Prethodni članak
Sljedeći članak

APSURD NEDOSTATKA ŠOFERA: Plaća i do 3000 eura, no mladi nakon škole ne smiju za volan


Procjenjuje se da u Hrvatskoj nedostaje oko 30 posto vozača ili njih čak i 4000. No, apsurdno je što postoje i kvote za upis srednjoškolaca u školu za to zanimanje pa ne mogu povećati broj učenika, piše Danas.hr.

Novinari portala posjetili su čazmansku školu koju svake godine upišu 22 učenika. Interes je mnogo veći, ali kvotu ne mogu povećati.

"Odmalena sam znao da želim postati vozač jer s tatom idem na putove po čitavoj Hrvatskoj. Odmalena sam zamišljao da želim voziti kamion i nastaviti njegovim stopama", rekao je Marko Tubić iz Vrbovca.

"Prije jedno pet godina kad sam prvi put u svom životu otišao na put shvatio sam da je to-to. Taj mi se posao baš sviđa", kaže Ivan Knežević iz Kloštra Ivanića. Na pitanje gdje se vidi kada završi školu, Karlo Lovreković kaže da planira otići negdje van. Jedan učenik dodaje: "Mislim da su bolje plaće i bolji uvjeti."

Ravnateljica škole pojašnjava kako jedan instruktor može maksimalno uzeti 22 učenika i to je već sa svim prekovremenim satima, a budući da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnoj službi, ne mogu zaposliti dodatno, istaknula je Irena Ivanović.

Predsjednik uprave tamošnjeg najvećeg domaćeg autobusnog prijevoznika Čazmatransa, Damir Pavlović, pojasnio je veliki problem nedostatka vozača. - Imamo problem jer vozači nakon završene srednje škole i dobivene vozačke dozvole ne mogu raditi do 21. godine, oni ne mogu raditi u putničkom prijevozu. Tako da u te dvije godine mi tog vozača gubimo. Oni odlaze vozit kamione i puno njih se nakon toga ne vraća – kaže Pavlović, dodavši kako im nedostaje 10 posto vozača, plaća je između 1500 i 2000 eura, a na dugim relacijama i do tri tisuće.

Dodaj je i kako trenutno imaju zaposlenih 60 umirovljenika, a neki prijevoznici zapošljavaju i strance.

Kad bi mladi vozači već s 18 godina mogli voziti ovakve manje autobuse stanje bi, kažu prijevoznici, bilo bolje. Ali zasad je to tek ideja, a njezino ostvarenje ovi mladi ljudi nemaju vremena čekati, piše Danas.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook