Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Koliko posto liječnika će imati priziv savjesti, to je na njima, ali sto posto žena mora imati osiguranu zdravstvenu skrb’


Zaklada SOLIDARNA, Roditelji u akciji - Roda i PaRiter danas u nekoliko hrvatskih gradova organiziraju prosvjed zbog, "institucionalne torture" kojoj je proteklih dana izložena Mirela Čavajda. O tomu su danas ispred Sabora Republike Hrvatske govorili organizatori na konferenciji za medije. Na konferenciji su nazočili Branka Mrzić Jagatić (RODA - Roditelji u akciji), Lana Bobić (Platforma za reproduktivnu pravdu) te Ivan Blažević (Zaklada SOLIDARNA).

Ivan Blažević naglasio je da se u manje od 48 sati prikupilo više od 220.000 kuna, a 1500 građana sudjelovalo je u prikupljanju. Istaknuo je da će s Mirelom dogovoriti što s ostatkom novca, ali ideja je pomoći ženama koje prilaze slične stvari, a posebice u ruralnim sredinama. - Stvarno nam je dosta ovog zdravstvenog sustava - naglasio je. - Nemamo vlast koja je kompetentna provoditi zakon i koja je hrabra provoditi trenutni zakon, tako da ne očekujemo da će biti hrabra donijeti progresivniji zakon - naglasili su organizatori, piše Večernji.

Istaknuli su da nema smisla razgovarati o prizivu savijesti liječnika. - Koliko posto liječnika će imati priziv savjesti, to je na njima, ali sto posto žena mora imati osiguranu zdravstvenu skrb - istaknuli su. Organizatori računaju na nekoliko tisuća prosvjednika na večerašnjim prosvjedima, a Blažević je naglasio da su nakon jučerašnje izjave ministra Beroša građani još više uvjereniji da se radi o političkoj odluci pa "tko se jučer l Podsjećamo, prema odluci drugostupanjske komisije u slučaju trudnice Mirele Čavajde, komisija je dala pozitivno mišljenje, što znači da je Čavajdi odobren prekid trudnoće. Ministar Vili Beroš istaknuo je da ma nekoliko opcija. Kazao je i da je najbolje da se Mirela Čavajda obrati bolnici nulte kategorije i Referentnom centru, odnosno KBC-u Zagreb i tamošnjoj Klinici za ginekologiju u Petrovoj.

U Petrovoj mogu napraviti prekid trudnoće, ali u toj gestacijskoj dobi ginekolozi zahvat smatraju prijevremenim porodom. Doktori ga mogu napraviti jedino pod uvjetom da se ide na rođenje živog ploda. U varijanti da se prije zahvata ide na fetocid, hrvatski liječnici to neće moći napraviti već će Mirela Čavajda najvjerojatnije morati na zahvat u inozemstvo, prenosi Večernji.

Prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" održat će se u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je s početkom u 18 sati najavljen u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook