Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga raketara: 'Ove katastrofe nisu posljedica klimatskih promjena već uništavanja i ukidanja obrane od tuče'


Nakon katastrofalnog nevremena s tučom koje je sinoć pogodilo dio Zagorja i ostavilo velike posljedice i štete, s priopćenjem se javila i Udruga raketara Hrvatske, a kojega donosimo u cijelosti:

'Prije pedeset i dvije godine (1970.) na području međurječja Save i Drave uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U tom razdoblju dogodile su se tri tuče s  katastrofalnim posljedicama i to u zadnje dvije godine 2021. i ove 2022. godine. Ove tuče, ne samo da su prouzročile štete u poljoprivredi, pokretnoj i nepokretnoj imovini, nego su ugrozile život i zdravlje ljudi.

Ove katastrofalne tuče nisu posljedica „prirodnih procesa dodatno pojačanih prisutnim klimatskim promjenama“ (Priopćenje DHMZ-a od 27.05.2022.), nego su posljedica uništavanja i ukidanja obrane od tuče u Republici Hrvatskoj.

Na prijedlog glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda, ministrica Ministarstva poljoprivrede je 2020 godine, protuzakonito, ukinula obranu od tuče. Zakon o sustavu obrane od tuče (NN 53/2001) još uvijek je na snazi samo ga glavna ravnateljica DHMZ-a ne provodi,  ministrica Ministarstva poljoprivrede ne nadzire njegovo provođenje. Odgovornost za štete od tuče ove katastrofalne tuče je na glavnoj ravnateljici DHMZ-a i ministrici poljoprivrede.

Obrana od tuče je učinkovita i isplativa djelatnost. Obrana od tuče sprječava katastrofalne tuče, smanjuje broj dana s tučom i smanjuje veličinu zrna tuče. Sadašnja tehnološka i stručna razina obrane od tuče je posljedica sistematskog uništavanja sustava obrane od tuče i za to stanje je neposredno odgovorna glavna ravnateljica DHMZ-a. Umjesto modernizacije radarske mreže sustava obrane od tuče, na radarskim centrima OT-a postavljaju se radari koji nisu u funkciji obrane od tuče.

Ne postoji dokument, članak ili bilo što tome slično u kome fantomska „svjetska znanstvena i stručna zajednica“ podržava ili „ne podržava operativnu obranu od tuče, osobito ne na razini nacionalnih meteoroloških službi“. Isto tako ne postoji MIŠLJENJE Svjetske meteorološke organizacije u kojem se „jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci...“. To su zlonamjerne konstrukcije i izmišljotine kojim se javnost, a posebno lokalna samouprava i državna uprava dovode u zabludu i navode na pogrešne zaključke i odluke.

Do kraja ove sezone možemo očekivati još najmanje četiri tučonosne epizode visokog rizika. Za barem djelomično smanjenje šteta od tuče nužno je žurno vratiti mrežu prizemnih generatora u prethodno stanje (600 generatora), nabaviti i distribuirati po terenu kvalitetan reagens.

Paralelno s ovom „vatrogasnom mjerom“ potrebno pokrenuti postupak izrade Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sustavu obrane od tuče, kojim bi se obrana od tuče izdvojila iz djelokruga DHMZ-a. Uz navedeno nužno je uvesti prinudnog koordinatora za obranu od tuče koji bi imao sve ovlasti da organizira i rukovodi obranom od tuče do stupanja na snagu novog Zakona.'

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook