Prethodni članak
Sljedeći članak

Ono što mnogi Zagorci rade, od danas je strogo zabranjeno. Kazne su ogromne


Foto: Ilustracija/Arhiva Zagorje.com

Mnogi Zagorci, isto kao i građani u drugim dijelovima Hrvatske, imaju običaj spaljivati korov, granje pa čak i smeće na livadama ili dvorištima, no od danas, 1. lipnja, pa sve do 31. listopada, to je najstrože zabranjeno, budući da je stupila na snagu zabrana loženja vatre na otvorenom.

Vatrogasci savjetuju da ako primjetite vatru ili dim, odmah obavijestite vatrogasce, policiju ili Centar 112.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, posebice: spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara; spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele, logorske vatre i sl. Prema Zakonu o zaštiti od požara.

Kazne su ogromne. Prema Zakonu o zaštiti okoliša "novčanom kaznom u iznosu od 1990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura".

U slučaju da ne prijavite nastanak požara, kazna iznosi od 130 do 1990 eura. To se odnosi i na onemogućavanje inspektora ili druge ovlaštene osobe u obavljanju svog posla, kao i na nepostupanje u skladu s naredbama ili zahtjevima inspektora.

Kao i kod prometnih nesreća, ako ne postupite prema planu zaštite od požara (ne pristupite otklanjanju neposredne opasnosti - gašenju požara - ili o tome ne obavijestite vatrogasce, policiju ili Centar 112), propisana kazna je od 260 do 1990 eura.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook