Prethodni članak
Sljedeći članak

'Starački domovi koji nemaju prostora za samoizolaciju, morat će smanjiti broj štićenika'

Samo odgovorno ponašanje može nas skinuti s neslavnog mjesta, a to je da imamo najveći broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika, rekao je župan


Župan Željko Kolar  na današnjoj se redovnoj konferenciji za medije osvrnuo se na stanje u staračkim domovima u Krapinsko - zagorskoj županiji. – Zamjenica Jasna Petek je zadužena da bude u kontaktu s domovima u Loboru, Bidružici, Mirkovcima … Pročelnica Martina Gregurović Šanjug zadužena je za kontakte s obiteljskim domovima bez obzira što oni nisu u nadležnosti Županije.  Prošli tjedan smo dostavili dio opreme u Lobor-grad, a to ćemo napraviti i danas budući da smo nabavili 1850 FFP2 zaštitnih maski, 1350 smo podijelili našim zdravstvenim ustanovama, a ostale ćemo proslijediti ustanovama za starije i nemoćne i specijalnim ustanovama – najavio je Kolar, naglasivši da su starije osobe rizična skupina. – Ulažemo dodatne napore da se koronavirus ne probije u takve ustanove – naglasio je župan dodajući da će danas nazvati ministricu Bedeković kako bi joj rekao da će oni domovi koji nemaju uvjeta za samoizolaciju morati smanjiti broj štićenika i da  neće smijeti primate nove. – I sada stoji preporuka da se ne primaju nove osobe, osim ekstremnih slučajeva, međutim preveliki je rizik da se ne osigura sve ono  što je preporuka Stožera RH. - Ako imate 320 štićenika, a u tom slučajevu nemate uvjeta osigurati samoizolaciju morat ćete ići na 280 ili 290 štićenika, a bi osigurali prostor za one eventualne u samoizolaciji - pojasnio je i dodao kako je epidemiolog dr. Ivan Lipovac vezano za to napravio analizu. - Koronavirus bi ulaskom u bilo koji dom donio ogromne probleme - rekao je Kolar.

Župan je zahvalio svim građanima koji su poslušali preporuke Nacionalnog Stožera i Županijskog stožera te se odgovorno ponašali tijekom Uskrsa. – Samo odgovorno ponašanje može nas skinuti s neslavnog mjesta, a to je da imamo najveći broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika. Nakon Pregrade, drugo žarište je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i vjerojatno će u najvećoj mjeri novi broj oboljelih dolaziti vezano za to područje.

Osvrnuo se na nesporazum s propusnicama općina i gradova te rekao kako se to nije dogodilo samo na području KZŽ već cijele Hrvatske. – Malo je čudno da smo svi shvatili krivo Odluku koja je objavljena 8. travnja sa stupanjem na snagu odmah i objave u Narodnim novinama – rekao je župan dodajući da vjeruje da će se i ta nejasnoća do kraja izdefinirati i da će jedinice lokalne samouprave razmisliti hoće li ponovno ići u tu vrstu sporazuma prema novim uputama Nacionalnog stožera.

- Prema 109 oboljelih na 676 testiranih, postotak pada i sada smo na 16 posto i kao što smo predvidjeli prošli tjedan, za tjedan-dva ćemo doći do postotka oboljelih na prosjek Republike Hrvatske. U interesu nam je da se ne povećava ukupan broj zaraženih s jedne strane, a cilj nam je da nakon drugog testiranja imamo što više službeno izliječenih  osoba – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook