Prethodni članak
Sljedeći članak

POTPISAN UGOVOR: Milijun i 150 tisuća kuna za rad Vatrogasne zajednice KZŽ

Pozivam Vladu RH da nastavi s programom nabavke vatrogasnih vozila, ali ne na stranački način, nego da o prioritetima odlučuje isključivo struka, rekao je župan


U Zaboku je danas održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, a ugovor vrijedan 1 milijun i 150 tisuća kuna potpisali su župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, uz nazočnost glavnog zapovjednika VZ KZŽ Marijana Lovrenčića i zapovjednika ZJPV Zabok Dražena Sinkovića.

Kako je spomenuo Stjepan Skuliber, VZ KZŽ je krovna organizacija vatrogastva u našoj županiji, koja okuplja 81 dobrovoljno vatrogasno društvo udruženo u 15 vatrogasnih zajednica općina i gradova. U osnivanju su još 3 VZ ooćine i grada, a 14 vatrogasnih društava bit će direktno udruženo u županijsku VZ, pošto je 14 JLS samo po jedno društvo. Tu su i dvije javne vatrogasne postrojbe, u Zaboku i Krapini. - To je ukupno 1750 operativnih vatrogasaca, a ukupni broj vatrogasaca je preko 6000. U prošloj smo godini imali 587 intervencija, od toga 254 požara. Na intervencijama je sudjelovalo 3329 vatrogasaca, odradilo se preko 4800 sati rada, preko 1000 vozila je sudjelovalo na intervencijama. U vezi potresa bilo je 130 intervencija, a uz to, 130 vatrogasaca bilo je na ispomoći u Sisačko – moslavačkoj županiji kod potresa. 21 vatrogasac u 7 smjena sudjelovao je na dislokaciji na Dugom Otoku, a imali smo i ugovorenu dislokaciju VZ Općine MB - rekao je Skuliber. Dodao je da su vatrogasci odradili niz zadaća u pandemiji, pomažući lokalnim stožerima.


Iako manje zbog pandemije, provodila su se osposobljavanja i za određena je zavnja osposobljeno više od 200 vatrogasaca. Na državnom natjecanju u Varaždinu sudjelovalo je 13 zagorskih ekipa, a preko 120 pripadnika vatrogasne mladeži sudjelovalo je u vatrogasnom kampu u Fažani. – Krenuli smo u obnovu naših kapaciteta u kampu Vatrogasne mladeži, nabavku kontejnera s 16 kreveta, sanitarnim čvorom i klimom, sklopili smo ugovor s Jedinstvom iz Krapine i krenuli u realizaciju tog projekta. 80 tisuća kuna smo uplatili prošle godine i do početka sezone realizirat ćemo i tu stavku – istaknuo je Skuliber. Vatrogasna zajednica pomaže sufinanciranjem organizaciji visokih vatrogasnih obljetnica društava, a sufinancirala je nabavku opreme i vozila s preko 100 tisuća kuna te dogradnju i izgradnju vatrogasnih spremišta s 85 tisuća kuna.

- Od glavnih programa koje ćemo ove godine probati realizirati, je i sufinanciranje ispita za C kategoriju, jer smo primjetili da je problem s vozačima u vatrogastv. Zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom koja će izdvojiti određena sredstva i mi smo odlučili izdvojiti sredstva, u sljedeće 3 godine pokušat ćemo osposobiti preko 100 vatrogasaca za C kategoriju, a u ovoj godini za tu smo namjenu planirali 95 tisuća kuna – rekao je Skuliber te zahvalio Županiji na izvrsnoj suradnji i povećanju sredstava koje za VZ izdvaja.

Župan Željko Kolar zahvalio je vatrogascima na sjajno odrađenom poslu u prošloj godini i poželio im što manje intervencija u ovoj. – Ove smo godine odlučili povećati sredstva VZ, a jedno od razloga povećanja je osposobljavanje za C kategoriju. To nisu sva sredtva koja investiramo. Prošle godine smo investirali 360 tisuća kuna u opremanje profesionalnih postrojbi Zabok i Krapina, nabavili kacige, rukavice i čizme, a krajem 2020. godine kompletno nove uniforme. To je ukupno 620 tisuća kuna. Za ovu godinu planiramo iz našeg proračuna u drugom dijelu za opremanje operativnih snaga barem još 200, 300 tisuća kuna uložiti u vatrogastvo, tako da je zapravno naše godišnje ulaganje oko 1,3 milijuna kuna – rekao je župan.

Osvrnuo se i na novi Zakon o vatrogastvu, koji je, kaže, jasnije definirao nadležnosti zapovjednog lanca. - Pokazalo da granice županija kada su u pitanju operativne snage nisu prepreka za brzu interevnciju. To dokazuje potres u Petrinji – rekao je župan i dodao da ga posebno veseli stalna dodatna edukacija vatrogasaca i stalno ulaganje u vatrogasnu mladež.

- Broj intervencija 50 posto na požarištima, a 50 posto ostale intervencije. Vatrogasci odavno više samo ne gase požar, tu su intervncije i kod potresa, poplava, vremenskih nepogoda, kada se god nešto dogodi. Vatrogasci sada trebaju biti certificirani i za neke druge psolove koje prije 10 – ak godina uopće nisu radili. To govori o tome kako je zahtjevno biti vatrogasac. Uvijek ste prvi na mjestu događanja, svoj vlastiti život stavljate na kocku da bi spasili tuđi i da bi zaštitili tuđu imovinu. To je nešto što je u današnje vrijeme sve rjeđe, a vremena su sve teža i izazovnija – rekao je župan.

Dodao je da će Županija i u narednom razdoblju razvijati vatrogastvo te da ima prostora za unaprjeđivanje, prije svega u nabavi vatrogasnih vozila. - Pozivam Vladu RH da nastavi s programom nabavke vatrogasnih vozila, ali ne na stranački način, nego da o prioritetima odlučuje isključivo struka. Nema gore stvari nego kada se u to miješa politika. Mi smo to spremni pratiti i sufinancirati, pozivam i Vladu da nastavi s tim programom, a mi ćemo preko naše VZ u suradnji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom rado biti suport tom projektu, inzistirajući da zadnju riječ u nabavci vozila ima struka – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook