Prethodni članak
Sljedeći članak

VEŠLIGAJ: 'Za izgradnju gradskog bazena imamo četiri opcije za moguće sufinanciranje'

- Trudim se maksimalno odrađivati ove dvije odgovorne funkcije i mislim da u tome uspijevam. Zajedno sa svojim timom uvjerljivo sam pobijedio na lokalnim izborima u Pregradi, drago mi je što su građani prepoznali naš trud i angažman - kaže Marko Vešligaj

  • Gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj

    Gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj


Zagorski list je razgovarao s Markom Vešligajem – gradonačelnikom Pregrade, koji za sada uspješno spaja funkcije saborskog zastupnika i gradonačelnika

ZL: Ove godine počeo je vaš drugi mandat na čelu Grada. Koji su to projekti koje niste dovršili u prošlom mandatu, već ste ih nastavili raditi u ovom, novom?

Vešligaj: U prošlom mandatu poseban smo naglasak dali na projektiranje i sad će se vidjeti konkretni rezultati našega rada. Planirani projekti obuhvaćaju sve aspekte života zajednice od komunalne infrastrukture, sportskih objekata, kulturnih dobara, kulturne baštine, te afirmacije građana na aktivno sudjelovanje u životu zajednice i podizanja kvalitete života u njoj. Projekti se pripremaju kako za natječaje Ministarstava RH tako i na natječaje za ostvarenje sredstava iz EU fondova. U kolovozu 2017. godine Grad je ostvario svoja prva EU sredstva, a riječ je o projektu izgradnje Reciklažnog dvorišta, gdje smo ostvarili 1,5 milijuna kuna iz EU fondova. U završnoj fazi je i izrada projektne dokumentacije za Izgradnju proširenja sustava odvodnje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Iznos investicije procjenjuje se na 36 milijuna kuna. Čekaju se rezultati za još nekoliko prijavljenih projekata, među kojima je i projekt izgradnje Kulturnog centra ukupne vrijednosti 9,3 milijuna kuna, na kojem smo zajedno s Glazbenom školom i našim udrugama u kulturi radili zadnjih nekoliko godina. Zatim projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste C1-Petrovina-Menjački, u naseljima Vrhi Pregradski i Cigrovec, gdje je ukupna vrijednost projekta 1, 3 milijuna kuna. U planu je i novi postav u našem Muzeju „Pregradski dvorci 3D prezentacija u muzeju“ u kojem će biti moguće 3D razgledavanje dvoraca pregradskog kraja. Projekt je prijavljen u sklopu prekograničnog projekta CEKIN u iznosu od 1,9 milijuna kuna. U provedbi je projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u gradovima Pregradi i Klanjcu te općinama Desinić, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela.

Pri kraju je izrada Plana razvoja širokopojasne infrastrukture, kao preduvjeta prijave projekta na natječaj. Cjelokupna vrijednost izgradnje širokopojasne infrastrukture za područje ovih 9 lokalnih jedinca procjenjuje se na 86 milijuna kuna. Prijavljen je projekt uređenja Poduzetničke zone grada Pregrade odnosno izgradnja nogostupa, rasvjete i zelenog pojasa. Projekt je vrijedan 2,1 milijun kuna.

ZL: Jedan od najavljenih projekata koji je izazvao veliki interes javnosti bila je izgradnja gradskog biološkog bazena. U kojoj je fazi taj projekt i kad se realno može očekivati njegov dovršetak?

Vešligaj: Započele su predradnje za izgradnju biološkog bazena na području grada. Od strane Hrvatskog telekoma izvršeno je izmještavanje telekomunikacijske mreže s područja gdje se planira izgradnja bazena. Hrvatski telekom financirao je u cijelosti izvedene radove. Slijedi završetak projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole, što predstavlja preduvjet za prijavu projekta izgradnje biološkog bazena na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava. Grad Pregrada samostalno ne raspolaže dovoljnim financijskim kapacitetom za izgradnju bazena stoga je plan prijava na dostupne modele sufinanciranja izgradnje. Za sada imamo četiri opcije na koje je moguće prijaviti sufinanciranje predmetnog projekta, a za sve su preduvjet riješeni imovinsko-pravni odnosi i izrađena projektna dokumentacija, što i imamo.

ZL: Osim tih projekata, ima li nekih projekata koji su tek u fazi ideje, a koje planirate pokrenuti, možda i ostvariti u ovom mandatu?

Vešligaj: Pripremljena su i prijavljena dva značajna projekta za koje se nadam da ćemo ostvariti, odnosno s njihovom realizacijom krenuti već iduće godine. Riječ je o projektu energetske obnove zgrade gradske uprave, te projektu energetske obnove i dogradnje zgrade za sport i rekreaciju, poznatiju kao NK Pregrada. Oba projekta prijavljena su na „Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekta prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova“ za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije. Projekt energetske obnove namjerava se prijaviti na predstojeći natječaj Ministarstva graditeljstva, a procijenjena vrijednost obnove za Upravnu zgradu iznosi 4 milijuna kuna, dok za zgradu za sport i rekreaciju iznosi 2,2 milijuna kuna. Uređenje biciklističkih staza projekt je koji se planira već nekoliko godina, ali zbog rješavanja imovinsko- pravnih pitanja nismo mogli krenuti u ozbiljniju realizaciju projekta. U planu je izgradnja biciklističke staze između Pregrade i Krapinskih Toplica. Planirana ruta pratila bi prirodni tok rijeke Kosteljine. Pokrenut je postupak izrade projektne dokumentacije. Planirana je i obnova Kino dvorane koja do sada nije mogla biti realizirana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali nastojat ćemo pokrenuti opet razgovore sa vlasnicima da se krene u taj projekt. Namjera je uspostava suvremene multimedijalne dvorane koja će služiti prvenstveno mladima, ali i obogatiti kulturno-umjetnički život Grada Pregrade.

ZL: Posljednjih godina su se na području grada asfaltirali brojni kilometari cesta. Imate li kakvih najava za neka skora nova ulaganja u komunalnu infrastrukturu?

Vešligaj: Grad Pregrada i ove godine nastavio je s projektom asfaltiranja nerazvrstanih cesta sa ciljem povećanja kvalitete života naših građana i građanki te poboljšanja prometne povezanost naših krajeva, koja je otežana zbog specifičnog terena te velike površine od 256,69 km koju obuhvaćaju nerazvrstane ceste. U prošloj 2016. godini projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta bio je najveći projekt Grada te je asfaltirano ukupno oko 7,5 kilometara nerazvrstanih cesta. Ove godine projektom smo obuhvatili uz sufinanciranje građana šesnaest dionica na području grada, ukupne duljine 2,3 km. Asfaltirana je i dionica nerazvrstane ceste S19 (Ž2151-Pavlovec-Vitkovica-S20) duljine 700 m te dionica ulice A. Thierry u našoj Poslovnoj zoni duljine 102 m. Planirana je prijava na natječaj projekta uređenja odnosno rekonstrukcije Obrtničke ulice koja vodi do gradskog groblja te proširenje parkinga oko osnovne i srednje škole procijenjene vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Kao što je spomenuto, planirano je i daljnje asfaltiranje dionica nerazvrstanih cesta, izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, izgradnja javne rasvjete, sanacija klizišta itd.

ZL: I za kraj, u dijelu javnosti ste prepoznati kao aktivni saborski zastupnik. Sad već imate nešto iskustva, pa, eto, kako se nosite s te dvije funkcije, funkcijom gradonačelnika i saborskog zastupnika?

Vešligaj: Trudim se maksimalno odrađivati ove dvije odgovorne funkcije i mislim da u tome uspijevam. Zajedno sa svojim timom uvjerljivo sam pobijedio na lokalnim izborima u Pregradi, drago mi je što su građani prepoznali naš trud i angažman. Na funkciji gradonačelnika ne primam nikakvu naknadu. Kao saborski zastupnik nastojim izložiti probleme s kojim se suočavaju naši ljudi i lokalne zajednice, uvijek ukazati i tražiti pomoć za Zagorje. Bilo da se radi o elementarnim nepogodama, malim prihodima s kojima raspolažu naše lokalne jedince ili zaobilaženju naše županije ili bilo kojega njezinog kraja. Zadnji primjer je nerazumljiva reorganizacija Porezne uprave, gdje su neopravdano izostavljen ispostave u Pregradi i Klanjcu. Pisali smo ministru i ravnatelju Porezne uprave, ali nisu se do sada ni udostojali odgovoriti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook