Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskrs u marijabistričkom Svetištu: Kardinal Bozanić predvodio središnju misu

Ova je godina posebna, zbog pridržavanja epidemioloških mjera, no ipak puno svečanija i ljepša od prošle, koja je prvi puta u povijesti bistričkog Svetišta donijela Uskrs bez vjernika


Uskrs, najveći kršćanski blagdan posebno se svečano slavi u Hrvatskom nacionalnom Svetištu MBB u Mariji Bistrici. Naravno, ova je godina posebna, zbog pridržavanja epidemioloških mjera, no ipak puno svečanija i ljepša od prošle, koja je prvi puta u povijesti bistričkog Svetišta donijela Uskrs bez vjernika. Ovogodišnji pak program, iako podosta prilagođen ipak je dostojan veličine koju Uskrs ima za sve kršćane. Većina događaja odvija se na otvorenom, kako bi se što više prilagodilo epidemiološkoj situaciji, a broj vjernika i sudionika, nemjerljivo je manji u odnosu na tzv. staro normalno.

Već pred Cvjetnicu, na žalosni petak održan je križni put sa svijećama u prekrasnom ozračju bistričke kalvarije, ali u njemu, kao i na križnom putu na Cvjetnicu nisu organizirano sudjelovale bistričke udruge, kao inače. U velikom tjednu, uz svakodnevnu ispovijed, ali izvan Crkve, od četvrtka su na rasporedu bili i tradicionalni obredi. Na veliki četvrtak Misu večere Gospodnje predvodio je rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević, no izostao je tradicionalni obred pranja nogu.

I obred Službe muke Gospodnje na Veliki petak i Vazmeno bdijenje na Veliku subotu, bili su prilagođeni situaciji, ali s obzirom da je moguće prilagoditi uvjetima, nije izostala straža kod Kristova groba u Bazilici, koju tradicionalno u petak i subotu čuvaju lovci, vatrogasci i kuburaši. Danas, na Uskrs, nakon mise u 6.30, koja je bila u Bazilici MBB, u Crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca, služene su mise u 9 i 11 sati, a i ona u 18 bit će na otvorenom. Središnju misu u 11 sati predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na njoj su između ostalog bili i ministri Tomo Medved i Darko Horvat. Već slijedeće nedjelje, na Bijelu nedjelju na rasporedu je otvorenje hodočasničke sezone.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook