Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukida se cenzus od 4000 kuna za osobne invalidnine i povećava naknada

To znači da će osobe s najtežim stupnjem invaliditeta moći primati invalidninu i raditi....

  • Zeljko Hladika/PIXSELL - Aladrović

    Zeljko Hladika/PIXSELL


Vlada je jučer usvojila prijedlog paketa zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi, te je upućen u Sabor na izglasavanje. Tako se novim Zakonom o socijalnoj skrbi predlaže ukidanje cenzusa u visini od četiri tisuće kuna za osobne invalidnine, piše Jutarnji.

To znači da će osobe s najtežim stupnjem invaliditeta moći primati invalidninu i raditi. Predlaže se i povećanje naknade za osobe s invaliditetom na 1750 kuna, odnosno povećanje od 250 kuna. Ministar socijalne skrbi Josip Aladrović, predstavljajući zakonski paket, rekao je da je cilj novog zakona uključivanje osoba s invaliditetom u sve aspekte društvenog života na ravnopravan način, kroz jačanje društvene solidarnosti. Predlaže se i povećanje zajamčene minimalne naknade sa 800 na 1000 kuna za radno sposobnog samca.

Prijedlogom ovog zakona predviđeno je i proširenje kruga osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, čime se potiče ostanak djeteta s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u vlastitom domu i sprečava njihova institucionalizacija. U javnoj raspravi stiglo je više od 2500 primjedbi udruga i akademske zajednice na prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi.

Najviše protivljenja izazvali su prijedlozi ukidanja rada postojećih obiteljskih domova s 1. siječnjem 2027. te ukidanja centara socijalne skrbi, koje bi zamijenili jedinstveni županijski zavodi. Ministar Aladrović nije odustao ni od jednog od tih prijedloga. U prijedlogu zakona navodi se da već osnovani obiteljski domovi nastavljaju pružati socijalne usluge kao obiteljski domovi do 31. prosinca 2026., a potom će moći nastaviti raditi kao primjerice obrt, društvo s ograničenom odgovornošću, ustanova. Prije predstavljanja novog zakonskog paketa premijer Plenković je na sjednici Vlade kazao da je "cilj imati učinkovit, pravedan sustav socijalne skrbi koji stavlja u fokus korisnike". Podsjetio je da se usvajanjem ovih zakona izdvajanja za sustav socijalne skrbi ove godine povećavaju za 500 milijuna kuna u odnosu na 2021. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program