Prethodni članak
Sljedeći članak

'Uvedimo e-Glasanje i e-Referendum i onemogućimo političarima da provode svoju volju, umjesto volje naroda'


Zamislite da imamo mogućnost jednostavnim pritiskom na tipku odrediti vladajućima što želimo a što ne, i da to košta državni proračun zapravo ništa. Zamislite snagu koja bi bila u našim rukama i zamislite poštovanje koje bi političari na svim razinama vlasti imali prema svojim građanima, ideja je to koju je na svom Facebook profilu objavio predsjednik Gradskog vijeća Oroslavja Kristijan Sojč.

Ideja je, kaže, da se uvede e-Glasanje i e-Referendum putem sustava e-Građani. Referendum je, kaže, najbolji oblik izražavanja mišljenja i stavova građana, no do sada ih je u Hrvatskoj provedeno svega nekoliko.

No, referendum je najjači alat kojim građani mogu samo krojiti smjerove naše politike, a obzirom da za izbore ili referendum iz državnog proračuna treba izdvojiti preko 100 milijuna kuna, nadogradnja sustava e-Građani taj bi se trošak sveo gotovo na nulu.

-Vrlo jednostavnim pristupom sustavu e-Građani i glasanjem ili pak izjašnjavanjem na referendumu, građani bi bili ti koji bi upravljali državom, odnosno izjašnjavali bi se sa svojim mišljenjem o važnim temama koje ih se tiču. Jer građani su ti koji bi trebali odlučivati – rekao je za zagorje.com Kristijan Sojč.

Pojasnio je kako takav sustav i pristup glasanju i izjašnjavanju na referendumu ne bi značio kraj predstavničke vlasti. – Mi bismo opet birali svoje predstavnike, na lokalnoj, regionalnoj, državnoj razini. Ali isto tako ne bismo im omogućili da u razdoblju na koje budu izabrani rade što žele, već da se čuje mišljenje građana. Svakom političaru su izbori „noćna mora“ dok ne prođu, jer su onda mirni 4 godine od bilo kakve mogućnosti gubitka pozicija i onog što te pozicije nose. Ako građani, primjerice, budu nezadovoljni načinom na kojim upravljaju općinom, gradom ili bi smatrali da ne ispunjavaju ono što su obećali, mogli bi se o tome vrlo brzo i lako izjasniti na referendumu. Tada bi političari bili tu u službi građana i radili u interesu građana – rekao je Sojč.

Smatra, također, da bi se ovakvim sustavom više građana uključilo u glasanje na izborima, referendumima i slično, jer bi im bilo pristupačnije nego sada.

-Što moramo učiniti da bi došli na ovakav standard?! Stvar je potpuno jednostavna, trebamo širiti ovu ideju i javno pitati političare bilo koje opcije jesu li za uvođenje e-Glasanja i e-Referenduma. Kad ova ideja zaokupi javni prostor postat će potpuno jasno koji političari i koje opcije imaju dobre namjere i tko od njih smatra da je mišljenje građana bitna svaki dan, a ne samo svake 4 godine. Mislim da možemo probati, javno iznošenje svojih razmišljanja ne košta ništa, a možemo dobiti jako puno – kaže Sojč.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook