Prethodni članak
Sljedeći članak

Teška su vremena za izlete, no Zagorci od skijanja na najpoznatijim snježnim padinama ne odustaju

Zagorski skijaški klub, prvi takav u Zagorju, djeluje već 17 godina, a uz brojne izlete na poznata skijališta, provodio je i najpoznatiju školu skijanja na Sljemenu, gdje je uz njihove instruktore 'proskijalo' više od tisuću djece i brojne generacije


Protekle subote, Zagorski skijaški klub organizirao je skijaški izlet na osunčani Krvavec, zajedno s prijateljima iz sportskog kluba Kukuriku. Nije ovo prva takva suradnja, a kako kažu iz kluba, zbog velikog interesa sigurno će se suradnja nastaviti i dalje, jer je u planu, ukoliko uvjeti dozvole, organizacija još jednog izleta u veljači, kao i za zatvaranje sezone u ožujku.

– Istaknuli bismo posebno i dobru suradnju sa IPA Zagorje ekipom, međunarodnim policijskom udruženjem koje posjećuje brojne izlete. Upravo takve suradnje sud bore kako bi se zaljubljenici u skijaške sportove više družili i uživali i tako – kaže Sven Šams iz ZASKI – ja.

Velik odaziv unatoč pandemiji

Uživalo se protekle subote na Krvavcu, ali i početkom sezone, još u prosincu, u poznatom skijalištu Sexten u Italiji. - Bio je to jedan od najteže organiziranih izleta. No, na kraju nas brojne prepreke u vidu epidemioloških obveza nisu zaustavile na uživamo u vikendu punom snijega, sunca i dobre atmosfere. Morali smo paziti da svi imaju covid potvrde, kao i posebne potvrde koje treba ispuniti za lociranje u državi koju posjećujemo te dodatno testiranje prije samog puta – rekao je.

 Trenutno su teška vremena za grupne organizacije, no uz poštovanje pravila i puno truda može se i uživati u snježnim radostima, kada već nemamo gdje u Hrvatskoj – kaže Šams, dodavši kako su ugodno iznenađeni odazivom na izlete unatoč pandemiji, što dokazuje kako je ljudima potrebna rekreacija i druženje sa svojim istomišljenicima.

Više od 1000 malih skijaša

Inače, Zagorski skijaški klub prvi je alpski skijaški klub u Hrvatskom zagorju, osnovan s ciljem okupljanja zaljubljenika u skijaške sportove u Zagorju, a i šire. Nakon 17 godina postojanja, entuzijazam koji je pokrenuo klub i dalje okuplja velik broj osoba, a pokrenuli su i prvu školu skijanja u Zagorju 2004. godine.

 – Kroz projekt "1000 malih skijaša" besplatnu je školu skijanja prošlo zaista više od tisuću zagorskih učenika i generacija. Školu smo održavali na velikom poligonu na Krumpirištu na Sljemenu, gdje smo postavili vučnicu koju smo kupili u Švicarskoj. Moramo se pohvaliti da je, prema mnogima, to bio najkvalitetniji poligon za škole skijanja na Sljemenu, no zbog brojnih prepreka moralo se odustati od poligona i nažalost Krumpirište je trenutno prazno i neiskorišteno – ispričao je Šams.

Individualni satovi skijanja

Danas ZASKI djeluje kroz skijaške izlete za članove i individualnu školu skijanja na izletima i na Sljemenu, koje jedino pruža veće padine na kojima mogu početnici 'proskijati', ali i oni koji žele unaprijediti svoju tehniku. - Instruktori škole skijanja su naši članovi koji prenose znanje mališanima,  ali i onim odraslima željnim da nauče nove vještine – kaže Šams te poziva sve zainteresirane da se uključe u djelovanje kluba kako bi si kroz prihvatljive uvjete i financije priuštili uživanje na vrhunskim skijalištima na Alpama, Dolomitima i snježnim padinama.

 Nadaju se jasno i povratku 'normalnih' vremena, kako bi mogli organizirati, kao nekad, i do pet jednodnevnih i dva dvodnevna skijaška i snowboard izleta u sezoni. Sve informacije o školama skijanja i izletima možete pronaći na www.zaski.hr, na Facebook stranici ZASKI Zagorski skijaški klub ili putem telefona 098 9500 509.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook