Prethodni članak
Sljedeći članak

Uz izložbu u čast velikom stubičkom umjetniku i šetnica u centru dobila je njegovo ime

Izložbu slika Zorislava Drempetića Hrčića otvorio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar


U Kulturno – turističko – informativnom centru u Donjoj Stubici otvorena je jučer izložba 'Stubičke vedute' Zorislava Drempetića Hrčića, Donjostubičanca koji je svojim umjetničkim djelima ostavio velik i važan trag u hrvatskoj umjetnosti.

Izložbu su povodom Dana grada Donja Stubica dogovorili, pripremili i organizirali gradonačelnik Nikola Gospočić, autorova supruga Marija te Turistička zajednica područja Gupčev kraj i Multimedijalni centar Stub – klub.

Kako je rekao gradonačelnik Gospočić, izložba se pripremala dvije godine, no njezino je otvaranje spriječila panedmija korone, stoga je konačno otvorena ovom prigodom. – Sretan sam što smo upravo za Dane grada otvorili ovu izložbu u čast Donjostubičancu, gospodinu Zorislavu, koji ne samo da je rođen u Donjoj Stubici, nego i sva ova djela pokazuju da je najveći motiv u njegovu stvaralaštvu bilo upravo njegovo rodno mjesto – rekao je Gospočić.

Za one koji ne znaju, njegova djela kao jedna posebna ostavština mladim generacijama krase ured gradonačelnika, donjostubičku školu te poštu, a od nedavno i aleja starih kestena uz nogometno igralište nosi ime Šetalište Zorislava Drempetića Hrčića.

Otvorenju izložbe prisustvovali su članovi umjetnikove obitelji, njegovi prijatelji i suradnici, ali i brojni umjetnici, kao i prof. Darko Bubanko, koji je dao stručnu analizu ove izložbe, istaknuvši kako je imao priliku poznavati Zorislava u svim stvaralačkim fazama i od njega učiti. Govorio je o motivima koje je često koristio, bojama i tonalitetima, cijelom likovnom govoru Drempetića Hrčića.

Uz slike koje su izložene, jedan poseban dodatak izložbi čini i umjetnikova paleta boja na kojoj se boje, vrlo zanimljivo, još uvijek nisu osušile.

Izložbu je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, veliki fan i štovatelj djela Zorislava Drempetića Hrčića. – Imao sam veliku privilegiju biti primljen u njegovom domu 2017. gdje sam nakon razgovora s njim pogledao njegov atelje i to je nešto što neću nikada zaboraviti. Slušajući njegove priče o svakoj slici, možete zatvoriti oči i doživjeti jedan dio te njegove energije i vizije koju je prenosio na svoje slike. Od tog trenutka sasvim drugačije gledam na slikarstvo i slikare i doživljavam svaku izložbu koju posjetim – rekao je Kolar, napomenuvši kako Drempetić Hrčić nije bio samo velikan hrvatskog slikarstva, već i kustos i ravnatelj u muzeju, dožupan za društvene djelatnosti i čovjek koji nije bio poznat samo na području Jugoslavije nego i šire. – Malo je takvih ljudi na području naše županije, ali i Hrvatske, koji su ostavili takav trag u likovnoj umjetnosti. Vjerujem da će on biti nadahnuće mnogim generacijama koje dolaze – zaključio je župan.

Zorislav Drempetić Hrčić rođen je 1934. u Donjoj Stubici, gdje je i preminuo 2018. godine. Slikarski odjel na školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završio je 1954., studij slikarstva započeo je u Ljubljani, a završio u Zagrebu 1961. u klasi profesora Ljube Babića. Održao je šezdesetak samostalnih izložbi te sudjelovao u dvjestotinjak skupnih i to u raznim dijelovima Hrvatske, ali i inozemstvu.

Obzirom da je volio klasičnu glazbu uz koju je rado stvarao, otvorenje ove izložbe svojim su nastupima uveličali Ivan Kondres i Luka Čupar, učenici 3. razreda glazbene škole pri OŠ Matija Gubec Gornja Stubica.

Izložba ostaje otvorena tri mjeseca.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook