Prethodni članak
Sljedeći članak

IDE SE U KUPNJU ZEMLJIŠTA: Grad Zlatar dobit će još jedan dječji vrtić


Grad Zlatar će dobiti još jedan, područni vrtić, s obzirom na nedostatne kapacitete matičnog vrtića. Naime, u četvrtak je održana, po hitnom postupku, sjednica Gradskog vijeća Zlatara na kojoj je odlučeno da se ide u kupnju zemljišta za izgradnju područnog dječjeg vrtića s kuhinjom.

Kako je pojasnila gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, ovih je dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaj na kojem se mogu dobiti sredstva za takve projekte, te je u par dana trebalo pronaći pogodno zemljište, a odluka Vijeća je potrebna da bi se dalje išlo u postupak kupnje i prijave na natječaj. Prema tom natječaju, Grad Zlatar ima pravo na gradnju vrtića kapacitetaza još 120 djece. – Kod ovogodišnjih prijava za vrtić, uvidjeli smo da naš vrtić više neće biti dovoljan. – Imali smo 108 prijavljenih, a samo 19 slobodnih mjesta za upis. Iako iduće godine idemo u širenje postojećeg vrtića, na prošlom Vijeću smo tražili hitno neko rešenje, od kojeg nismo odustali i postupku je rješavanja, a to je uređenje dvije prostorije i dnevnog boravka u Pastoralnom centru. No to je samo 50 – ak mjesta i sigurno nije rješenje koje dugoročno može zadovoljiti potrebe grada Zlatara - kažegradonačelnica.


Zemljište se nalazi u Sajmišnoj ulici, na izlazu iz Zlatara, iza mosta za Bajzeke. Parcela koja se kupuje ima 4082 četvorna metra. Prema Vještačkom nalazu – procjembenom elaboratu od 04.07.2023. utvrđena je prosječna jedinična cijena za 1 m² građevinskog zemljišta od 15,62 EUR i prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta od 0,76 EUR. Tržišna vrijednost nekretnine oznake čkbr. 1250/9 k.o. Martinci Zlatarski koja se kupuje iznosi ukupno 27.369,00 EUR (dio građevinskog zemljišta od 1633m² - 25.507,46 EUR i dio poljoprivrednog zemljišta od 2449m² - 1861,24 EUR).

Gradonačelnica dodaje da se čitavo vrijeme nastoji da ne ‘živi’ samo uži centar Zlatara. – Zato smo uredili park, dječja igrališta, krenuli su radovi na tržnici, a sada će i područni vrtić tome doprinijeti. Zahvaljujem svim vijećnicama i vijećnicima što su poduprli ovu odluku i stavili na prvo mjesto interese grada i njegovih stanovnika – zahvalila je Jasenka Auguštan – Pentek.

Vijećnik Davor Kljak pitao je na sjednici da li je možda ovo bila prila da se područni vrtić stavi u neko od drugih naselja. – Grad smatra da treba dodavati dodatne sadržaje u sva naselja. Pri tome ne mislim na infrastrukturu, ceste, rasvjetu, za koje je normalno da ih u današnje vrijeme imaju sva naselja. Stoga smo uredili park i dječje igralište u Belcu, reciklažno dvorište smjestili u Batinu, a sada ide i natječaj za opremanje Multimedijalnog centra u Belcu. No, što se vrtića tiče, na ovom zemljištu imamo svu potrebnu infrastrukturu, a osim toga, roditeljima je praktičnije da je vrtić u Zlataru, jer svi oni na posao putuju u Zlatar, prema Zlataru ili kroz Zlatar dalje prema Zaboku i Zagrebu. Također, do te parcele imamo i nogostup, što je pogodno za one koji ne prometuju automobilima, a osim toga, radi se o ravnom zemljištu, dovoljno velikom građevinski za takvu vrstu objekta, što nije slučaj s gradskim zemljištem na granici Gornje Batine i Belca. No, za to sam zemljište predložila vijećnicima da razmisle i ako dobe dobru ideju, da dođu i da nešto u budućnosti izgradimo na tom našem zemljištu – rekla je gradonačelnica.

Na sjednici je donesena i 3. izmjena i dopuna Plana nabave za 2023. godinu. Promijenilo se nekoliko stvari. – Omaškom smo stavili da će se provesti javna nabava za asfaltiranje nerazvrstane ceste , a iznos je za javnu nabavu. Radi se o cesti Steklari – Kljaki u naselju Repono, koja je prioritet jer su tamo obiteljske kuće. Zatim EU natječaj za 3.2.1. za popodnevni boravak, za koji smo dobili sredstva no trebalo je uvrstiti izobrazne aktivnosti, a tu je i uređenje Multimedijalnog centra, gdje je sve bilo razdijeljeno na građevinske radove, a ide i opremanje – kaže gradonačelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook