Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlada nestašica krumpira, evo do kada će trajati


Posljednjih dana su police s krumpirima u trgovinama poluprazne, a sve češće i potpuno prazne. Do kada će trajati nestašica krumpira, što ju je izazvalo i kakav je ovogodišnji urod Poslovni dnevnik saznao je od Damira Mesarića, proizvođača ove poljoprivredne kulture iz Belice u Međimurju.

“Uz već poznate probleme s većim cijenama repromaterijala suočeni smo i s manjkom proizvodnje, a i sve je manje proizvođača koji se uopće žele baviti uzgojem krumpira. Bolesti je sve više, tretiranja su sve jača, a s tim se problem suočava i cijela Europa. Mi smo godinama upozoravali na dampinške cijene i kako će to u konačnici i dovesti do sve manjeg broja proizvođača i eto sada se to i dogodilo”, kaže Mesarić. Ova trenutna nestašica uzrokovana je, kaže, prvenstveno time što je lanjski urod zbog suše prepolovljen kod većine proizvođača.

“Urod je bio manji za 50-60 posto, barem kod nas u Međimurju i to zbog elementarnih nepogoda. Kroz cca 15 dana taj problem će biti riješen, kreće vađenje krumpira, i kod nas u Međimurju, a potom i u Istri tako da očekujemo normalizaciju tržišta ubrzo. Nema straha ni za potrošnju u turističkoj sezoni, sve će to biti sređeno”, najavio je Mesarić i kaže kako ovo malo krumpira što ima na policama nije uvezeno iz europskih zemalja, već vjerojatno iz Egipta ili Cipra.

Koliko će trenutno stanje, odnosno nestašica utjecati na formiranje cijene i hoćemo li skuplje plaćati krumpir ovisit će kaže Mesarić, isključivo o tržištu, kako tvrdi “ako bude potražnje, rast će mu i cijena”, kaže Mesarić za Poslovni dnevnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook