Prethodni članak
Sljedeći članak

Na inicijativu KZŽ, a suradnjom tri zagorske škole, izrađene kutijice za besplatne higijenske uloške u srednjim školama


U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok danas je predstavljen projekt osiguravanja kutija za higijenske potrepštine u školama. Kako je napomenula županijska vijećnica Marija Jagečić, sama inicijativa je krenula od mladih vijećnika i vijećnica Krapinsko – zagorske županije, uz potporu Savjeta mladih KZŽ.

-Drago nam je što je Županija osjetljiva po pitanju socijalnom pitanju i što se priključila tome da se ‘menstrualno siromaštvo’ barem na neki način pokuša smanjiti te da se socijalna nejednakost izjednači - rekla je Jagečić.


Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da je važno osigurati higijenske uloške u srednjim i osnovnim školama, za djevojke i djevojčice koje možda nemaju dovoljno financijskih sredstava za te potrepštine. Pojasnila je da su kutijice za higijenske uloške izrađene u suradnji tri srednje škole, ŠUDIGO Zabok, SŠ Konjščina i SŠ Oroslavje.


-Nama u Županiji je izuzetno važno osluškivati potrebe i glas ljudi u našoj zajednici i jako nam je drago kada nam županijski vijećnici dođu s nekim idejama za koje smatarju da bi ih bilo važno razmoriti i riješiti, a kada su to mladi vijećnici, zadovoljstvo je veće. Nije bilo ni jednog trena upitno da ćemo se uključiti. Cijelu priču je podupro i naš Savjet mladih, a jednako tako u cijeloj priči spojili smo naše srednje škole. Naše srednje škole su izrazito kvalitetne, svaka u svom segmentu dala je svoj doprinos za ove proizvode i zapravo se u cijeloj priči jako veselimo. Mislimo da će ona doprinijeti smanjenju higijenskog siromaštva u našoj sredini, ali isto tako taj cijeli projekt je pridonio i osvješćivanju potreba u zajendici te pokazao da se i male potrebe mogu realizirati, a time činimo pomake u našoj društvenoj zajendici – rekla je Petek te dodala da se ova priča najesen nastavlja i u osnovnim školama.

Božica Šarić, ravnateljica šUDIGO – a rekla je da je ideja bila da se umreže tri škole kako bi se došlo do kvalitetnog proizvoda, kutijice za besplatne uloške. - Same kutijice izradile su SŠ Oroslavje i Konjščina, a mi smo imali zadatak da napravimo likovna dizajnerska rješenja. Naš 4. razred dizajnera je bio vrlo aktivan, dobili smo niz maštovitih i bogatih ideja i odabran je rad naše učenice Ane Ptičar, maturantice, pod mentorstvom prof. Aleksandre Mašić Tumpa – rekla je Šarić.


Ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić rekla je da se škola pridružila inicijativi te su učenici strojbravari, pod mentorstvom prof. igora Ciglara, izradili kutije od metala. - Učenici su jako rado prihvatili tu aktivnost i veselimo se što će se na jesen to nastaviti i za osnovne škole – rekla je Rataić.


Ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak dodala je da je i u njezinoj školi inicijativa radosno prihvaćena. - Naši stolari s mentoricom Jasnom Rihter su doprinijeli svojim kreativnim uratcima i veselimo se nastavku suradnje. Nadam se da ćemo u što kraćem vremenu uspjeti izraditi potreban broj kutijica izraditi. Pohvalila bih inicijativu – zaključila je Mučnjak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program