Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga raketara: 'Ove katastrofe nisu posljedica klimatskih promjena već uništavanja i ukidanja obrane od tuče'


Nakon katastrofalnog nevremena s tučom koje je sinoć pogodilo dio Zagorja i ostavilo velike posljedice i štete, s priopćenjem se javila i Udruga raketara Hrvatske, a kojega donosimo u cijelosti:

'Prije pedeset i dvije godine (1970.) na području međurječja Save i Drave uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U tom razdoblju dogodile su se tri tuče s  katastrofalnim posljedicama i to u zadnje dvije godine 2021. i ove 2022. godine. Ove tuče, ne samo da su prouzročile štete u poljoprivredi, pokretnoj i nepokretnoj imovini, nego su ugrozile život i zdravlje ljudi.

Ove katastrofalne tuče nisu posljedica „prirodnih procesa dodatno pojačanih prisutnim klimatskim promjenama“ (Priopćenje DHMZ-a od 27.05.2022.), nego su posljedica uništavanja i ukidanja obrane od tuče u Republici Hrvatskoj.

Na prijedlog glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda, ministrica Ministarstva poljoprivrede je 2020 godine, protuzakonito, ukinula obranu od tuče. Zakon o sustavu obrane od tuče (NN 53/2001) još uvijek je na snazi samo ga glavna ravnateljica DHMZ-a ne provodi,  ministrica Ministarstva poljoprivrede ne nadzire njegovo provođenje. Odgovornost za štete od tuče ove katastrofalne tuče je na glavnoj ravnateljici DHMZ-a i ministrici poljoprivrede.

Obrana od tuče je učinkovita i isplativa djelatnost. Obrana od tuče sprječava katastrofalne tuče, smanjuje broj dana s tučom i smanjuje veličinu zrna tuče. Sadašnja tehnološka i stručna razina obrane od tuče je posljedica sistematskog uništavanja sustava obrane od tuče i za to stanje je neposredno odgovorna glavna ravnateljica DHMZ-a. Umjesto modernizacije radarske mreže sustava obrane od tuče, na radarskim centrima OT-a postavljaju se radari koji nisu u funkciji obrane od tuče.

Ne postoji dokument, članak ili bilo što tome slično u kome fantomska „svjetska znanstvena i stručna zajednica“ podržava ili „ne podržava operativnu obranu od tuče, osobito ne na razini nacionalnih meteoroloških službi“. Isto tako ne postoji MIŠLJENJE Svjetske meteorološke organizacije u kojem se „jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci...“. To su zlonamjerne konstrukcije i izmišljotine kojim se javnost, a posebno lokalna samouprava i državna uprava dovode u zabludu i navode na pogrešne zaključke i odluke.

Do kraja ove sezone možemo očekivati još najmanje četiri tučonosne epizode visokog rizika. Za barem djelomično smanjenje šteta od tuče nužno je žurno vratiti mrežu prizemnih generatora u prethodno stanje (600 generatora), nabaviti i distribuirati po terenu kvalitetan reagens.

Paralelno s ovom „vatrogasnom mjerom“ potrebno pokrenuti postupak izrade Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sustavu obrane od tuče, kojim bi se obrana od tuče izdvojila iz djelokruga DHMZ-a. Uz navedeno nužno je uvesti prinudnog koordinatora za obranu od tuče koji bi imao sve ovlasti da organizira i rukovodi obranom od tuče do stupanja na snagu novog Zakona.'

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program