Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Zagorski SDP: 'Vlada je zakinula više od 800 poduzetnika i obrtnika'

„Osobno mogu svjedočiti da smo se nedavno ispred Grada prijavljivali na jedan natječaj ministarstva i da smo po tu potvrdu o poreznom dugu, koju morate priložiti, morali ići u Krapinu“, rekao je Vešligaj


Županijski odbor SDP-a Krapinsko-zagorske županije danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su njen predsjednik Siniša Hajdaš Dončić, inače potpredsjednik Hrvatskog sabora, kao i njegov stranački kolega, gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, ponovo izrazili nezadovoljstvo ukidanjem ispostava Porezne uprave u Pregradi i Klanjcu, koja je uslijedila nakon reorganizacije Porezne uprave.

HajdašDončić je istaknuo kako je to jedan od pokazatelja da aktualna Vlada predvođena HDZ-om i HNS-om onemogućava ljudima, koji žive u lokalnoj zajednici, svakodnevni posao i svakodnevno funkcioniranje. –O tome govore i poslovi Porezne uprave u Hrvatskoj, koja ne samo da kažnjava poduzetnike zbog jednog slova ili krivog papira, nego ide i jedan korak više. Umjesto da se u ovo vrijeme decentralizacijeomogući ljudima da u svojoj općini ili svome gradu obavljaju većinu usluga, to se sada centralizira – rekao je HajdašDončić.

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj je napomenuo kako je porezna ispostava u Pregradi, koja je ukinuta, pokrivala područje Pregrade, Desinića i Huma na Sutli, dok je klanječka ispostava pokrivala područje Klanjca, Kumrovca, Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli i Tuhlja. –Na području tih jedinica lokalne samouprave registrirano je 307 poduzetnika i 502 obrtnika. I sad su oni, kao i naši građani, naše ustanove i institucije, dobrim dijelom zakinuti za usluge Porezne uprave – istaknuo je Vešligaj te dodao kakočinjenica da su nekadašnje ispostave u Klanjcu i Pregradi svedene na tzv. 'samostalne izvršitelje' nije rezultirala uštedama, jer su zaposlenici samo premješteni u druge ispostave.

Vešligaj je već zatražio od Porezne uprave objašnjenje zašto su te dvije ispostave ukinute i apelirao je na Poreznu upravu da ih ponovo osnuje, no od nje je stigao odgovor kako se za građane, ali i obrtnike te poduzetnike, ovom reorganizacijom ništa ne mijenja. –Nije istina da se ništa nije promijenilo. U nekoliko navrata imao sam primjedbe od samih poduzetnika, a i osobno mogu svjedočiti da smo se nedavno ispred Grada prijavljivali na jedan natječaj ministarstva i da smo po tu potvrdu o poreznom dugu, koju morate priložiti, morali ići u Krapinu. Dakle, puno toga se promijenilo tom uredbom Vlade iz šestog mjeseca – zaključio je Vešligaj.

Obzirom da je SDP u Hrvatskom saboru oporba, HajdašDončić je na novinarsko pitanje o mogućem rješavanju ovog problema putem saborske procedure odgovorio kako SDP može raditi jedino pritisak. –Mi smo oporbena stranka, ali naše je da ukazujemo na anomalije, da ukazujemo na pogreške i dapokušamo dobiti zainteresiranu javnost na našu stranu. Za sada su nam se pridružila međuopćinska udruženja obrtnika Pregrade i Klanjca, a hoće li to biti dovoljno ili ne, to ćemo vidjeti – rekao je Hajdaš Dončić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook