Prethodni članak
Sljedeći članak

[VERONIKINA LEGENDA] Mini mljekara Veronika proizvela prvi tvrdi zagorski sir

Zagorje dobilo prvi tvrdi sir, koji je na poljoprivrednim sajmovima već okićen velikim zlatnim medaljama


Svaka je regija poznata po svom siru dok je Zagorje bilo najviše vezano uz svježi sir i vrhnje. No, od sada i mi 'konja za trku' imamo. Jedina zagorska mini mljekara proizvela je prvi tvrdi zagorski sir i nazvala ga Veronikina legenda. Sir je to koji je Mini mljekara Veronika iz Desinića pomno pripremala gotovo godinu dana, isprobavala raznorazne recepture i nedavno ga izbacila na tržište. Sir zrije devet mjeseci, pikatnog je okusa, a prvi dojmovi kupaca su i više nego odlični. Povratne informacije s prodajnih mjesta na moru, u Rijeci i Splitu su odlične. Degustacija je odrađena i u metropoli, a Zagrepčani su ga pohvalili kao najbolji sir do sada.

- Pomno smo pripremali recepturu za naš prvi tvrdi zagorski sir. Receptura koju smo malo prilagodili današnjoj tehnologiji dobivena je prema jednom starom receptu obitelji Jager koja je, dok je živjela u dvorcu Miljana, na imanju imala malu siranu. Angažirali smo i vanjskog suradnika Nenada Škodu koji nam je odradio kompletnu recepturu. Sir ima pikantniji okus nego mladi sirevi. Aroma je jača, a da bi ona došla do izražaja svakako se preporuča da kada ga izvadite iz hladnjaka i narežete na kockice ostavite 15 – 20 minuta na sobnoj temperaturi - rekla je mlada direktorica Mini mljekare Veronika Jelena Šurbek. Kako je tom siru potrebno puno duže da zrije,a time i više prostora i vlage, zagorska mljekara uložila je i u novu opremu. Cijena mu je skuplja nego mekim sirevima, sirevi se prodaju u vakumiranom pakiranju na četvrtine i u kolutovima od 2,5 kg.

- Dugo smo čekali da ga stavimo na tržište. Imali smo čak šest verzija i odlučili se za jednu. Prije nego što smo ga stavili na tržište, poslali smo ga na ocjenjivanje jer nas je zanimalo stručno mišljenje s obzirom da do sada nismo proizvodili tvrde sireve. A, struka nas je pohvalila. Dobili smo posebno priznanje za iznimnu kakvoću na Sajmu AGRA 2019. u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. To je jedan od najznačajnijih poljoprivredno-prehrambenih sajmova u Europskoj uniji i državama u okruženju. Osim tog posebnog priznanja sir je osvojio i veliku zlatnu medalju – rekla je direktorica Šurbek, koja nam je tek u naznaka dala naslutiti kako za ovaj sir postoji interes engleskog tržišta. Dodajmo i kako su se osim prvog tvrdog zagorskog sira, velikom zlatnom medaljom u Sloveniji okitili i svježe mlijeko, sirutka, polutvrdi masni sir special, zagorski svježi sir i maslac. Velika zlatna medalja za tvrdi zagorski sir stigla je i s Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Sirovine za zagorske mliječne proizvode ima dovoljno, a u sirani već se razvijaju novi proizvodi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook