Prethodni članak
Sljedeći članak

Umrla je Elvira Voća


U 82. godini života preminula je Elvira Voća, legendarna pjevačica zabavne glazbe i doajenka Festivala kajkavskih popevki u Krapini, koja je na toj festivalskoj pozornici imala čak 40 nastupa.

Tu je tužnu vijest za portal Zagorje.com potvrdio izvor blizak obitelji.

Inače, Elvira Voća nastupila je i na 1. Festivalu kajkavskih popevki, 1966. godine, kada je pjevala dvije popevke, onu Viktora Crneka 'Zagorska klet' i popevku Ivice Stamaća 'Gda niesi tu' u duetu s Anicom Zubović.

Njezin suprug, skladatelj i pijanist Stjepan Mihaljinec, bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj krapinskog Festivala.

Elvirine najpopularnije popevke su 'Zagorske steze' iz 1972. godine i kajkavski evergreen 'Venček za Zagreb' iz festivalske 1994. godine te popevka 'Zagorje moje zeleno'.

Posljednji festivalski nastup u Krapini imala je 1998. godine pjevajući vlastiti skladbu 'Zvoni nam čuvaju senje', za koju je uglazbila tekst Drage Britvića.

Presjek Elvirinih uspješnica prati njezinu bogatu profesionalnu karijeru koja je trajala više od pola stoljeća, točnije, od 1959., otkako se kao 17-godišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavljuje za Prvi pljesak i pobjeđuje.

Iste godine osvaja i prvo mjesto na reviji Večernjeg lista i upoznaje mladog pijanistu Stjepana Mihaljinca koji kasnije postaje njezin suprug. Uslijedili su nastupi po bivšoj državi, turneja po Poljskoj i prvi festivali kojima Elvira ostaje vjerna do danas.

Sve je započelo nastupom na talijanskom Cantagiru, 1963. godine, na kojem se pojavila u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica. U Opatiji 1964. pjeva prvi veliki hit “Ljubav treba čekati”, a kasnije nastupa u Splitu, Zagrebu te, kao što smo već spomenuli, na krapinskom Festivalu kajkavskih popevki koji imao posebno mjestu u njezinom srcu.

Prvo diskografsko izdanje objavljeno joj je 1966. godine u tadašnjem Jugotonu.

Elvira Voća dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među ostalima i odličja Predsjednika Republike Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook