Prethodni članak
Sljedeći članak

'Veselimo se svijetloj budućnosti koja polako, ali sigurno stiže'

Uoči Dana općine Mače razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec Šimunec


ZL: Kako će se ove godine proslaviti Dan općine? Tko su dobitnici općinskih priznanja?

Mikulec Šimunec: Proslava će se 13. svibnja, kada će ujedno biti upriličeno i svečano otvorenje Dječjeg vrtića Mačići. Dječji vrtić počeo je s radom 6. rujna 2021. godine, a zbog epidemiološke situacije nismo bili u prilici odraditi otvorenje na način na koji bismo htjeli, a to je svakako s onima zbog kojih građevina postoji - naših najmlađih. Proslava će biti u jutarnjim satima kako bi maleni bili najkoncentriraniji i najodmorniji da nam prikažu program koji su s odgojiteljicama marljivo pripremali. Cjelokupan program otvorenja i svečane sjednice Općinskog vijeća odvit će se ispred zgrade vrtića. U slučaju lošijeg vremena svečana sjednica seli se u naš Dom kulture. Programi obilježavanja Dana Općine Mače s posebnim su naglaskom na djecu. Izdvajam 2 dobitnika priznanja zbog kojih će sve Mačance ugrijati oko srca. Posebno se želimo zahvaliti domaru i domarki naše Osnovne i Područne škole koji su svoj gotovo čitav radni vijek proveli u našim školama i dobit će plakete. Nada Hubak i Stjepan Dumbović prethodnim generacijama posebno su ostavili traga jer su često bili puno više od domara, bili su nam poput drugih roditelja, djedova ili baka. Ostali dobitnici priznanja također nose velike zasluge na svojim području djelovanja te dobivaju plakete Općine. Oni su Josip Petanjek, dr. Žarko Mezak, Juraj Sremec i Mario Srečić.

ZL: Dan općine prilika je za osvrt na proteklu godinu. Koji su najvažniji i najveći projekti završeni ili u tijeku?

Mikulec Šimunec: Usprkos korona krizi, u 2021. godini bilo je puno gradilišta na području općine koja su uspješno završena. Završen je projekt izgradnje Dječjeg vrtića Mačići te otvoreno 11 novih radnih mjesta. Sanirano je klizišta "Kunići" te saniran nestabilni pokos na groblju Mače. Asfaltirane su tri nerazvrstane ceste, presvučen je asfaltni zastor od 850 m, faza 2, na cesti Kuti – Grabe te multimedijalno opremljen Dom kulture u Maču. Sva tri mjesna groblja redovito se održavaju te se sade novi biljni nasadi. Proračun Općine nije velik, upravo zato se javljamo na sve raspoložive natječaje, a dobivena sredstva nam svaki puta garantiraju provedbu projekta. Resornim ministarstvima zahvaljujemo na sufinanciranju. Veliku ulogu u poboljšanju kvalitete života u Maču ima i Krapinsko – zagorska županija i Županijska uprava za ceste KZŽ. Naše škole svake godine se obnavljaju. Osnovna škola Mače u nekoliko je faza potpuno obnovljena. Obnovljena je kotlovnica, zatim fasada, a u zadnjoj je fazi i potporni zid dvorane. Ulaganje je bilo ogromno, no naših 160 učenika to je i zaslužilo! U 2021. godini krenulo se s obnovom Područne Škole Peršaves. Uređena je unutrašnjost zajedno s grijanjem i svim instalacijama. Ove godine očekujemo radove na fasadnoj ovojnici, a nakon toga nam preostaje faza uređenja okoliša.

ZL: Koje su manje aktivnosti i projekti provedeni u proteklom razdoblju?
Mikulec Šimunec: Naša svakodnevica sastoji se od realizacije niza manjih projekata te brige za djecu, osjetljive i potrebite članove društva. Brinuli smo za najmlađe kroz potpore za novorođene, sufinancirali dječje vrtiće i čuvaonice. Uvedena je škola u prirodi i sufinanciranje Općine 50% iznosa za svakog polaznika. Sufinanciran je prijevoz školaraca, sufinancirane su radne bilježnice i kupljen radni materijal za sve učenike. Financiramo 7 učeničkih i 7 studentskih stipendija. Od prošle godine nagrađujemo i najuspješnije učenike novčanom nagradom, redovito financijski podupiremo rad udruga i to s gotovo 300 tisuća kuna. Tu je i redovno održavanje po mjesnim odborima. Brinemo i o našim poljoprivrednicima. Uvedene su dvije potpore, sufinanciranje osjemenjivanja krmača i krava te sufinanciranje kopanja poljskih kanala. Brinemo o najstarijim mještanima kroz partnerstvo i provedbu EU projekata poput "Zaželi" i MIPOS – a, u sklopu kojih za oko 30 korisnika našeg područja brinu gerontodomaćice). Značajno su se povećala izdavanja za pomoći obiteljima i kućanstvima.

ZL: Koji su daljnji planovi za ovu godinu i budućnost?
Mikulec Šimunec: Ove godine čeka nas još puno projekata i zadataka koje treba realizirati. Infrastrukturni projekti već su u tijeku. Trenutno se presvlači oko 700 m dionice Kuti - Grabe u 3. fazi. Uveden je u posao i izvođač radova za asfaltiranje 3 nerazvrstane ceste. Pomoći će i sredstva odobrena na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U Agronet sustavu raspisana je nabava za izvođača izgradnje parapetnog zida groblja Mače. Ovaj projekt bit će sufinanciran sredstvima natječaja LAG – a Zeleni bregi. U tijeku je priprema opsežne dokumentacije za postavu dvije autobusne nadstrešnice za školsku djecu na županijskim cestama. Uskoro će biti i postavljena kamera za kontrolu brzine na ulasku u mjesto. Redovitom komunikacijom s mjesnim odbornicima izrađuje se popis radova za 2021. godinu. Radovi će intenzivnije krenuti u ljetnim mjesecima. Vrijedno je spomenuti i značajne pomake u rješavanju imovinsko - pravnih odnosa u Sutinskim toplicama. Komplet od 5 elaborata krenuo je u ZK postupak. Po ukidanju epidemioloških mjera, sud je napokon krenuo s izlascima na teren. Ovaj proces je vrlo zahtjevan, traži strpljenje, ali niti jedan daljnji korak nije moguć bez njega. Nakon završetka, značajna kvadratura zemljišta bit će spremna za investitore. Veselimo se svijetloj budućnosti koja polako, ali sigurno stiže. Ono čemu se posebno veselimo je buđenje kulturnog, društvenog i sportskog života u Maču. Naše udruge napokon su dočekale doba bezbrižnih proba, nastupa i druženja. Naše najveće događanje u mjestu je Tamburaška noć. Pripreme za drugi vikend srpnja već su uvelike u tijeku. Pravo je veselje i olakšanje ponovno živjeti u dobu 'normalnog' druženja. Članovi udruga jedva su dočekali i s nestrpljenjem čekaju da pokažu svoje umijeće u danima Tamburaške noći.

 ZL:  Za kraj, Vaša poruka žiteljima Općine Mače uz Dan općine?

Mikulec Šimunec: Drage Mačanke i Mačanci, sretan nam Dan Općine! Pogledajmo oko sebe koliko smo sretni mjestom u kojem živimo. Uvijek iznova moramo podsjetiti jedni druge da je Kutek u kojem živimo - prekrasan. Sada smo već naučili da nikada neće biti bezbrižno doba. Nakon korone stigla je financijska kriza. Kao i do sada, trudit ćemo se uhvatiti u koštac sa svakim izazovom, dati najbolje od sebe u ovom poslu i dati najbolje što se može našim žiteljima!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program