Prethodni članak
Sljedeći članak

Viteški red svetog Sebastiana u Poljskoj imenovao vitezom Milana iz Pregrade


Na ceremoniji uvođenja u Viteški red svetog Sebastiana u Poljskoj, u nazočnosti visokih političkih i crkvenih uzvanika te brojnih europskih povijesnih postrojbi, predsjedniku povijesne postrojbe Kostelska pištola-Keglevićeva straža Milanu Flegaru iz Kostela kod Pregrade dodijeljena je titula viteza.

Naime, 9. studenog 2022. u gradiću Pszczyna održana je skupština pete regije Europskog saveza povijesnih postrojbi (EGS) u čijem sastavu je i Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske, odnosno Povijesna postrojba Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel.

Nakon skupštine, održana je investitura, odnosno primanje novih članova u Viteški red svetog Sebastijana u Europi, koju je predvodio belgijski princ Charles-Louis von Merode.

„Velika je to čast, ali i priznanje koje je dosad dobilo samo 12 Hrvata. Ovime su brojne europske povijesne postrojbe upoznale  dio naše povijesti koju čuvamo i njegujemo, ali istodobno je to bila i promocija našeg Kostela, Pregrade i Krapinsko-zagorske županije, koje ponosno predstavljamo na svim događanjima na kojima sudjelujemo“, istaknuo je predsjednik postrojbe Milan Flegar.

Uz njega, titulu viteza primili su i Marijan Žaja iz povijesne postrojbe Karlovačke građanske garde i Joso Vrkljan iz povijesne postrojbe Ličke pukovnije Gospić.

Viteškim redom svetog Sebastijana nagrađuju se osobe koje su pridonijele i koje pridonose izuzetnom radu u promicanju povijesnih vrijednosti u kršćanstvu, koje svojim predanim radom u svojim sredinama, u svojim povijesnim postrojbama, savezima, kao i u savezu europskih postrojbi pridonose očuvanju povijesnih i kulturnih vrijednosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook