Prethodni članak
Sljedeći članak

Vakula je rek'o: 'Stižu orkanski vjetar i snijeg'


"NAKON dugotrajnog, čak jednomjesečnog iznadprosječno toplog razdoblja, u mnogim krajevima čak i rekordnog, često praćenog južinom, u kojem su temperaturni "minusi" bili rijetki i mali - sljedećih dana valja nam se prilagoditi zimskim uvjetima i hladnoći", piše Zoran Vakula za HRT.

"Srećom, ne pretjeranoj pa za razliku od nedavnih toplih ekstrema - hladnih neće biti u skoroj budućnosti. Iako će nekima na Jadranu možda tako izgledati jer će hladnoću pojačavati bura, osobito za vikend olujna, lokalno barem na udare i orkanska.

I u unutrašnjosti će osjećaj hladnoće pojačavati često umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u subotu ponegdje s olujnim udarima, a u petak na istoku i umjeren sjeverozapadnjak", dodaje Vakula.

Pritom će biti "naletavanja" oborina - na Jadranu i kiše - i uz buru i snijega, koji će pak prevladavati u kopnenom području, te se ponegdje zadržavati na podlozi, i to ne samo u gorju.

U petak još hladnije, većinom uz povremene oborine, jača bura
"Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačan, ali uglavnom bez oborina. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar temperatura zraka bit će uglavnom od -2 do 3 °C", javlja HRT-ov Zoran Vakula prognozu DHMZ-a.

Oko prosječnih vrijednosti za doba godine, pa čak i danju malo nižih, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je veća vjerojatnost za povremeno lepršanje snježnih pahulja nego na istoku, ali i za sunčana razdoblja u vjetrovitijoj sjevernoj Podravini, te posebice Međimurju i Zagorju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook