Prethodni članak
Sljedeći članak

POTPISAN UGOVOR: Milijun i 150 tisuća kuna za rad Vatrogasne zajednice KZŽ

Pozivam Vladu RH da nastavi s programom nabavke vatrogasnih vozila, ali ne na stranački način, nego da o prioritetima odlučuje isključivo struka, rekao je župan


U Zaboku je danas održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, a ugovor vrijedan 1 milijun i 150 tisuća kuna potpisali su župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, uz nazočnost glavnog zapovjednika VZ KZŽ Marijana Lovrenčića i zapovjednika ZJPV Zabok Dražena Sinkovića.

Kako je spomenuo Stjepan Skuliber, VZ KZŽ je krovna organizacija vatrogastva u našoj županiji, koja okuplja 81 dobrovoljno vatrogasno društvo udruženo u 15 vatrogasnih zajednica općina i gradova. U osnivanju su još 3 VZ ooćine i grada, a 14 vatrogasnih društava bit će direktno udruženo u županijsku VZ, pošto je 14 JLS samo po jedno društvo. Tu su i dvije javne vatrogasne postrojbe, u Zaboku i Krapini. - To je ukupno 1750 operativnih vatrogasaca, a ukupni broj vatrogasaca je preko 6000. U prošloj smo godini imali 587 intervencija, od toga 254 požara. Na intervencijama je sudjelovalo 3329 vatrogasaca, odradilo se preko 4800 sati rada, preko 1000 vozila je sudjelovalo na intervencijama. U vezi potresa bilo je 130 intervencija, a uz to, 130 vatrogasaca bilo je na ispomoći u Sisačko – moslavačkoj županiji kod potresa. 21 vatrogasac u 7 smjena sudjelovao je na dislokaciji na Dugom Otoku, a imali smo i ugovorenu dislokaciju VZ Općine MB - rekao je Skuliber. Dodao je da su vatrogasci odradili niz zadaća u pandemiji, pomažući lokalnim stožerima.


Iako manje zbog pandemije, provodila su se osposobljavanja i za određena je zavnja osposobljeno više od 200 vatrogasaca. Na državnom natjecanju u Varaždinu sudjelovalo je 13 zagorskih ekipa, a preko 120 pripadnika vatrogasne mladeži sudjelovalo je u vatrogasnom kampu u Fažani. – Krenuli smo u obnovu naših kapaciteta u kampu Vatrogasne mladeži, nabavku kontejnera s 16 kreveta, sanitarnim čvorom i klimom, sklopili smo ugovor s Jedinstvom iz Krapine i krenuli u realizaciju tog projekta. 80 tisuća kuna smo uplatili prošle godine i do početka sezone realizirat ćemo i tu stavku – istaknuo je Skuliber. Vatrogasna zajednica pomaže sufinanciranjem organizaciji visokih vatrogasnih obljetnica društava, a sufinancirala je nabavku opreme i vozila s preko 100 tisuća kuna te dogradnju i izgradnju vatrogasnih spremišta s 85 tisuća kuna.

- Od glavnih programa koje ćemo ove godine probati realizirati, je i sufinanciranje ispita za C kategoriju, jer smo primjetili da je problem s vozačima u vatrogastv. Zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom koja će izdvojiti određena sredstva i mi smo odlučili izdvojiti sredstva, u sljedeće 3 godine pokušat ćemo osposobiti preko 100 vatrogasaca za C kategoriju, a u ovoj godini za tu smo namjenu planirali 95 tisuća kuna – rekao je Skuliber te zahvalio Županiji na izvrsnoj suradnji i povećanju sredstava koje za VZ izdvaja.

Župan Željko Kolar zahvalio je vatrogascima na sjajno odrađenom poslu u prošloj godini i poželio im što manje intervencija u ovoj. – Ove smo godine odlučili povećati sredstva VZ, a jedno od razloga povećanja je osposobljavanje za C kategoriju. To nisu sva sredtva koja investiramo. Prošle godine smo investirali 360 tisuća kuna u opremanje profesionalnih postrojbi Zabok i Krapina, nabavili kacige, rukavice i čizme, a krajem 2020. godine kompletno nove uniforme. To je ukupno 620 tisuća kuna. Za ovu godinu planiramo iz našeg proračuna u drugom dijelu za opremanje operativnih snaga barem još 200, 300 tisuća kuna uložiti u vatrogastvo, tako da je zapravno naše godišnje ulaganje oko 1,3 milijuna kuna – rekao je župan.

Osvrnuo se i na novi Zakon o vatrogastvu, koji je, kaže, jasnije definirao nadležnosti zapovjednog lanca. - Pokazalo da granice županija kada su u pitanju operativne snage nisu prepreka za brzu interevnciju. To dokazuje potres u Petrinji – rekao je župan i dodao da ga posebno veseli stalna dodatna edukacija vatrogasaca i stalno ulaganje u vatrogasnu mladež.

- Broj intervencija 50 posto na požarištima, a 50 posto ostale intervencije. Vatrogasci odavno više samo ne gase požar, tu su intervncije i kod potresa, poplava, vremenskih nepogoda, kada se god nešto dogodi. Vatrogasci sada trebaju biti certificirani i za neke druge psolove koje prije 10 – ak godina uopće nisu radili. To govori o tome kako je zahtjevno biti vatrogasac. Uvijek ste prvi na mjestu događanja, svoj vlastiti život stavljate na kocku da bi spasili tuđi i da bi zaštitili tuđu imovinu. To je nešto što je u današnje vrijeme sve rjeđe, a vremena su sve teža i izazovnija – rekao je župan.

Dodao je da će Županija i u narednom razdoblju razvijati vatrogastvo te da ima prostora za unaprjeđivanje, prije svega u nabavi vatrogasnih vozila. - Pozivam Vladu RH da nastavi s programom nabavke vatrogasnih vozila, ali ne na stranački način, nego da o prioritetima odlučuje isključivo struka. Nema gore stvari nego kada se u to miješa politika. Mi smo to spremni pratiti i sufinancirati, pozivam i Vladu da nastavi s tim programom, a mi ćemo preko naše VZ u suradnji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom rado biti suport tom projektu, inzistirajući da zadnju riječ u nabavci vozila ima struka – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program