Prethodni članak
Sljedeći članak

Umro poznati novinar i urednik! Kolege se opraštaju od njega: 'Nadasve je volio vino'


U 75. godini preminuo je dugogodišnji novinar i urednik u Večernjem listu Vitomir Andrić. Rođen je 24. studenoga 1949. godine u Zagrebu, javlja Večernji.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1973. diplomirao je komparativu književnost i filozofiju. Novinarski put započeo je kao honorarni suradnik Vjesnika, u kojem je 1974. dobio i stalni posao. Ispočetka je bio suradnik u gradskoj rubrici, a potom je prešao u unutrašnjopolitičku. Početkom 1977. prešao je u Večernji list kao suradnik u unutrašnjopolitičkoj rubrici. Dvije godine bio je urednik regionalnog izdanja, da bi se 1981. vratio u unutrašnjopolitičku rubriku kao pomoćnik urednika i novinar pisac. Više godina uređivao je gradsku rubriku, počevši od 1983. Kolege se rado sjećaju Vite, kako su ga zvali. Odgojio je generacije novinara.


– Bio je jedan od najboljih urednika gradske rubrike. Tu je Vito radio prvu selekciju među mladim novinarima. On bi prvi ocijenio tko vrijedi i tko je zaslužio ostati, a tko će otpasti. Svatko tko je kod njega ispekao zanat nije kasnije imao problema ni u jednoj drugoj rubrici. Što se tiče profesionalnih uzusa, bio je neumoljiv. Nije bilo onog "ma, može proći"... Ne, nije moglo proći ako nije bilo ispeglano kako treba i dok nije bio zadovoljan tekstom koji bi mu došao u ruke. Vito nas je tako "izdrilao" da smo sve novinarske zadatke ozbiljno shvaćali – prisjeća se suradnje s urednikom Andrićem Večernjakova novinarka Radmila Kovačević. Volio se, dodaje, glasno smijati.

– Sjećam se kako nije volio slaviti rođendane, a ja sam mu ih uvijek čestitala jer su nam rođendani bili na dan razlike. Novinari su osjećali veliko poštovanje prema njemu – kaže R. Kovačević. Andrić se profilirao i kao vrsni poznavatelj tema o vinogradarstvu i vinarstvu. Ivo Kozarčanin, koji je na portalu Vinski klub objavio vijest da je Andrić umro, ističe da je je Vito bio među prvim novinarima koji su na ovim prostorima pisali o vinu, uz Srećka Ljubljanovića i Željka Suhadolnika. 

"Nadasve je volio vino. Ocjenjivao ih je širom svijeta i jedan je od osnivača Vinskih zvijezda. Vito Andrić napustio nas je u 75. godini života. Bio mi je urednik na početku novinarske karijere 1993. Bio mi je mentor na ulasku u vinski svijet. Puno smo se družili, uživali u vinima zajedno, raspravljali o njima, nismo se uvijek slagali, ali dijelili smo tu ljubav. Dragi Vito, nadam se da su gorice i gore tako lijepe kao što su tu dolje kod nas", napisao je Kozarčanin.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook