dobili gosta, u odnosu na što trebaju naše kolege u turističkom sektoru na Jadranu. Svi naši dodatni  sadržaji koje imamo, od manifestacija, do Muzeja Hrvatskog zagorja, OPG – ova, to sve zajedno je formula za bavljenje turizmom 365 dana u godini, s tim da morate držati izuzetno visoku kvalitetu i boriti se za stalne goste, jer onaj koji se vraća natrag je zapravo najbolji gost – rekao je Kolar. Istaknuo je i da je naša županije trenutno na realiziranih 85 posto dolazaka i 81 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, što su rezultati kakve nitko nije očekivao, obzirom na lanjsku 2020. godinu. – No, to nas ni u jednom trenutku ne smije opustiti, već sad se moramo s jasnim kriterijima i potezima pripremati za 2022. – dodao je Kolar.

Potpredsjednik za poljoprivredu i turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori Dragan Kovačević istaknuo je kako je za turizam u Hrvatskoj izuzetno važna digitalna zelena tranzicija. – Primjena digitalnih tehnologija ima itekako značajnu ulogu u povećanju efikasnosti, produktivnosti i konkurentnosti turizma, a posebice u budućnosti, kada će se ići ka kreiranju personalizirane  ponude. Zelena tranzicija nije važna samo s marketinškog stajališta, jer danas imamo posla s modernim ekološki osviještenim turistima, već prije svega dam ta zelena tranzicija omogući da kvalitetnije upravljamo turističkim prostorom. Naime, moramo zaštititi prirodnu i kulturnu baštinu – rekao je Kovačević, dodavši kako je osigurano milijardu i 300 milijuna kuna, za koje će se moći izravno natjecati privatni sektor i koristiti sredstva za digitalnu transformaciju.

Sudjeluju i državni tajnik za turizam Ministarstva za industriju, trgovinu i turizam Kraljevine Španjolske Fernando Valdés Verelst, ministar za turizam Republike Italije Massimo Garavaglia, te ministar za gospodarsku strategiju i regulaciju Republike Mađarske László György.

Drugi dio posvećen turizmu i businessu nudi raspravu uspješnih tvrtki i institucija o domaćem turizmu (Ivana Budin Arhanić, Kristjan Staničić i Kristian Šustar) i zdravstvenom turizmu kao najboljem odgovoru na pandemiju i najperspektivniji dio turizma. Glavna tajnica Europske SPA asocijacije Csilla Mezösi, direktorica HTI Partner Leila Krešić-Jurić i direktor projekta Healing Forrest Jan Schmidt prezentirat će svoja iskustva EU zdravstvenog turizma.

U posljednjem dijelu konferencije, sudjelovat će ljudi koji žive turizam na terenu (Jelena Holenko Pirc, Krešimir Dvorski i Damjana Domanovac) i dokazati da je pred nama svjetla turistička budućnost te potaknuti na preispitivanje ugodne zone ljetnog turizma i pokazati da Hrvatska može puno više.

Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Krapinsko-zagorske županje te uz podršku Terma Tuhelj, SLO CRO Poslovnog kluba i Poslovnog kluba Skup za Zagorje.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook