Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki dan za krapinski vrtić: Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlenike


Prvi dan mjeseca ožujka u Krapini započeo je potpisivanjem Kolektivnog ugovora za zaposlenike Dječjeg vrtića Gustav Krklec Krapina, budući da je dosadašnji ugovor istekao. Ugovor je to koji označava najvišu razinu socijalnog dijaloga uz poštivanje zakona i dodatnih specifičnosti struke što je prepoznao Grad Krapina koji u svom proračunu izdvaja pozamašna sredstva za predškolski i školski odgoj.

Iako su pregovori trajali malo duže, prema riječima krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića, oni su se odvijali bez ikakvih trzavica, bili su korektni i na vrlo visokoj razini.

Gradska ulaganja

- Kolektivni ugovor, osim korekcije koeficijenata ima i dodatne vrijednosti. Činjenica je da je djece manje, ali s pozicije gradonačelnika mogu reći da u našem gradu ima puno više zaposlenih i sve je više potreba za predškolskim odgojem. Nedavno su zaposlena dva logopeda za što se osiguravaju sredstva. Usluge logopeda ne koriste samo djeca koja pohađaju dječji gradski vrtić nego i druga djeca s područja Krapine. Osim toga, imali smo natječaj za dodatno opremanje dječjeg igrališta tako da dolaze nove sprave. Kontinuirano se ulaže i u didaktiku i u opremanje, a ovim potpisivanjem kolektivnog ugovora i u sve zaposlenike – rekao je gradonačelnik Gregurović.

U Dječjem vrtiću Gustav Krklec trenutno je oko 200-tinjak djece, za oko 170 djece Grad sufinancira boravak u vanjskim dječjim vrtićima ili u obrtima dadilja. Mnogi roditelji s nestrpljenjem čekaju novi vrtić jer su liste čekanja duge. Prema gradonačelnikovim riječima, novi vrtić, za koji će kroz mjesec dva biti izdana građevinska dozvola nakon čega slijedi natječaj za izgradnju, imat će kapacitet za 168 djece, odnosno 10 vrtićkih jedinica.

Novi koeficijenti i specifičnosti

Predsjednica Sindikata predškolskog odgoja i obrazovanja Iskra Vostrel Prpić istaknula je kako je ovim kolektivnim ugovorom postignut kvalitetan dogovor i dobar ugovor za dalje, a Sindikat će i dalje biti partner i osluškivati potrebe Grada Krapine.

- Ovim kolektivnim ugovorom dogovorili smo, osim maksimalne plaće, da djelatnici dječjeg vrtića imaju sve što imaju i djelatnici u školi. Neupitno je da su od danas na snazi novi koeficijenti i to je proces koji ćemo morati postići u cijeloj Hrvatskoj. Teško je povući crtu jer nije isto biti spremačica u vrtiću, školi ili uredu. I tu su specifičnosti, što je dodana vrijednost – objasnila je Vostrel Prpić pa dodala kako nije zahvalno uspoređivati jedinice jer su jako različite, a u konačnici nema svaki grad jednaku količinu službi koje mora financirati, nisu ni proračuni isti...

- Hrvatska je regionalno strašno različita, ali moram reći da Zagorje općenito pa i Krapina kao nositelj tog dijela, izuzetno brine i visoko je pozicionirana u tom smislu. Mi ovdje nemamo problem s kvalitetom već na razini cijele Hrvatske problem s financiranjem. Predškolski odgoj je skup sustav, ali o tome ne smijemo govoriti jer su u pitanju djeca – zaključila je.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Gustav Krklec Ksenija Ostojić kazala je kako o načinu rada ove odgojne ustanove govori zadovoljstvo roditelja i djece, ali i da:

- Uistinu, grad vodi brigu o primjeni zakonskih koeficijenata na nivou svih gradskih službi. Naši djelatnici su kvalitetno i stručno osposobljeni koji svakodnevno, s punom pažnjom, brigom, stručnošću i povjerenjem rade s djecom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook