Prethodni članak
Sljedeći članak

Voze pijani, a oduzimanje vozačke dozvole, novčane kazne pa čak i zatvor ne predstavljaju im ništa

Polovica recidivista prometnih prekršaja koji voze pijani i skrive nesreću nikada nisu ni položili vozački ispit


Da li mi to imamo novu generaciju vozača koji se ne boje zakona, piju, voze brzo uz to voze unatoč oduzetoj vozačkoj dozvoli i to opetovano rade? Tijekom 2020. godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske djelatnici policije zatekli su ukupno 591 alkoholiziranog vozača. Najviše je njih, 202 vozača iznad 1,5 g/kg. Pod utjecajem alkohola voze i biciklisti, doduše s manje promila, iznad 0, 5, ali i takvih je zatečeno četvero – kaže nam glasnogovornik Policijske uprave krapinsko – zagorske Zoran Lončar. Recidivista, odnosno ponavljača prometnih prekršaja tijekom 2020. godine najviše je bilo na području PP Pregrada 9, na području Postaja prometne policije Krapina koja pokriva i područje PP Krapina 6. Na području PP Krapina evidentirano je 6 recidivista, PP Zlatar Bistrica ima petoricu, na PP Klanjec četiri, a na PP Donja Stubica dva recidivista. Godišta su u rasponu od 1960. do 2001.

Izdvojen slučaj

Vozaču (38) očito nikakve kazne ni one zatvora ni novčane ne predstavljaju problem. U Ledinama Klanječkim je 15. svibnja ove godine skrivio prometnu nesreću, dok je vozilom upravljao s 3,45 promila alkohola u organizmu i bez položenog vozačkog ispita zbog čega je kažnjen uvjetno na 60 dana zatvora. Isti je samo mjesec dana kasnije, 22. lipnja zatečen u Mihanović Dolu u prometu kako upravlja automobilom prije stjecanja prava i pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 3,62 g/kg. Tada je uhićen je i u provedenom žurnom postupku pravomoćno kažnjen sa 60 dana zatvora. Ujedno mu je opozvana uvjetna osuda zbog ranijih prekršaja, za koji mu je izrečena kazna zatvora 60 dana, čime su mu izrečene kazne zatvora u ukupnom trajanju 120 dana.

 

 

Iz zatvora opet za volan

Kako takvi vozači u praksi idu najprije u pritvor, a zatim se puštaju kući i čekaju poziv za odsluženje kazne zatvora, ovaj je 38 – godišnjak u tako kratkom roku, 7. srpnja, po izlasku sa zadržavanja u zatvoru u Zagrebu, u Novim Dvorima Klanječkim uspio prouzročiti i treću prometnu u nesreću, upravljajući prije stjecanja prava i pod utjecajem alkohola od 2,75 g/kg. Uhićen je i u žurnom postupku priveden na sud, dok mu je vozilo privremeno oduzeto. U prekršajnom postupku pravomoćno je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 80 dana i novčanom kaznom u iznosu od 6.900,00 kuna. Zbog počinjenih prekršaja vozaču su izrečene dvije zaštitne mjere zabrane upravljanja u trajanju po 12 mjeseci, dok mu je evidentirano 27 negativnih bodova. Donijeto je i Rješenje o zabrani izdavanja vozačke dozvole u trajanju od dvije godine.

Polovica njih nikad nije ni imala vozačku

Od kada su na snagu stupile Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti na cestama s 01.01.2018. godine Policijska uprava krapinsko - zagorska donijela je ukupno 61 rješenje o oduzimanju i ukidanju vozačkih dozvola, time da je 31 sudionik u prometu nikad ni nije stekao pravo na upravljanje vozilom. Najviše osoba kojima je donijeto rješenja o oduzimanju i ukidanju vozačkih dozvola je sa područja Policijske postaje Zabok. Naime, člankom 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se po pravomoćnim odlukama vozačima za određene prekršaje iz Zakona upisuju negativni prekršajni bodovi. Isti se brišu iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani.

Negativni bodovi

- Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem se ukida i oduzima vozačka dozvola, dok se ostalim vozačima koji u razdoblju od dvije godine prikupe 12 negativnih prekršajnih bodova donosi rješenje o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole. Vozač može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine - kaže glasnogovornik Lončar. Upravo zbog ovakvih recidivista koji se ne opamete nakon prve kazne, policija opetovano svaki vikend ima pojačanu kontrolu prometa. Oni 'hrabri', da ne upotrijebimo onu ružniju riječ, valjda će kad-tad doći pameti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook