Prethodni članak
Sljedeći članak

Na inicijativu KZŽ, a suradnjom tri zagorske škole, izrađene kutijice za besplatne higijenske uloške u srednjim školama


U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok danas je predstavljen projekt osiguravanja kutija za higijenske potrepštine u školama. Kako je napomenula županijska vijećnica Marija Jagečić, sama inicijativa je krenula od mladih vijećnika i vijećnica Krapinsko – zagorske županije, uz potporu Savjeta mladih KZŽ.

-Drago nam je što je Županija osjetljiva po pitanju socijalnom pitanju i što se priključila tome da se ‘menstrualno siromaštvo’ barem na neki način pokuša smanjiti te da se socijalna nejednakost izjednači - rekla je Jagečić.


Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da je važno osigurati higijenske uloške u srednjim i osnovnim školama, za djevojke i djevojčice koje možda nemaju dovoljno financijskih sredstava za te potrepštine. Pojasnila je da su kutijice za higijenske uloške izrađene u suradnji tri srednje škole, ŠUDIGO Zabok, SŠ Konjščina i SŠ Oroslavje.


-Nama u Županiji je izuzetno važno osluškivati potrebe i glas ljudi u našoj zajednici i jako nam je drago kada nam županijski vijećnici dođu s nekim idejama za koje smatarju da bi ih bilo važno razmoriti i riješiti, a kada su to mladi vijećnici, zadovoljstvo je veće. Nije bilo ni jednog trena upitno da ćemo se uključiti. Cijelu priču je podupro i naš Savjet mladih, a jednako tako u cijeloj priči spojili smo naše srednje škole. Naše srednje škole su izrazito kvalitetne, svaka u svom segmentu dala je svoj doprinos za ove proizvode i zapravo se u cijeloj priči jako veselimo. Mislimo da će ona doprinijeti smanjenju higijenskog siromaštva u našoj sredini, ali isto tako taj cijeli projekt je pridonio i osvješćivanju potreba u zajendici te pokazao da se i male potrebe mogu realizirati, a time činimo pomake u našoj društvenoj zajendici – rekla je Petek te dodala da se ova priča najesen nastavlja i u osnovnim školama.

Božica Šarić, ravnateljica šUDIGO – a rekla je da je ideja bila da se umreže tri škole kako bi se došlo do kvalitetnog proizvoda, kutijice za besplatne uloške. - Same kutijice izradile su SŠ Oroslavje i Konjščina, a mi smo imali zadatak da napravimo likovna dizajnerska rješenja. Naš 4. razred dizajnera je bio vrlo aktivan, dobili smo niz maštovitih i bogatih ideja i odabran je rad naše učenice Ane Ptičar, maturantice, pod mentorstvom prof. Aleksandre Mašić Tumpa – rekla je Šarić.


Ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić rekla je da se škola pridružila inicijativi te su učenici strojbravari, pod mentorstvom prof. igora Ciglara, izradili kutije od metala. - Učenici su jako rado prihvatili tu aktivnost i veselimo se što će se na jesen to nastaviti i za osnovne škole – rekla je Rataić.


Ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak dodala je da je i u njezinoj školi inicijativa radosno prihvaćena. - Naši stolari s mentoricom Jasnom Rihter su doprinijeli svojim kreativnim uratcima i veselimo se nastavku suradnje. Nadam se da ćemo u što kraćem vremenu uspjeti izraditi potreban broj kutijica izraditi. Pohvalila bih inicijativu – zaključila je Mučnjak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook