Prethodni članak
Sljedeći članak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala Festivalu kajkavskih popevki 54. rođendan i uručila Povelju RH


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Krapinu. Tom je prigodom, uoči 54. Festivala kajkavskih popevki, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine u Gradskoj vijećnici u Krapini Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH za sve ono što je učinjeno u protekle 54 godine. - Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama kada u ozračju kaja i popevka dohaja – slikovio se izrazila predsjednica prilikom uručivanja Povelje. 

– Posebno se veselim novim uspjesima i novim popevkama  i hitovima koje ćemo rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima – rekla je predsjednica. U ime Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo zahvalio je Damir Novina istaknuvši da je posebna čast dobiti ovo priznanje.  – Bilo bi sjajno da su ovdje dečki koji su davne 1966. sve to započeli -  Miško Pavić, Štef Mihaljinec, Viktor Crnek, ali mislim da sada odozgo gledaju i da su zadovoljni – izjavio je Novina.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je kako se u Krapini ne mjeri vrijeme od stare do nove godine već od festivala do festivala i da mu je posebna čast po prvi puta predsjednicu ugostiti u Gradskoj upravi, istaknuvši par rečenica i o bogatoj povijesti Grada Krapine, osamstoljetnoj tradiciji i najpoznatijem svjetskom nalazištu neandertalaca.

-Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje – rekla je predsjednica.  

- Večeras slavimo 54. rođendan, jednog od najdugovječnijih festivala u domovini. Ja sam rođena čakavica, odrasla na dijalektu i smatram da se treba čakavski i kajkavski što više čuti i njegovati u školama. I mislim da kajkavski puno bolje razumijem nego oni koji su odrasli na standardnom književnom jeziku. Ova manifestacija me iznova podsjeća na ljepotu i bogatstvo ovog našeg jezika na kojemu su stoljećima stvarana sjajna književna djela - rekla je Grabar Kitarović

Predsjednica je obišla je i 27. Zagorski gospodarski zbor, a u festivalskoj dvorani uživa u novim stihovima 54. Festivala kajkavskih popevki.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook