Prethodni članak
Sljedeći članak

UOČI DANA DRŽAVNOSTI: ‘To je povijest koju trebamo pamtiti i prenositi na mlade'


Središnje županijsko obilježavanje Dana državnosti održano je danas, u Perivoju Janka Draškovića u Krapini. Županijska, kao i brojne druge delegacije, ovom su prilikom položile cvijeće i svijeće kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima.

-Svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije i stanovnicima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti, kojeg obilježavamo na spomen konstituiranja Sabora RH, prvog višetranačkog nakon demokratski provedenih izbora koji su pokazali volju hrvatskog naroda za samostalnom i neovisnom RH.  Krenuli smo u najboljoj vjeri i želji da se razdruživanje s Jugoslavijom provede mirnim putem, na žalost, to se nije ostvarilo, a hrvatski branitelji su podnijeli najveći teret u Domovinskom ratu, prije svega da bi obranili hrvatsku državu, a nakon toga je i oslobodili. Čestitam i Dan Oružanih snaga RH i dan kopnene vojske koji se obilježava s danom kada su se u Kranjčevićevoj 28.5.1991. postrojile prve hrvatske postrojbe, oko 800 vojnika i policajaca, a dobar dio tih sjajnih mladića je ostavio svoj život na oltaru domovine i danas svima njima posvećujemo minutu tišine – rekao je ovom prilikom župan Željko Kolar.

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović istaknuo je da je spomen obilježje u Perivoju Janka Draškovića uređeno upravo u čast svima koji su dali svoje živote za domovinu, svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. – Ovom ih se prilikom sjećamo, kao i početaka i prvih koraka prema nezavisnosti moderne Republike Hrvatske. To je jedna povijest koju trebamo pamtiti, prisjećati je se te prenositi na naše mlađe naraštaje da ne padne u zaborav – rekao je Gregurović.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook