Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlasnici doma u Andraševcu prijeti višegodišnji zatvor, čeka se epilog tragičnog događaja

Tog 11. siječnja, oko 4 sata ujutro, došlo je do zapaljenja električnog kalorifera kojim se zagrijavala prostorija


Poslovanje u, sad već bivšem Obiteljskom domu Zelena Oaza u Andraševcu nadomak Oroslavja, u kojem je početkom godine u požaru zbog električnog kalorifera život izgubilo šestero štićenika, ulilo je nepovjerenje u mnoge obitelji koji traže skrb za svoje najmilije.

Preminuli korisnici

I dok obitelji tragično preminulih korisnika Ivke Špoljarić (90), Darinke Bekina (81), Jelene Bogović (103), Božidara Bertola (69), Božene Lovrenčić (85) i Danice Kovačić još uvijek oplakuju svoje voljene, optuženička klupa čeka vlasnicu tog doma Gabrijelu Čičković (49). Protiv nje je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu proljetos podignulo optužnicu te joj prijeti višegodišnji zatvor. Tereti ju se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a istraga se zahuktala nakon što je inspekcijski nadzor utvrdio niz propusta iz nadležnosti inspekcije rada i zaštite na radu te sanitarne i građevinske inspekcije, prenosi Jutarnji list.

Iz optužnice se iščitava da je vlasnica doma tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji, u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Dolinskoj 8. u Andraševcu.

Potom je odlučila proširiti djelatnost na stambeni i pomoćni objekt na kućnom broju 22 Dolinske ulice.I u taj je objekt smjestila još 19 korisnika, a u pomoćni objekt, koji je kao spremište izgrađen od drveta i cigle te preuređenoza boravak osoba, smjestila je još šest starijih i teško pokretnih i nepokretnih osoba.

Optužnica

- Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući 700 metara dalje, okrivljenicu se tereti da je propustila tim korisnicima osigurati 24-satnu skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu - navodi se u optužnici.

Tragičan 11. siječanj

Tog 11. siječnja, oko 4 sata ujutro, došlo je do zapaljenja električnog kalorifera kojim se zagrijavala prostorija. S obzirom na to da u tom dijelu sa šest korisnika nije bilo njegovateljice, požar se brzinom munje proširio na cijelu unutrašnjost te je zbog gušenja ugljičnim monoksidom život izgubilo svih šest nemoćnih korisnika. Inspekcijski nadzor u Domu otkrio je niz nepravilnosti, počevši od toga da "poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, ali i da je sklopio uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, te neke radnike nije prijavio prije početka rada ili u propisanom roku...".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook