Prethodni članak
Sljedeći članak

Uživo iz Gubaševa: Unatoč najavi Hrvatskih cesta, nadvožnjak i dalje zatvoren


U četvrtak, 10. studenog 2022. godine, još uvijek je zatvoren nadvožnjak u Gubaševu preko željezničke pruge, kojeg su Hrvatske ceste počele sanirati u svibnju ove godine i koji je trebao biti dovršen i pušten u promet 5. rujna ove godine.

No, kao što je poznato, nadvožnjak ne samo da nije saniran u roku, već su nas nakon isteka tog roka u rujnu iz Hrvatskih cesta obavijestili kako su tek tada bili zatražili od Hrvatskih željeznica da im, isključenjem napona u željezničkoj elektrifikaciji, omoguće rad, odnosno, armirano-betonske radove.

HŽ im je na koncu izašao u susret, ali samo pod uvjetom da rade noću. Trebalo se sve to završiti do kraja listopada, a onda su iz Hrvatskih cesta najavili da će nadvožnjak biti pušten u promet u srijedu, 09.11., no, kako se u to osobno uvjerio i naš fotoreporter Krunoslav Pavlina, u srijedu su još trajali radovi i nadvožnjak je bio i dalje zatvoren. Rečeno mu je da će nadvožnjak biti otvoren "sutra", dakle, danas, u četvrtak.

Stoga smo, u nadi da će on imati više sreće, danas na nadvožnjak poslali drugog kolegu fotoreportera, Rikarda Jadana, koji nam je uz fotografije samo kratko javio: 'Nadvožnjak je i dalje zatvoren'.

No, dan je još dug, možda ga, naviknuti u zadnje vrijeme da na nadvožnjaku rade noću, tijekom noći i puste u promet.

Jer kad su Hrvatske ceste u pitanju, one nas uvijek mogu iznenaditi.

Inače, malo tko shvaća ozbiljnost problema do kojih dolazi kad se jedan takav važan i vrlo prometan nadvožnjak zatvori na dulje vremena, a pogotovo kad se debelo premaši rok njegovog ponovnog otvorenja. Osim što mnogi vozači moraju ići dužim, okolnim putem, većina njih prolazi kroz Zabok, gdje se onda više puta dnevno stvaraju ogromne gužve, zastoji i kolone.

Kad bismo razmišljali i gledali na način na koji na takve stvari gledaju Nijemci, računica je jasna. Ako dva puta dnevno, recimo, deset tisuća radnika zbog zatvorenog nadvožnjaka izgubi po 15 minuta, to je pola sata dnevno, odnosno, to je ukupno 5 tisuća izgubljenih radnih sati svakog dana. Kako tržišna bruto cijena radnog sata sa svim troškovima iznosi oko 100 kuna, Zagorci dakle izgube 500 tisuća kuna svaki dan samo zbog toga što je netko u Hrvatskim cestama neodgovoran i neorganiziran.

No, bez brige. Neodgovorni vrlo vjerojatno neće za to odgovarati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook