Prethodni članak
Sljedeći članak

U ŠUDIGO-u nastaju predivne cvjetne krovne oaze i pomno osmišljene zelene školske površine

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok provodi projekt u okviru Hrvatsko – švicarskog programa suradnje


Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok jedna je od partnera na projektu 'Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti' kojeg provodi Zelena akcija (https://zelena-akcija.hr/hr) u partnerstvu i s Klasičnom gimnazijom Zagreb, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb te s Udrugom bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženjem za razvoj kulture „URK“ poznatijem kao Mochvara. Projekt je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH u okviru Hrvatsko – švicarskog programa suradnje.

 


Razvijaju kreativne i praktične vizije

Uz ravnateljicu škole Božicu Šarić, sukoordinatorica projekta je i stručna suradnica Valentina Petric Klaužer, a 30 –ak učenika svih razrednih odjela izravno je uključeno u brojne aktivnosti koje se provode od rujna 2019. godine. Nizom osmišljenih aktivnosti – od edukacijskog programa o održivom razvoju, radionica izrade solarnih kolektora, radionice urbanog vrtlarstva i recikliranja u funkciji umjetnosti do sudjelovanja na Okolišnom filmskom festivalu te Zelenoj Močvari – učenici i nastavnici zajedno razvijaju kreativne i praktične vizije održivog razvoja.

 


Krovovi i nadstrešnice postaju umjetnička djela

Sastavni dio ovog projekta je i održavanje mini školskih projekata koji implementiraju stečena znanja o održivosti u školsku praksu. Tako smo u sklopu projekta u Školi započeli s realizacijom izrade urbano horizontalno - vertikalnog vrta. Učenici industrijskog dizajna 3. razreda na satovima Materijali i procesi pod vodstvom dr. art Mirjane Smolić imali su priliku slušati predavanje i pratiti uputstva vanjske suradnice Dobrile Kraljić, krajobrazne arhitektice te neke ideje implementirati u arhitektonsko okruženje i zelene školske površine. Povezivanjem međupredmetnih tema agronomije, hortikulture i recikliranja - starih obruča od stoljetnih bačvi iz Vinarije Micak kroz temu Urbani vrt nastale su predivne cvjetne krovne oaze. Krovovi i nadstrešnice mogu postati prava umjetnička djela. Spoj date nam prirode i sitnih intervencija čovjeka stvaraju prava vizualna bogatstva ugodna oku. K tome djeca uživaju u provedbi aktivnosti na otvorenom – kaže ravnateljica škole Božica Šarić.

 

Projekt, isto tako, jača kompetencije nastavnika uključivanjem tema održivog razvoja u školske kurikulume. Kroz spomenute aktivnosti poseban naglasak stavlja se upravo na mlade i njihovo pravo da se razvijaju i uče te da odlučuju i zahtijevaju održivost u svim aspektima društva, ekonomije i okoliša. Projektne aktivnosti provodit će se do 30. travnja 2021., a u planu su još REuse radionica kompostiranja, Trash art radionica te četiri studijska posjeta: zagrebačkim centrima održivosti, energetskoj zadruzi u Križevcima, imanju Vukomerić te Lonjskom polju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook