Prethodni članak
Sljedeći članak

U ŠUDIGO-u nastaju predivne cvjetne krovne oaze i pomno osmišljene zelene školske površine

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok provodi projekt u okviru Hrvatsko – švicarskog programa suradnje


Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok jedna je od partnera na projektu 'Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti' kojeg provodi Zelena akcija (https://zelena-akcija.hr/hr) u partnerstvu i s Klasičnom gimnazijom Zagreb, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb te s Udrugom bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženjem za razvoj kulture „URK“ poznatijem kao Mochvara. Projekt je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH u okviru Hrvatsko – švicarskog programa suradnje.

 


Razvijaju kreativne i praktične vizije

Uz ravnateljicu škole Božicu Šarić, sukoordinatorica projekta je i stručna suradnica Valentina Petric Klaužer, a 30 –ak učenika svih razrednih odjela izravno je uključeno u brojne aktivnosti koje se provode od rujna 2019. godine. Nizom osmišljenih aktivnosti – od edukacijskog programa o održivom razvoju, radionica izrade solarnih kolektora, radionice urbanog vrtlarstva i recikliranja u funkciji umjetnosti do sudjelovanja na Okolišnom filmskom festivalu te Zelenoj Močvari – učenici i nastavnici zajedno razvijaju kreativne i praktične vizije održivog razvoja.

 


Krovovi i nadstrešnice postaju umjetnička djela

Sastavni dio ovog projekta je i održavanje mini školskih projekata koji implementiraju stečena znanja o održivosti u školsku praksu. Tako smo u sklopu projekta u Školi započeli s realizacijom izrade urbano horizontalno - vertikalnog vrta. Učenici industrijskog dizajna 3. razreda na satovima Materijali i procesi pod vodstvom dr. art Mirjane Smolić imali su priliku slušati predavanje i pratiti uputstva vanjske suradnice Dobrile Kraljić, krajobrazne arhitektice te neke ideje implementirati u arhitektonsko okruženje i zelene školske površine. Povezivanjem međupredmetnih tema agronomije, hortikulture i recikliranja - starih obruča od stoljetnih bačvi iz Vinarije Micak kroz temu Urbani vrt nastale su predivne cvjetne krovne oaze. Krovovi i nadstrešnice mogu postati prava umjetnička djela. Spoj date nam prirode i sitnih intervencija čovjeka stvaraju prava vizualna bogatstva ugodna oku. K tome djeca uživaju u provedbi aktivnosti na otvorenom – kaže ravnateljica škole Božica Šarić.

 

Projekt, isto tako, jača kompetencije nastavnika uključivanjem tema održivog razvoja u školske kurikulume. Kroz spomenute aktivnosti poseban naglasak stavlja se upravo na mlade i njihovo pravo da se razvijaju i uče te da odlučuju i zahtijevaju održivost u svim aspektima društva, ekonomije i okoliša. Projektne aktivnosti provodit će se do 30. travnja 2021., a u planu su još REuse radionica kompostiranja, Trash art radionica te četiri studijska posjeta: zagrebačkim centrima održivosti, energetskoj zadruzi u Križevcima, imanju Vukomerić te Lonjskom polju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima. Pojačan promet tijekom ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program