Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlada predstavila digitalnog asistenta Andriju

Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa


Prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa, Andriju, u Vladi su danas predstavili ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog Branko Kolarić. Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih.

Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav.

Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kazao je kako je ime dobio po Andriji Štamparu te je dodao kako će se putem Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma, prenosi Vijesti.hr.- Postavljaju se pitanja kakva bi epidemiolozi postavili u ordinaciji. Tako svaki građanin ima direktan i brz pristup zdravstvenim djelatnicima u digitalnom obliku. Ovako ćemo rasteretiti sustav što je jako važno - kazao je Frka-Petešić. Epidemiolog Branko Kolarić koji je pomagao u razvoju chatbota rekao je kako su to napravili po uzoru na druge zemlje poput Singapura i Koreje. - Kako smo ovo napravili? Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija -objasnio je Kolarić. Također, rekao je kako će se Andrija još razvijati.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se ovako pokušavaju obratiti i mlađim generacijama.

- Pokušavamo se obratiti posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema. On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima - objasnio je Beroš. Ministar uprave Ivan Malenica je kazao i kako je Andrija donacija niza IT firmi. prenosi Vijesti.hr.


Servis se može aktiviriati klikom OVDJE.

 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook