Prethodni članak
Sljedeći članak

Univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u zajednici – model izvedivosti

Danas i sutra u Zaboku edukacije za predstavnike općina, gradova i pružatelja socijalnih usluga u KZŽ


 

U Zaboku će se 14. i 15. lipnja održati edukacija o univerzalnoj dostupnosti temeljnih socijalnih usluga u zajednici. Ova je edukacija namijenjena predstavnicima gradova i općina na području Krapinsko-zagorske županije, koji su izravno uključeni u praćenje potreba i planiranje socijalnih usluga te pružateljima socijalnih usluga u županiji.

Edukaciju će održati izv.prof.dr.sc. Ana Opačić, sa Studijskog centra za socijalni rad, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu. Voditeljice edukacije su autorice prve nacionalne studije o dostupnosti socijalnih usluga te publikacije Univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u Republici Hrvatskoj: model izvedivosti.  Ova studija nudi niz alata regionalnim i lokalnim jedinicama samouprave za planiranje socijalnih usluga i resursa potrebnih za njihovo osiguravanje ranjivim skupinama građana. Edukacija se provodi kao dio projekta ZAJEDNICE UKLJUČUJU: Inicijativa za univerzalno dostupne temelje socijalne usluge u zajednici, omogućenog financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Studija, koju će Opačić i Knezić predstaviti, polazi od pretpostavke da određene socijalne usluge, zbog svoje važnosti za kvalitetu života i zdravlje osoba u nepovoljnom položaju, trebaju biti dostupne svima kojima su potrebne, na istoj razini kvalitete i priuštivosti. Takve socijalne usluge predstavljaju standard koji treba biti zajamčen. Koje usluge ulaze u takav standardni „paket“ pitanje je društvenog, političkog i stručnog konsenzusa.

Autorice će predstaviti kako su istraživačkim postupkom došle do popisa socijalnih usluga oko čije prioritetnosti postoji stručni konsenzus. To su usluge koje spadaju u četiri grupe: usluge smještaja izvan vlastitog doma, usluge za uključivanje u obrazovanje, zapošljavanje i život zajednice, usluge psihosocijalnog osnaživanja korisnika i  usluge asistencije za funkcioniranje u svakodnevnom životu i pomoć u domu korisnika. Da bi utvrdile što je potrebno za univerzalnu dostupnost ovih temeljnih usluga, autorice su procijenile potencijalni broj korisnika za svaku uslugu, na temelju statističkih podataka. Također su procijenile potrebne resurse, u vidu broja sati stručnog rada za svaku temeljnu socijalnu uslugu, te potrebnu dopunsku infrastrukturu.

Izračun pokazuje da je u Hrvatskoj za osiguravanje temeljnih socijalnih usluga, koje se trebaju pružiti u lokalnoj zajednici, okvirno potrebno 5824 visoko obrazovanih profesionalnih pomagača, socijalnih radnika, psihologa, edukacijskih rehabilitatora, socijalnih pedagoga, 2573 stručnjaka u odgoju i obrazovanju,  13607 stručnjaka iz sektora zdravstva, od čega 9734 njegovatelja,  4348 neprofesionalnih pomagača, 21 695 para-profesionalnih pomagača u sektoru skrbi od kojih najveći udio za pružanje usluga pomoći u kući, njih 12139 te  6229 volontera.

Sudionicima edukacije, posebno predstavnicima općina i gradova, bit će predstavljeni alati pomoću kojih mogu procijeniti kojem broju građana, na njihovom području, su potrebne određene socijalne usluge kao i koliko stručnjaka, drugih pomagača i ostalih resursa (prostora, vozila, opreme) je potrebno za podmirivanje potreba za temeljnim socijalnim uslugama.

Rezultati studije, o kojima će biti riječi na ovoj edukaciji, ukazuju da je za povećanje dostupnosti temeljnih socijalnih usluga, potrebno planirati ih na razini lokalnih zajednica – pojedinačnih općina i gradova, te grupa općina i gradova koji se funkcionalno povezuju kao i na razini županije. Edukacija će biti posvećena i nadležnostima regionalnih i lokalnih jedinica samouprave, koje proizlaze iz novog Zakona o socijalnoj skrbi, te će ponuditi moguće mehanizme koordinacije i suradnje koji jamče veću dostupnost temeljnih socijalnih usluga građanima u potrebi.

Edukacija će se 14. lipnja održati u staroj gradskoj vijećnici u Zaboku, ul. Matije Gupca 53, a 15. lipnja u Zelenoj dvorani,  Trg Dragutina Domjanića 6, od 10 do 15.30. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook