Prethodni članak
Sljedeći članak

Više od 55 milijuna kuna za sanaciju klizišta i propusta

Potpisan i četvrti krug ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na dodjelu sredstava za sanaciju prometne infrastrukture oštećene u potresu


U Bedekovčini su potpisani ugovori s korisnicima koji su ostvarili pravo na dodjelu sredstava preko Poziva Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije.

Kako je pojasnila županijska pročelnica Vlatka Mlakar, odlukom Vlade RH Krapinsko – zagorska županija određena je kao tijelo zaduženo za provedbu financijskih doprinosa odnosno o rasporedu sredstava namijenjenih za sanaciju šteta nastalih od potresa iz Fonda solidarnosti EU.

- Temeljem te odluke KZŽ je raspisala javni poziv, a svrha je podupiranje obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza odnosno uspostava redovnog načina funkcioniranja. Ukupna alokacija je 55,5 milijuna kuna, a današnjim potpisom ugovora koji čine zadnju tranšu ugovora ukupno je dodijeljeno 99,7 posto ukupnog odobrenog iznosa odnosno 55,3 milijuna kuna. Prihvatljivi prijavitelji po ovom javnom pozivu bile su JLS i područne regionalne odnosno javna poduzeća osnovana od jedinica lokalne ili regionalne samouprave, a rok za provedbu je do 30. lipnja 2023. godine – rekla je Mlakar. Ugovore su danas potpisali gradovi Krapina, Pregrada i općine Bedekovčina, Mače, Hum na sutli, Konjščina, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice i Tuhelj.

Općina Krapinske Toplice ostavila je potporu od 5.138.000 kuna, a načelnica Gordana Jureković rekla je da je veseli taj iznos. - Već neko vrijeme se mi svi borimo s klizištima, a ovo će biti velika pomoć. Na Ministarstvo prometa mora i infrastrukture prijavili smo još jedno klizište u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Ulaganja u sanaciju klizišta su ulaganja u budućnost odnosno kvalitetu života naših mještana – rekla je Jureković.

Grad Krapina ostavrio je potporu od 2,4 milijuna kuna, a gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da je sretan što su iz Fonda solidarnosti dodijeljena sredstva i zahvalio Županiji koja je bila koordinator. - Fiskalni kapaciteti naših JLS nisu toliko jaki da bi mogli samostalno rješavati sve probleme, a uz ovu pomoć ćemo puno lakše riješiti barem one veće probleme – rekao je Gregurović.

I načelnik Bedekovčine Darko Ban rekao je da im ugovor od 945 tisuća kuna puno znači, a koristiti će se za sanaciju nerazvrstane ceste odnosno klizišta ispod groblja.

Župan Željko Kolar rekao je da je ovim završio 4. krug potpisivanja ugovora vezano za vraćanje u izvorno stanje infrastrukture u području prijevoza, oštećene u potresu. - Krenuli smo skromno s 5 milijuna kuna, na prvi poziv su se javili samo Grad Donja Stubica i ŽUC. Međutim, kolege su itekako marljivo radili na potrebnoj dokumentaciji, pa smo dva puta od Ministarstva graditeljstva tražili povećanje alokacije, prvi puta za 20 milijuna, drugi za 30 milijuna kuna, a konačni rezultat je preko 50 milijuna kuna koje ćemo uložiti u sanaciju klizišta i propusta na našim županijskim i nerazvrstanim cestama. Ne treba govoriti koliko je to rasterećenje proračuna JLS, jer naši izvorni prihodi nisu veliki, sve općine imaju svoje starteške projekte u provedbi i svako izvadjanje iz proračuna u tu vrstu radova je sigurno dodatno opterećenje. Na ovakav način smo ipak olakšali JLS da vrate prometnice u vozno ili fer stanje. Koristim priliku da ponovno pozovem sve gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike s područja naše županije i šire koji se bave tom vrstom građevine da se jave jedinicama lokalne samouprave na natječaje, jer novac treba potrošiti do 30.06. – rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook