Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] OSMISLILI UREĐAJ I ODUŠEVILI: Upoznajte mlade inovatore iz jedne zagorske škole!


Učenici Srednje škole Zlatar briljirali su na 8. Izložbi inovacija u Ivanić – Gradu, gdje su za svoj inovativni uređaj nazvan iBartender osvojili najviše priznanje. Renato Dominkuš, Ante Majdak, Matija Mikulec i Leo Tenšek uz pomoć mentora Tomislava Pavleka osmislili su moderan i inovativan samoposlužni točionik sokova, koji naredbe prima putem aplikacije, odnosno Internetskom vezom.

Inovacija koja je privukla pažnju

Inovaciju su razvijali od jeseni, dok nisu usavršili mješač sokova, kako su ga nazvali, iBartender, koji sam pravi koktele. – Kada smo se dogovorili da ćemo raditi mašinu za koktele, odlučili smo ju napraviti tako da ima komunikaciju s tabletom, preko aplikacije i Interneta. Upravo se preko aplikacije odabire koktel koji želimo da nam iBartender složi. Šasiju nam je napravio jedan lokalni majstor, motor smo kupili, a sve ostalo potrebno napravili sami u školi, čak i 3D držač čaša – ispričao nam je učenik Leo Tenšek.

iBartender nudi devet različitih koktela koji se prave tako da se sirupi od jabuke, višnje, limuna, bazge, breskve i naranče miješaju s vodom. Na Izložbi inovacija, koja je održana od 24. do 25. svibnja, njihov je uređaj privukao veliku pažnju posjetitelja. – Pogotovo kod mlađe populacije. Stajali su u redu da bi probali koktele iz našeg iBartendera – kaže Leo, dodavši kako su toga dana potočili tristotinjak koktela. No, ovakvo priznanje ipak nisu očekivali.

Priznanje i poziv na međunarodnu izložbu

Radi se, naime, o nagradi i priznanju Arca, koje je za svoju inovaciju dobila samo jedna srednja škola, fakultet i firma, od svih 91 radova. – To je nagrada za najbolji rad od svih srednjih škola u Hrvatskoj, a ujedno poziv na međunarodnu izložbu inovacija koja će se održati na jesen. Zapravo smo ostali bez teksta. Kako je tekla dodjela nagrada, mislili smo da smo ostali bez medalje, a onda su nas pročitali kao zadnje, za najprestižniju nagradu. Učenicima će to biti jedna velika odskočna daska, jer od same državne razine doći na međunarodnu je velika stvar, tim više što su oni treći razred i tek su odslušali dio stručnih predmeta da bi znali tako nešto napraviti. Što samo dokazuje koliko su imali volje i koliko su se trudili – istaknuo je njihov mentor prof. Tomislav Pavlek.  

Na ovoj Izložbi učenici zlatarske srednje škole sudjeluju od 2014. godine otkada je ona pokrenuta. – Inovacije u školi razvijamo u sklopu programa Inova, kojega provodimo svake godine u školi. U svim se područjima radi puno na modernizaciji tehnologije, robotizaciji, upravljanju daljinski, odnosno putem Interneta, baš kao što je to s našim iBaretenderom – rekao je prof. Dubravko Čubek, koji je bio u organizacijskom odboru.

Ponos škole

Da su na veliki ponos svojoj školi, naglasio je i ravnatelj SŠ Zlatar Mladen Pavetić. – Učenici su utrošili jako puno vremena u razvoj ove inovacije, ostajali su nakon nastave, stoga smo jako ponosni na njih i njihovog mentora. Ovaj uspjeh dokazuje da je obrazovni sustav u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i gradu Zlataru na visokom stupnju te ujedno pokazuje da mi u Srednjoj školi Zlatar školujemo kadrove koji imaju određene kompetentnosti kojima se mogu bez problema pojaviti na tržištu rada u svojoj struci – rekao je ravnatelj.

 Pred ovom je ekipom međunarodna izložba inovacija, a do tada, kažu dečki, iBartender će vjerojatno doživjeti i neke nadogradnje i modifikacije, kako bi bio još bolji i kvalitetniji. Razmišlja se i o ideji koju su im dali mnogi posjetitelji i sudionici održane izložbe, a to je da zaštite patent, kako bi iBartender mogao u masovnu proizvodnju. Jer, iako bi možda za privatna kućanstva iBartender bio pomalo preskup, mnoge su firme izrazile želju za licencom. – Kad bi išao u masovnu proizvodnju, iBartender mogao bi se koristiti u ugostiteljskim objektima, knjižnicama, prostorijama nekih udruga, na raznim događanjima, kako bi olakšao posluživanje pića na jedan moderan, jednostavan i inovativan način – zaključuju inovatori.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook