Prethodni članak
Sljedeći članak

'Vraća nam se publika na događanja, Kino broji sve više posjetitelja, a bilježimo i velik i interes građana za naše obrazovne programe'

Iza POU Krapina uspješna je godina bogata aktivnostima, a 2023. godina nosi i dvije važne obljetnice, 100. godišnjicu kinematografije u Krapini te 30. rođendan Galerije grada Krapine


Pučko otvoreno učilište Krapina osnovano je 1961. godine, a danas je važan čimbenik u provedbi cjeloživotnog obrazovanja i svojim djelovanjem neprestano ide ukorak s vremenom, pa se može pohvaliti nizom obrazovnih programa koje kontinuirano nadopunjava prema potrebama građana. Uz obrazovanje, drugo važno područje rada je i kultura. Kroz muzejsko – galerijsku djelatnost djeluje na tri lokacije, a to su Galerija grada Krapine, Muzej Ljudevita Gaja i Park drvenih skulptura 'Forma Prima'. Uz to, Učilište skrbi o jednom od najstarijih srednjovjekovnih utvrđenih gradova Hrvatske – Starom gradu Krapini. U okviru dvoranskog prostora, prije svega Festivalske dvorane, odvija se kinoprikazivačka djelatnost, organiziraju kazališna gostovanja i koncerti.

Obrazovanje
O tome kakva je bila protekla godina za krapinsko Učilište i što ga očekuje u ovoj godini, porazgovarali smo s njegovom ravnateljicom Grozdanom Pavlović, koja nam je otkrila da se POU uključilo u provedbu programa financiranih putem vaučera. Naime, vaučer za obrazovanje je financijska podrška Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom se u suradnji s ustanovama za obrazovanje dodjeljuju javna sredstva za obrazovanje odraslih, a mogu ih dobiti sve zaposlene i nezaposlene osobe. Dodjeljuje se za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina, a mogućnosti za edukacije su velike. Sustav vaučera omogućuje stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija, a financiran je sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. – Upravo naše učilište provelo je prvi program obrazovanja na području Krapinsko – zagorske županije financiran putem vaučera. Nedavno smo započeli program za stjecanje djelomične kvalifikacije Asistent/ica za upravljanje projektima, trenutno traju prijave za program stjecanja djelomične kvalifikacije za knjigovođu, a prijave su moguće i na ostale obrazovne programe iz naše ponude – kaže ravnateljica. Svi zainteresirani mogu posjetiti web stranicu krapina.net i kontaktirati Učilište na adresu [email protected] te telefon 049/370-561.


POU Krapina uz programe financirane kroz vaučere provodi i niz osposobljavanja iz različitih obrazovnih sektora sukladno potrebama naših sugrađana. U suradnji sa Centrom za dopisno obrazovanje Birotehnika iz Zagreba Učilište provodi srednjoškolske programe, doškolavanja i prekvalifikacije. Unatrag 16 godina Učilište se redovito uključuje u nacionalnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja te na taj način aktivno sudjeluje u podizanju svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja i obrazovanja. – U okviru obrazovne djelatnosti od 2021. godine djeluju i glazbene radionice 'Škola rocka i moderne glazbe', koju trenutno polazi više od 40 polaznika. Provode se radionice gitare, bas gitare, klavijatura, bubnjeva, pjevanja, a od ove školske godine novitet je nastavak edukacije kroz formu bendova, zajedničkog muziciranja u grupama različitih instrumenata – kaže ravnateljica. Glazbeni voditelji su iskusni i educirani glazbenici Karlo Kukovačec, Tomislav Presečki, Kristijan Sinković i Andreja Vidović. Dodajmo da POU provodi i program Aloha mentalne aritmetike, a koliko uspješno, govori činjenica da su već u prvoj godini imali pobjednicu državnog natjecanja u mentalnoj aritmetici. Što se tiče obrazovanja odraslih, POU je od prošle godine i član Zajednice za razvoj ljudskih potencijala i obrazovanja odraslih HGK, a ravnateljica Grozdana Pavlović izabrana je u Vijeće Zajednice. Cilj je omogućiti daljnji razvoj i unapređenje područja ljudskih potencijala i obrazovanja odraslih sinergijskim djelovanjem i budućim inicijativama poticati pozitivne i potrebne promjene na tržištu rada te aktivno osluškivati potrebe njegovih dionika. Uz članstvo u ovoj organizaciji, vrijedi napomenuti da je POU Krapina i član Partnerskog vijeća za tržište rada.


Kino
Ova, 2023. godine, jubilarna je godina za krapinsko Kino. Naime, slavi se 100. godišnjica kinematografije u Krapini. Još 1923. godine, u vrijeme nijemih filmova, u Krapini je nabavljena prva oprema za prikazivanje filmova. – Za jubilarnu godinu uz postojeće programe koji uz redovne projekcije najnovijih filmskih naslova, između ostalog obuhvaćaju i premijere uz gostovanja filmskih ekipa, kino pod zvijezdama, filmske festivale, školske i tematske projekcije, art programe, tradicionalno autokino, pripremamo i mnoštvo novih atraktivnih filmskih kino programa – kaže Pavlović, a Hrvatski audiovizualni centar prepoznao je rad Kina te u novu godinu ono starta s 18.000 kuna odobrenih sredstava za svoje programe. Prva u nizu projekcija filmova s gostovanjem filmske ekipe bit će 27. siječnja, kada će biti prikazan film 'Stric'. – Riječ je o nagrađivanom filmu koji je osvojio mnogobrojne nagrade na filmskim festivalima, a prva u nizu bila je nagrada na Pula Film Festivalu. Zanimljivo je da je režiser David Kapac iz Pregrade. Nakon pogledanog filma imat ćemo druženje s filmskom ekipom u Maloj dvorani POU, gdje će svi posjetitelji imati priliku razgovarati s članovima filmske ekipe – najavila je ravnateljica. Dodajmo da je Kino Krapina od 2018. godine član Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koja okuplja 50 kinoprikazivača iz cijele Hrvatske, koja djeluje kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske.


Kultura
Na natječaju Ministarstva kulture za javne potrebe u kulturi ove je godine Učilištu odobreno 20.000 kuna za kazališna gostovanja koja se organiziraju tijekom čitave godine, pri čemu Učilište nastoji osigurati programe za sve uzraste. – Možemo najaviti da će u subotu 4. veljače u Festivalskoj dvorani biti kazališna predstava za djecu Grimmix Kerekesh teatra, a 10. veljače imamo još jedno kazališno gostovanje vrlo popularne kazališne predstave 'Dame biraju'. Osim za građanstvo, organizirat ćemo i predstave za školske skupine – kaže ravnateljica. Osim za kazališna gostovanja, Ministarstvo kulture odobrilo je Učilištu i 35.000 kuna za galerijsku djelatnost u Galeriji grada Krapine koja ove godine slavi 30 godina svog djelovanja, pa možemo reći da je ovo godina obljetnica za POU Krapina. Prva ovogodišnja održana izložba u Galeriji je već tradicionalna izložba fotografija 17. bjelovarskog salona fotografije „Šuma okom šumara“ , a 27. siječnja slijedi Noć muzeja. Tim povodom Galerija organizira od 18 do 21 sat likovnu radionicu pod nazivom Motivi artefakata iz Arheološke zbirke Starog grada Krapine uz 830. – obljetnicu prvog pisanog spominjanja grada Krapine. Voditeljica radionice bit će dr. art. Mirjana Drempetić Hanžić.

Mađunarodna izložba maski otvorit će se 11. veljače, a nakon dvije godine pauze zbog pandemije, nakon službenog otvorenja i razgledavanja maski, posjetitelji će se moći zabavljati na Plesu pod maskama, koji se vraća u Krapinu. U ožujku i travnju slijedi Izložba pisanica, u svibnju izložba slika Darije Dolanski Majdak, u lipnju i kolovozu izložba skulptura Sanje Fališevac, u lipnju će biti organizirane i likovne kolonije odnosno radionice za djecu, od rujna do studenog moći će se pogledati izložba iz fundusa Galerije uz njezin 30. rođendan, a u prosincu je na redu izložba slika i grafike Jure Kokeze. Vezano uz Galeriju, zanimljivo je napomenuti da je prošle godine imala priliku na origami izložbi ugostiti veleposlanika Japana, kao i predstavnike mađarskog Veleposlanstva. - Uz kazališne predstave i kino, u Festivalskoj dvorani planiramo tijekom godine organizirati koncerte raznih glazbenih žanrova. Također, možemo se pohvaliti i vrlo dobrom suradnjom s krapinskim udrugama, kao i uključivanjem u sve gradske manifestacije – kaže ravnateljica.

Dojmovi
- Vrlo sam zadovoljna prošlom godinom, obzirom da je publika ponovno počela dolaziti u onom broju kao prije pandemije. U drugoj polovici prošle godine imali smo izuzetno velik broj posjetitelja u našem kinu, organizirali smo dvije premijere filmova uz gostovanje filmskih ekipa koje su bile izuzetno dobro posjećene, a bilježimo i rekordan broj gledatelja u autokinu koje organiziramo početkom rujna. Zadovoljni smo i s odazivom polaznika naših obrazovnih programa, a ova godina bi trebala biti i bolja. Redovito se javljamo i na natječaje objavljene u djelokrugu našeg poslovanja, neka sredstva su nam već i odobrena, a za neke natječaje još čekamo rezultate. Ove godine u svim našim djelatnostima pripremamo za naše sugrađane bogat program i vjerujem da će svi prema svojim interesima i afinitetima moći pronaći nešto za sebe, a za sve prijedloge smo otvoreni – naglasivši da su brojne uspješne aktivnosti, programi i projekti rezultat rada čitavog tima POU Krapina prije svega djelatnika kroz uspješnu suradnju s vanjskim suradnicima, ustanovama i stručnjacima iz raznih područja obrazovanja i kulture kojima ovim putem zahvaljuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook